Makové opekance
Makové opekance

Makové opekance na vianočný stôl fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 18. decembra 2019

Bez opekancov by sa mi Vianoce ani nerátali. U nás patria na sviatočný stôl ako oblátky a med.

4-5
porcie
85 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
250 g
1/2 KL
50 g
1 ks
Kvások:
100 ml vlažné
1 bal.
1 PL
100 ml vlažná
Na posyp:
100 ml horúce
 roztopené
 mletý
 roztopený

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múky som preosiala, pridala som soľ, zmrvila studené maslo a pridala som vajce.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vlažného mlieka som si dala vykysnúť kvások, keď vykysol, pridala som ho do cesta a tiež vlažnú vodu, podľa potreby, každá múka reaguje na tekutiny inak.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracovala som nelepivé polotuhé cesto, posypala múkou, zakryla kuchynskou utierkou a nechala na teplom mieste vykysnúť.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokiaľ cesto kyslo, pripravila som si mletý mak a ostatné suroviny. Cesto mi krásne vykyslo.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyklopila som ho na pracovnú plochu a nakrájala približne na rovnako veľké kúsky.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Každý kúsok som vyšúľala.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ukladala som ich na papierom vystlané plechy.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z tejto dávky som mala 2 plechy. Na plechu som ich nechala podkysnúť 20 minút.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekli sa 20 minút.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Oba plechy upečené.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Samozrejme, že sa musí urobiť degustácia prípravy na sviatky. Upečené opekance som nakrájala na rovnaké kúsky a zaliala som ich horúcim mliekom, roztopeným medom a maslom.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Napokon som ich posypala mletým makom a práškovým cukrom. Pre seba sypem kryštálovým cukrom, mám rada chrumkavé, sú fajnučké.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Prajem vám dobrú chuť.

    Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Predpokladám, že pod tým papierom na pečenie máš vodu...kedysi dááávno, keď som začal používať papier na pečenie, tak som ho dal priamo na plech, nielen že sa zle tvaroval, ale spodok pečenia bol suchý, tvrdý a pripečený...
...kedysi pradávno som staval modely lietadiel-klzákov a vetroňov a papier som pred nasadením na krídla mierne navlhčil a lepšie sa tvaroval, tak so m tento spôsob použil aj na papier na pečenie...na plech nalejem vodu, dám papier, ktorý sa mi dobre vytvaruje, ale dôležité je, že tá trocha vody pomáha pri pečení - vytvára paru a pečené cesto nemá pripálený spodok a aj je lepšie prepečené...poradil som to aj iným a chválili si to, lebo predtým natierali plech olejom a mali naviac umývania...
...takže, čo sa ako mládenec pri stavbe modelov naučíš, pri pečení ako ženáč akoby si našiel...:-)
Maly zlepsovak, ked su tie dlhe sulance uz polozene v plechu, tak ich nakrojim nozom v rozpati 2 cm. Potom ich po upeceni nie je potrebne krajat, ale jednoducho nalamat. Ide to rychlo a daju sa zapojit aj deti.Tiez sa nenarobi tolko omrviniek, ci rozdrvenych kuskov... Pekny vecer
U nás sa taktiež pripravujú iba na štedrovečernú večeru. Ale pripravujeme ich trošičku ináč. Cesto ako Ty, ale režeme ich na malé kúsky pred pečením. Ukladáme na plech, ako malinké dukátové buchtičky a až upečené rozoberáme do väčšej misy. Do makovej šťavy dávame všetko ako Ty, ale pridávam ešte za hrsť na drobno nasekaných orechov, vanilkový cukor a pár hrozienok predtým namočených v troške rumu. Je to fajnotka.
Toho roku skúsim časť urobiť podľa tvojho postupu a porovnám, ktoré budú lepšie. Človek sa učí celý život.
Už na nich mám riadnu chuť.