Mandľový koláč
Mandľový koláč s citrusovo-ružovým sirupom
Autor receptu: ellie17
Jemný koláč z mandľového cesta s vôňou vanilky, citrónovej a
pomarančovej kôry. Po upečení sa preleje aromatickým sirupom z ružovej vody, škorice a klinčekov, ktorý dodá dezertu orientálny nádych a šťavnatosť. Hodí sa k čaju, káve alebo
ako sviatočný dezert.
|
8 porcií |
20 minút príprava |
30-35 minút na 170 °C |
Postup
- Maslo izbovej teploty vymiešame s cukrom do nadýchanej peny.
Pridáme vajcia jedno po druhom, potom vanilkový extrakt.
Zmiešame mleté mandle, múku, kypriaci prášok a nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru.
Postupne primiešame k maslovej zmesi.
- Cesto nalejeme do tortovej formy (priemer 22–24 cm) vystlanej papierom alebo vymastenej a vysypanej múkou.
Pečieme pri 170 °C približne 30 – 35 minút, kým špajľa nevyjde čistá.
- Sirup: Vodu s cukrom dáme zahriať. Pridáme škoricu, klinčeky a prúžky pomarančovej kôry. Varíme 5 – 7 minút na miernom ohni. Odstavíme a vmiešame ružovú vodu. Necháme lúhovať ešte 5 minút a precedíme.
- Do ešte teplého koláča jemne popicháme špajľou a polejeme sirupom. Necháme nasiaknuť a vychladnúť.