Mandľový koláč
Mandľový koláč

Mandľový koláč s citrusovo-ružovým sirupom

ellie17 - bez fotkyellie17, 16. októbra 2025

Jemný koláč z mandľového cesta s vôňou vanilky, citrónovej a pomarančovej kôry. Po upečení sa preleje aromatickým sirupom z ružovej vody, škorice a klinčekov, Zobraziť celý popisJemný koláč z mandľového cesta s vôňou vanilky, citrónovej a pomarančovej kôry. Po upečení sa preleje aromatickým sirupom z ružovej vody, škorice a klinčekov, ktorý dodá dezertu orientálny nádych a šťavnatosť. Hodí sa k čaju, káve alebo ako sviatočný dezert.

8
porcií
20 minút
príprava
30-35 minút
na 170 °C

Suroviny

120 g
150 g
3 ks
1 ČL
100 g mleté
150 g
6 g
z 1/2  citróna (čerstvá, nastrúhaná)
z 1/2  pomaranča (čerstvá, nastrúhaná)
Sirup:
150 ml
80 g
1 ks
3 ks
z 1/2  pomaranča (prúžky alebo hoblinky)
1 PL



Postup

  1. 1

    Maslo izbovej teploty vymiešame s cukrom do nadýchanej peny. Pridáme vajcia jedno po druhom, potom vanilkový extrakt. Zmiešame mleté mandle, múku, kypriaci prášok a nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru. Postupne primiešame k maslovej zmesi.

  2. 2

    Cesto nalejeme do tortovej formy (priemer 22–24 cm) vystlanej papierom alebo vymastenej a vysypanej múkou. Pečieme pri 170 °C približne 30 – 35 minút, kým špajľa nevyjde čistá.

  3. 3

    Sirup: Vodu s cukrom dáme zahriať. Pridáme škoricu, klinčeky a prúžky pomarančovej kôry. Varíme 5 – 7 minút na miernom ohni. Odstavíme a vmiešame ružovú vodu. Necháme lúhovať ešte 5 minút a precedíme.

  4. 4

    Do ešte teplého koláča jemne popicháme špajľou a polejeme sirupom. Necháme nasiaknuť a vychladnúť.

Diskusia k receptu