Makové opekance
Makové opekance

Makové opekance na vianočný stôl fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 18. decembra 2019

Bez opekancov by sa mi Vianoce ani nerátali. U nás patria na sviatočný stôl ako oblátky a med.

4-5
porcie
85 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
250 g
1/2 KL
50 g
1 ks
Kvások:
100 ml vlažné
1 bal.
1 PL
100 ml vlažná
Na posyp:
100 ml horúce
 roztopené
 mletý
 roztopený

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múky som preosiala, pridala som soľ, zmrvila studené maslo a pridala som vajce.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vlažného mlieka som si dala vykysnúť kvások, keď vykysol, pridala som ho do cesta a tiež vlažnú vodu, podľa potreby, každá múka reaguje na tekutiny inak.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracovala som nelepivé polotuhé cesto, posypala múkou, zakryla kuchynskou utierkou a nechala na teplom mieste vykysnúť.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokiaľ cesto kyslo, pripravila som si mletý mak a ostatné suroviny. Cesto mi krásne vykyslo.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyklopila som ho na pracovnú plochu a nakrájala približne na rovnako veľké kúsky.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Každý kúsok som vyšúľala.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ukladala som ich na papierom vystlané plechy.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z tejto dávky som mala 2 plechy. Na plechu som ich nechala podkysnúť 20 minút.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekli sa 20 minút.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Oba plechy upečené.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Samozrejme, že sa musí urobiť degustácia prípravy na sviatky. Upečené opekance som nakrájala na rovnaké kúsky a zaliala som ich horúcim mliekom, roztopeným medom a maslom.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Napokon som ich posypala mletým makom a práškovým cukrom. Pre seba sypem kryštálovým cukrom, mám rada chrumkavé, sú fajnučké.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Prajem vám dobrú chuť.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

22 komentárov k receptu
U nás sa opekance nerobia - robievali sme malé kysnuté buchtičky plnené slivkovým lekvárom, ovarené vo vode a posypané mletými vlašskými orechmi a cukrom - ale recept sa mi páči. Možno niekedy vyskúšam aj opekance podľa tvojho receptu.
Maly zlepsovak, ked su tie dlhe sulance uz polozene v plechu, tak ich nakrojim nozom v rozpati 2 cm. Potom ich po upeceni nie je potrebne krajat, ale jednoducho nalamat. Ide to rychlo a daju sa zapojit aj deti.Tiez sa nenarobi tolko omrviniek, ci rozdrvenych kuskov... Pekny vecer
U nás sa taktiež pripravujú iba na štedrovečernú večeru. Ale pripravujeme ich trošičku ináč. Cesto ako Ty, ale režeme ich na malé kúsky pred pečením. Ukladáme na plech, ako malinké dukátové buchtičky a až upečené rozoberáme do väčšej misy. Do makovej šťavy dávame všetko ako Ty, ale pridávam ešte za hrsť na drobno nasekaných orechov, vanilkový cukor a pár hrozienok predtým namočených v troške rumu. Je to fajnotka.
Toho roku skúsim časť urobiť podľa tvojho postupu a porovnám, ktoré budú lepšie. Človek sa učí celý život.
Už na nich mám riadnu chuť.
Stará dobrá klasika. Nikdy jsem nejedla, bo u nás doma jsme nic podobného tradičně vánočního nedělali. Ale o receptu dobře vím, i v našem okolí se opekance tradují, dělají a podávají. Pekné, milé a láskyplné komenty hore - ráda si počtu a rozšířím si obzory, děkuji děvčata a milá @izabella929. Krásná fota!!
Predpokladám, že pod tým papierom na pečenie máš vodu...kedysi dááávno, keď som začal používať papier na pečenie, tak som ho dal priamo na plech, nielen že sa zle tvaroval, ale spodok pečenia bol suchý, tvrdý a pripečený...
...kedysi pradávno som staval modely lietadiel-klzákov a vetroňov a papier som pred nasadením na krídla mierne navlhčil a lepšie sa tvaroval, tak so m tento spôsob použil aj na papier na pečenie...na plech nalejem vodu, dám papier, ktorý sa mi dobre vytvaruje, ale dôležité je, že tá trocha vody pomáha pri pečení - vytvára paru a pečené cesto nemá pripálený spodok a aj je lepšie prepečené...poradil som to aj iným a chválili si to, lebo predtým natierali plech olejom a mali naviac umývania...
...takže, čo sa ako mládenec pri stavbe modelov naučíš, pri pečení ako ženáč akoby si našiel...:-)
@motyka (18.12.2019 21:21)

Iste prilepšiť sa dá čímkoľvek čo máme radi...keďže je štedro večerný stôl plný iných dobrôt ,nerobím ich bohaté len takto jednoducho,,stačí symbolicky niekoľko opekancov zohnúť ..najprv oblátky s medom ,potom opekance až potom nasleduje bohatá večera,,,prajem ti nádherné sviatky,,ďakujem pekne za komentár..
@Izabella929 : tymto si ma dostala.....a je uplne jedno, ci je toto presne recept, aky pouzivala moja stara mama, alebo iny. Ona ich volala “bobale”. Bola z Kosic. Moja mama ich nerobila, bolo nas vela a ledva stihala ;). Moja sestra bez bobalov Vianoce nemala. Tuto tradiciu zachovavala iba ona. Teraz si ma vratila do detstva. Fakt je, ze si uz ani nepamatam, ako chutili. Ale pamatam si staru mamu a aj to, ako ich robila. Asi nadisiel cas, aby som ich skusila aj ja. Pekne Vianoce.
@jankov (19.12.2019 13:30)

Je to tak ako píšeš, pod papier dávam vodu, alebo robím i tak že celý papier strčím pod vodovodný kohútik, poriadne ho namočím a vyžmýkam, nie je to pekné, ale veľmi praktické..ďakujem za komentár...
@dogagador (20.12.2019 06:52)
Iste všade ich volajú inak podľa krajov..sú i také kde ich vôbec nepoznajú..tiež ma učila maminka robiť kysnuté cesto, dala mi do ruky misu s cestom a mala som miesiť, chvíľu ma to bavilo a nechcela som sa naučiť, že sa radšej nevydám, len nech nemusím robiť kysnuté cestá..-)dnes bez problémov pečiem chlieb, pečivo, vianočky chutné a hlavne domáce..vďaka nám,ktorí ešte majú vzťah k tradíciám sa zachovali aj tieto opekance, bobaľky..ďakujem pekne za komentár..
Ja som to jakživ nejedla ani nerobila Izka, sa mi zdá veľa prplačky s tým, ale keď si to piekla na tyčinky a potom len nakrájala, asi by som sa dala aj ukecať, dobrá finta....Ten môj stále o nich básni...
@marianne (20.12.2019 13:34)
Moja, nie je s tým veľa roboty, ver mi..ale za pokus to skutočne stojí, je to fajnotka..zabudla som napísať, že do vriaceho mlieka pridávam troška vanilky a tak ich zalejem a maslo zmiešam s medom a takto ich polejem a potom posypem mletým makom, mak sa krásne prilepí na ne..nechcela som moc posypať makom, aby bolo vidieť, že sú to opeknace s makom..potm mi napíš, ako vám chutili..)ďakujem pekne za komentár...nádherné Vianoce celej rodinke..
Milá Izi, jsem v pořádku, jen mám opět potíže s technikou. Psala jsem v nové diskusii přání všem. Rychle mizím, promiň. Jsem ráda že vůbec noťásek naskočil. Uf.
Požehnané Vánoce, na dálku objímám, milá Izi!!
@haji (21.12.2019 11:30)

Milá haji, je mi ľúto, že práve počas sviatkov štrajkuje tvoj notebook..Prajem aj tebe nádherné Vianoce, nech ich máš také krásne ako si praješ a zaslúžiš..posielam aj tebe

Pridaj komentár k receptu: