Mäsové guľky z Königsbergu

elixir - fotkaelixir, 2. decembra 2012
Mäsové guľky z Königsbergu
Foto: elixir

...originál nazývané Königsberger Klopse je nemecké jedlo, ktoré tu v Nemecku majú radi mnohí ľudia. Ja sa priznám, ešte nikdy som ho neskúsila, toto Zobraziť celý popis...originál nazývané Königsberger Klopse je nemecké jedlo, ktoré tu v Nemecku majú radi mnohí ľudia. Ja sa priznám, ešte nikdy som ho neskúsila, toto bol prvý raz kedy som varila i ochutnala... Z tohto množstva surovín vyjde šesť guliek.

2
porcie
15 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Mäsové guľky:
250 g
1 ks
1 ks stredne veľká
40 g
1 PL
na špičku čl
Vývar pre mäsové guľky:
1/2 l
1 ks malá
1 ks
1 ks
1 ks
Omáčka:
2 PL
1 PL
1 čl
1 čl
100 ml pre mäsové guľky
60 ml
 na ozdobu
 eventuálne




Postup

  1. 1

    Začneme vývarom. Jednoducho všetko spomínané k vývaru zmiešame a dáme zohriať.

    Mäsové guľky z Königsbergu - obrázok 1
  2. 2

    Suroviny na mäsové guľky:

    Mäsové guľky z Königsbergu - obrázok 2
  3. 3

    Z mäska, nadrobno pokrájanej cibuľky, vajíčka a vlhkého pečiva (namočíme, stlačíme aby prebytočná voda vytiekla) spravíme mäsové cesto. Pridáme soľ a korenie, zamiešame. Pridáme strúhanku, čili pastu a zamiešame opäť. Tvarujeme guľôčky.

    Mäsové guľky z Königsbergu - obrázok 3
  4. 4

    Dáme ich do vývaru a 20 minút ich v ňom varíme, avšak po 10 minútach treba vybrať korenia z vývaru. Dali sme si variť aj prílohu, zvolila som zemiaky, tie sú k týmto guľkám i najčastejšie servírované. Keď sú guľôčky uvarené, vyberieme ich a odložíme prikryté, aby zostali teplé.

    Mäsové guľky z Königsbergu - obrázok 4
  5. 5

    Omáčka - suroviny:

    Mäsové guľky z Königsbergu - obrázok 5
  6. 6

    Na panvicu si dáme maslo, doň pridáme múku a spravíme zápražku. Potom pridáme 100 ml z vývaru a zápražku rozmiešame. Pridáme smotanu. Chvíľku povaríme za stáleho miešania, potom odstavíme z plameňa. Pridáme citrónovú šťavu, cukor, soľ a korenie. Nakoniec pridáme aj žĺtko. Keď to budem variť nabudúce, ešte by som trošku počkala, kým pridám žĺtko, lebo by sa lepšie rozmiešalo, menej zrážalo. Takú minútku asi.

    Tak a môžeme podávať - na tanier dáme guľky, zemiaky a zalejeme omáčkou, posypeme petržlenovou vňaťou.

    Na poznámku od @porzellanka som pridala do surovín kapary, ktoré som ja v recepte nepoužila, ale v mnohých z prevedení sa nachádza. Pridajte ich podľa chuti na záver varenia omáčky, kedy sa pridáva aj citrón a cukor.

    Mäsové guľky z Königsbergu - obrázok 6

Diskusia k receptu

lusinkab
Mnam ja dnes nestiham ukladat recepty :-) masko mam v mraznicke a tak isto aj kurciatko na vyvar,jedine mi dosli dnes chilli papricky a petrzlenova vnat,zajtra skocim do obchodu a vecera je vyriesena :-) uz som to ukazala aj priatelovi a uz len podla obrazkov bol cely nadseny :-) dakujem
elixir
@lusinkab : veľká vďaka za povzbudivé slová :) dúfam, že vám to bude veľmi chutiť, aspoň tak aký ste z toho mali pocit, keď ste videli »königsbergerov« na foto :)
lusinkab
:-)no chutit bude urcite a priatel zil rok v Nemecku a ich kuchyna mu velmi ale velmi chuti,zobral ma aj do mesta kde pred tym robil a mali sme poriadnu velikansku veceru so vsetkymi moznymi lahodkami :-) dam vediet ako chutilo :-)
frezia68
Mleté mäsko v obľube a ešte varené :-) iste vyskúšam.
ebaka
od istého času mi veľmi chutí mleté masko,asi je to tým,že je ľahšie stráviteľné,tak teda ďakujem a ochutnám
babav
Velmi zaujimavy postup varenia masovych guliek,ktore su v podstate mini fasirky...urcite vyskusam !
bodenloos
zdá sa to byť fajn (niečo na spôsob ikea guliek) určite vyskúšam.
elixir
Ďakujem, som veľmi rada, že vás tento tradičný recept potešil. Dúfam veľmi, že vám bude chutiť. :)
bozulka
Mäsové guľky som nikdy nevarila a k tomu v chutnom vývare s dobrou omáčkou...Až bude príležitosť urobím,zaujalo ma to...!
ebaka
dnes som pripravila na obed a nebíčko v papuľke,odteraz sú varené guľky u nás častejšie,dík za lahodný rcp a prajem pekný deň
porzellanka
@elixir super recept, jedno z mojich oblubenych jedal. Ale zabudla (?) si na kapary. Tie su v Königsberger Klopse neodmyslitelne, pridaju omacke "smrnc"
elixir
@porzellanka : na nete sa dá nájsť tak stovky prevedení tohoto receptu. :) Asi ako so slovenskými haluškami... s kapari nevarievam ani iné jedlá, lebo nám doma veľmi nechutí... nepapáme ho, keď nemusíme. Každopádne, toto nie je Königsberger Klopse podľa wikipédie... :) ale je to odmysliteľné, alebo nie - podľa toho, ako má kto rád...
marcy
tak toto jedlo určite vyskúšam,lebo je veľmi šetrné voči zhumpľovanému telu :o)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia