Mandľovo-jablkový koláč (Coca de poma amb panses) fotorecept
Foto: kucharka
Jednoduchý koláč katalánskych babičiek.
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Hrozienka namočíme do vlažnej vody na 30 minút. V mixéri zmiešame mleté mandle s cukrom (ak chceme, môžeme dať aj lyžicu jablkovice alebo hruškovice). Pridáme 30 g masla, múku, 1 vajce a žĺtok z druhého vajíčka. Poriadne zmiešame. Opatrne lyžicou (lepšie mokrou, aby sa cesto nelepilo) natrieme cesto na veľký plech vystlaný papierom na pečenie a potretý 15 g masla. Dáme zatiaľ do chladu.
-
2
Jablká očistíme a nakrájame na plátky.
-
3
Jablká poukladáme na cesto, pekne do radu, nie ako ja "pohádzané" :-)) Na vrch poukladáme plátky zvyšku masla.
-
4
Vložíme do vopred vyhriatej rúry, na 200 °C. Po 15 minútach vyberieme a posypeme hrozienkami. Pečieme ďalších 10 minút, alebo až kým nebude koláč chrumkavý.
-
5
Pozor pri krájaní, koláč je krehký. Na tanierik sa musí nakladať "lopatkou". Ja si dávam k nemu šálku čierneho čaju. Môže sa poliať šľahačkou alebo podávať s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Napiekla si dobre.
Ďakujem. Nie, aby neboli tvrdé sa namáčajú do tekutiny pred pečením. A v rúre sú vlastne iba 10 posledných minút.
Ďakujem pekne, ste milé. Pekný komentár vždy poteší :-))