Marhuľový dezert z piškótového cesta

marto990 - fotkamarto990, 18. júla 2013
Marhuľový dezert z piškótového cesta
Foto: marto990

Jednoduchý recept, z minima ingrediencií, zaberie síce čas chladením a zase, opäť chladením, no výsledok jednoznačne stojí za to:) Množstvo surovín na prípravu piškótového cesta Zobraziť celý popisJednoduchý recept, z minima ingrediencií, zaberie síce čas chladením a zase, opäť chladením, no výsledok jednoznačne stojí za to:) Množstvo surovín na prípravu piškótového cesta záleží samozrejme od veľkosti formy a druhu formy koláča ktorý pečiete. Mojou obľúbenou je tortová forma klasickej veľkosti.

12
porcií
15 minút
príprava
10-15 minút
na 180-190 °C

Suroviny

Piškótové cesto:
3 ks
3 lyžice
1 bal
4 lyžice
1 lyžica
1/2 bal
Náplň:
1 ks
Vrchná vrstva:
1 ks
1 lyžica
1/2 lyžice




Postup

  1. 1

    Celkom postačí 3 žĺtka vymiešaťs cukrom a lyžicou vody do penista, čo je základom dobrého korpusu. Hmota má byť hustá, svetložltá, nadýchaná. Zvlášť si pripravíme sneh z bielkov. Do žĺtkovej hmoty pridáme múku s kypriacim práškom, preosiate suroviny, a zapracujeme sneh (hoci keby toto Jožka videla..mala by sa masa zapracovať do snehu, nie naopak). Pečieme pri 190 stupňoch, zhruba 10 - 15 minút, a necháme vychladiť v pootvorenej rúre.

  2. 2

    Kým sa korpus upečie a vychladí pripravíme si vrchnú vrstvu. Marhuľový kompót povaríme s cukrom a citrónovou šťavou. Rozmixujeme, a podľa návodu, rozrobíme zlatý klas v studenej vode a vlejeme ho do rozmixovanej hmoty. Množstvo ktoré pripravujeme si samozrejme prispôsobíme veľkosti formy, verím, že každá gazdinka už pripravovala takúto želatínu. Ozaj, prípadne pripravíme želatínovú hmotu pomocou želatíny.

  3. 3

    Korpus prerežeme na polovicu. Obe polovice natrieme na reze marhuľovým, alebo iným, lekvárom, na spodnú polovicu rozotrieme kyslú smotanu, alebo jogurt, prikryjeme druhou polovicou, všetko naskladáme do tortovej formy. Zalejeme vychladenou želatínovou hmotou. Šupneme do chladničky a necháme stuhnúť. Dobrú chuť:)

Diskusia k receptu

vicus
Vyzerá to naozaj dobre, marhuľový lekvár môžem kdekoľvek! :) Smotanu by som nahradila tvarohom, ale každý poďľa svojho! :)
kimlo
Už som si recept vytlačil, cez víkend sa o to pokúsim...
radost
jednoducho-moja chuť..ešte v kuchyni pri pečení pobudnúť-potom na robotu zabudnúť-sadnúť si a muž uvarí kávičku...na tanierik túto letnú tortičku..radosť žiť...:-)
marto990
a vicus, urcite tvaroh, creme fraiche, čokoľvek okrem leča..:)
weweve
Super aktuálny, osviežujúci, a dobrý nápad je aj s tým tvarohom. Už je v kk.
dorisa
Okamžite si recept ukladám....koláčik vyzerá krásne..ďakujem
anajs
Koláč veru nielen výborne vyzerá, ale aj chutí. Fakt super :-))
marto990
som rad, ze Vas moj recept osviezil v tychto horucich dnoch:))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia