Mandľový koláč s citrusovo-ružovým sirupom
Jemný koláč z mandľového cesta s vôňou vanilky, citrónovej a pomarančovej kôry. Po upečení sa preleje aromatickým sirupom z ružovej vody, škorice a klinčekov, Zobraziť celý popisJemný koláč z mandľového cesta s vôňou vanilky, citrónovej a pomarančovej kôry. Po upečení sa preleje aromatickým sirupom z ružovej vody, škorice a klinčekov, ktorý dodá dezertu orientálny nádych a šťavnatosť. Hodí sa k čaju, káve alebo ako sviatočný dezert.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
| 120 g |
|
| 150 g |
|
| 3 ks |
|
| 1 ČL |
|
| 100 g mleté |
|
| 150 g |
|
| 6 g |
|
| z 1/2 citróna (čerstvá, nastrúhaná) |
|
| z 1/2 pomaranča (čerstvá, nastrúhaná) |
|
| Sirup: | |
| 150 ml |
|
| 80 g |
|
| 1 ks |
|
| 3 ks |
|
| z 1/2 pomaranča (prúžky alebo hoblinky) |
|
| 1 PL |
|
Postup
-
1
Maslo izbovej teploty vymiešame s cukrom do nadýchanej peny. Pridáme vajcia jedno po druhom, potom vanilkový extrakt. Zmiešame mleté mandle, múku, kypriaci prášok a nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru. Postupne primiešame k maslovej zmesi.
- 2
Cesto nalejeme do tortovej formy (priemer 22–24 cm) vystlanej papierom alebo vymastenej a vysypanej múkou. Pečieme pri 170 °C približne 30 – 35 minút, kým špajľa nevyjde čistá.
- 3
Sirup: Vodu s cukrom dáme zahriať. Pridáme škoricu, klinčeky a prúžky pomarančovej kôry. Varíme 5 – 7 minút na miernom ohni. Odstavíme a vmiešame ružovú vodu. Necháme lúhovať ešte 5 minút a precedíme.
- 4
Do ešte teplého koláča jemne popicháme špajľou a polejeme sirupom. Necháme nasiaknuť a vychladnúť.
Tiež mandľový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu