Mäsové guľky s uhorkovo-zemiakovým šalátom

tassiedevil - fotkatassiedevil, 24. júna 2014

Nezvyčajná kombinácia zemiakov a uhoriek...stojí to za vyskúšanie.

4-6
porcie

Suroviny

150 g
250 g
50 g
100 g
100 g
1,25 dl
200 g
2 strúčiky
2 ks
 na smaženie
1 ks
1 dl
3 PL
500 g na šalát
 na smaženie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso a šunku zomelieme na strednej riečici, žemle namočíme do mlieka, 100g cibule a strúčik cesnaku nakrájame na jemno a trochu podusíme na 2-3 lyžiciach olivového oleja, pridáme asi lyžicu na drobno nakrájanej petržlenovej vňate. K mäsu pridáme vyžmýkané žemle, podusenú cibulu, vajcia,soľ, pol lyžičky horčice, čerstvo mleté biele korenie a štipku muškátového oriešku /môžme aj vynechať/, poprípade trochu majoránky, ale podľa možnosti len čerstvej.

  2. 2

    Tvarujeme na guľky o priemeru 5 cm a smažíme na oleji zamiešaným s ghee...pokiaľ ghee nemáme použijeme len olej. Smažíme na strednom ohni do zlatista.

  3. 3

    oškrabané zemiaky dáme variť,pridáme trochu soli, poprípade štipku celej rasce a bobkový list. Medzi tým si 100g cibule a strúčik cesnaku nakrájame na drobno a podusíme na 2-3 lyžiciach oleja asi 1 -2 min. zalejeme s mäsovým vývarom asi 200ml a trochu zredukujeme, pridáme kávovú lyžičku horčice, dve lyžice jablkového octu, osolíme, okoreníme a do tohto nálevu z ľahka zamiešame uvarené a na kocky nakrájané zemiaky.

    Mäsové guľky s uhorkovo-zemiakovým šalátom - obrázok 3
  4. 4

    Mladú šalátovú uhorku, bez semienok, ošúpeme a narežeme na 2-3 mm plátky a potom na rezance. Pol minúty blančírujeme v horúcej vode a rýchlo schladíme v ľadovej vode. 100 g smotany zamiešame s creme fraiche, ochutíme cayenn korením, soľou a citronovou štavou, pridáme uhorku a necháme krátko postáť. Pred podávaním zľahka zamiešame so zemiakmi. Zdobíme podľa vlastnej fantázie... Dobrú chuť.

    Mäsové guľky s uhorkovo-zemiakovým šalátom - obrázok 4

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
Samé výborné druhy mäsa, musí to chutiť znamenite! Zvyknem dávať surovú uhorku do šalátu, je to iná, jemnejšia chuť, ako so zaváranou. Tá posledná reďkovka, posunutá do nesúmernosti, bol zámer?:-) Narobil si riadne chute!
neskutočná dobrota z tých druhov mäska, ktoré si použil, jemné korenenie, správna prísada opečenej cibule a ten šalá - wow.
nádherná prezentácia.
ako celok, všetko spolu za 5*
určite chutný i keď pre mňa nezvyčajný šalátik/zemiaky nevarené v šupke/, musím vyskúšať, dávaš recepty jeden lepší ako druhý, neprijmeš pomocníka do kuchyne, za ochutnávku poumývam riady....===::)))))
@izabella929 , dakujem, od kuchárky ako si Ty si zvlášť cením...:)
@kukulienka , ja mám rád aj zo zaváranou, ale zavše zmením, aby všetko nechutilo stejne:) nad tou redkovkou som neuvažoval...skôr nad tým, ako to rýchle stlačiť.:)
@pusta , výborní kuchári dokážu jedlo hodnotiť aj bez ochutnania, stačí sa im len pozrieť na suroviny a vedia ako to chutí....Dakujem za 5..
@safron , správny dotaz, moja chyba...zemiaky majú byť len trochu vlažné, rozhodne nie horúce..:)
@arooo , aj ja varievam aj v šupke, ale takto sa mi pozdávajú chutnejšie...dobrých pomocníkov nie je nikdy nadostač....:))Dakujem
rozumiem, majú iba teplom natiahnuť šťavu do seba, lebo ak by zohriali uhorku - tak to by ma odradilo... vieš Ty, od čoho muchy dochnú :-) (ako sa hovorievalo v našom kraji :-)) tenisáky sa mi zdajú veľké, robievam len také pingpongové, lebo som skúpa na olej aj ghee .-) hádam to chuti neuberie...ukladám *****
@safran , angličan hovorí: všetko sa deje z nejakého dôvodu....tak je to aj s tými guľkami...ale uberie, nechceš predsa jesť broki...:)50mm je ideálny priemer na smaženie, po vrchu pekne zozlatnú a vo vnútri sú jemné a šťavnaté...:)len nebud skúpa...:)a dík za 5
mal si pravdu :-)



chuť mäsa som si vedela jasne domyslieť, prílohu nie - výýýborné :-) chýbala horká chuť, ak sa uhorka má šúpať, tak som dala šalviové kvietky... na budúce nešúpem... aj to bude pekne vyzerať

Pridaj komentár k receptu: