Závin
Makový a orechový závin (fotorecept)
Autor receptu: sonulienka
Úplne najjednoduchší závin, odporúčam.
2 záviny porcie |
30 (+ 1 h kysnutie) minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Tu sú suroviny.
- Klasicky si pripravíme kysnuté cesto. Dáme si vzísť kvások - droždie, mlieko a 1 ČL cukru rozmiešame a necháme asi 10 kvások minút vzísť. Zatiaľ si preosejeme múku, pridáme ostatné suroviny a vzídený kvások a cesto vypracujeme buď ručne alebo strojom ako ja. Necháme si ho asi tak 1 hodinu nakysnúť. Zatiaľ si urobíme plnky. Necháme si zohriať mlieko pridáme mletý mak, cukor, vanilkový cukor, lekvár a rum a dobre vymiešame. Tak isto si urobíme aj orechovú plnku. Plnky si necháme vychladnúť. Keď máme cesto nakysnuté, rozdelíme si ho na dve polovice. Jednu polovicu rozvaľkáme a naplníme makovou plnkou. Ale trochu viac od okraja tak ako vidíte na obrázku a kraje zahneme, aby plnka nevytiekla. Zavinieme a preložíme na plech na papier na pečenie.
- Tak isto urobíme aj druhú polovicu cesta, ale naplníme orechovou plnkou.
- Keď máme preložené, žĺtky vyšľaháme s dvoma lyžicami smotany a potrieme záviny.
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme do zlata asi 30 minút. Tu sú upečené.
- A tu nakrájané na tácke.
- Naozaj jednoduché vyskúšajte.