Mäsové guľky z Königsbergu

Autor receptu: elixir

...originál nazývané Königsberger Klopse je nemecké jedlo, ktoré tu v Nemecku majú radi mnohí ľudia. Ja sa priznám, ešte nikdy som ho neskúsila, toto bol prvý raz kedy som varila i ochutnala... Z tohto množstva surovín vyjde šesť guliek.

2
porcie
15 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Začneme vývarom. Jednoducho všetko spomínané k vývaru zmiešame a dáme zohriať.
  2. Suroviny na mäsové guľky:
  3. Z mäska, nadrobno pokrájanej cibuľky, vajíčka a vlhkého pečiva (namočíme, stlačíme aby prebytočná voda vytiekla) spravíme mäsové cesto. Pridáme soľ a korenie, zamiešame. Pridáme strúhanku, čili pastu a zamiešame opäť. Tvarujeme guľôčky.
  4. Dáme ich do vývaru a 20 minút ich v ňom varíme, avšak po 10 minútach treba vybrať korenia z vývaru. Dali sme si variť aj prílohu, zvolila som zemiaky, tie sú k týmto guľkám i najčastejšie servírované. Keď sú guľôčky uvarené, vyberieme ich a odložíme prikryté, aby zostali teplé.
  5. Omáčka - suroviny:
  6. Na panvicu si dáme maslo, doň pridáme múku a spravíme zápražku. Potom pridáme 100 ml z vývaru a zápražku rozmiešame. Pridáme smotanu. Chvíľku povaríme za stáleho miešania, potom odstavíme z plameňa. Pridáme citrónovú šťavu, cukor, soľ a korenie. Nakoniec pridáme aj žĺtko. Keď to budem variť nabudúce, ešte by som trošku počkala, kým pridám žĺtko, lebo by sa lepšie rozmiešalo, menej zrážalo. Takú minútku asi.

    Tak a môžeme podávať - na tanier dáme guľky, zemiaky a zalejeme omáčkou, posypeme petržlenovou vňaťou.

    Na poznámku od @porzellanka som pridala do surovín kapary, ktoré som ja v recepte nepoužila, ale v mnohých z prevedení sa nachádza. Pridajte ich podľa chuti na záver varenia omáčky, kedy sa pridáva aj citrón a cukor.