Mandľový koláč

Mandľový koláč s citrusovo-ružovým sirupom

Autor receptu: ellie17

Jemný koláč z mandľového cesta s vôňou vanilky, citrónovej a pomarančovej kôry. Po upečení sa preleje aromatickým sirupom z ružovej vody, škorice a klinčekov, ktorý dodá dezertu orientálny nádych a šťavnatosť. Hodí sa k čaju, káve alebo ako sviatočný dezert.

8
porcií
20 minút
príprava
30-35 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Maslo izbovej teploty vymiešame s cukrom do nadýchanej peny. Pridáme vajcia jedno po druhom, potom vanilkový extrakt. Zmiešame mleté mandle, múku, kypriaci prášok a nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru. Postupne primiešame k maslovej zmesi.
  2. Cesto nalejeme do tortovej formy (priemer 22–24 cm) vystlanej papierom alebo vymastenej a vysypanej múkou. Pečieme pri 170 °C približne 30 – 35 minút, kým špajľa nevyjde čistá.
  3. Sirup: Vodu s cukrom dáme zahriať. Pridáme škoricu, klinčeky a prúžky pomarančovej kôry. Varíme 5 – 7 minút na miernom ohni. Odstavíme a vmiešame ružovú vodu. Necháme lúhovať ešte 5 minút a precedíme.
  4. Do ešte teplého koláča jemne popicháme špajľou a polejeme sirupom. Necháme nasiaknuť a vychladnúť.