Makové opekance na vianočný stôl fotorecept
Foto: izabella929
Bez opekancov by sa mi Vianoce ani nerátali. U nás patria na sviatočný stôl ako oblátky a med.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
250 g |
|
1/2 KL |
|
50 g |
|
1 ks |
|
Kvások: | |
100 ml vlažné |
|
1 bal. |
|
1 PL |
|
100 ml vlažná |
|
Na posyp: | |
100 ml horúce |
|
roztopené |
|
mletý |
|
roztopený |
|
|
Postup
-
1
Múky som preosiala, pridala som soľ, zmrvila studené maslo a pridala som vajce.
-
2
Do vlažného mlieka som si dala vykysnúť kvások, keď vykysol, pridala som ho do cesta a tiež vlažnú vodu, podľa potreby, každá múka reaguje na tekutiny inak.
-
3
Vypracovala som nelepivé polotuhé cesto, posypala múkou, zakryla kuchynskou utierkou a nechala na teplom mieste vykysnúť.
-
4
Pokiaľ cesto kyslo, pripravila som si mletý mak a ostatné suroviny. Cesto mi krásne vykyslo.
-
5
Vyklopila som ho na pracovnú plochu a nakrájala približne na rovnako veľké kúsky.
-
6
Každý kúsok som vyšúľala.
-
7
Ukladala som ich na papierom vystlané plechy.
-
8
Z tejto dávky som mala 2 plechy. Na plechu som ich nechala podkysnúť 20 minút.
-
9
Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekli sa 20 minút.
-
10
Oba plechy upečené.
-
11
Samozrejme, že sa musí urobiť degustácia prípravy na sviatky. Upečené opekance som nakrájala na rovnaké kúsky a zaliala som ich horúcim mliekom, roztopeným medom a maslom.
-
12
Napokon som ich posypala mletým makom a práškovým cukrom. Pre seba sypem kryštálovým cukrom, mám rada chrumkavé, sú fajnučké.
-
13
Prajem vám dobrú chuť.
Ďakujem pekne za komentár-)
Viem o tom, že sú také oblasti u nás, kde ich vôbec na Vianoce nepripravujú..verím, že sa ti podaria...ďakujem pekne za komentár...
Terinka, ďakujem pekne za komentár...
Toho roku skúsim časť urobiť podľa tvojho postupu a porovnám, ktoré budú lepšie. Človek sa učí celý život.
Už na nich mám riadnu chuť.
...kedysi pradávno som staval modely lietadiel-klzákov a vetroňov a papier som pred nasadením na krídla mierne navlhčil a lepšie sa tvaroval, tak so m tento spôsob použil aj na papier na pečenie...na plech nalejem vodu, dám papier, ktorý sa mi dobre vytvaruje, ale dôležité je, že tá trocha vody pomáha pri pečení - vytvára paru a pečené cesto nemá pripálený spodok a aj je lepšie prepečené...poradil som to aj iným a chválili si to, lebo predtým natierali plech olejom a mali naviac umývania...
...takže, čo sa ako mládenec pri stavbe modelov naučíš, pri pečení ako ženáč akoby si našiel...:-)
Je to tak ako pises,ale ja som si zvykla takto ,mne sa dobre krájajú,dám ich do papierového vrecka do chlanicky a nedrobia sa mi,,,ďakujem pekne za komentár,,,
Iste prilepšiť sa dá čímkoľvek čo máme radi...keďže je štedro večerný stôl plný iných dobrôt ,nerobím ich bohaté len takto jednoducho,,stačí symbolicky niekoľko opekancov zohnúť ..najprv oblátky s medom ,potom opekance až potom nasleduje bohatá večera,,,prajem ti nádherné sviatky,,ďakujem pekne za komentár..
Milá háji,vďaka za príjemné slová ktoré vzdy hreju na duši..nádherné Vianoce a ďakujem pekne za komentár..
Je to tak ako píšeš, pod papier dávam vodu, alebo robím i tak že celý papier strčím pod vodovodný kohútik, poriadne ho namočím a vyžmýkam, nie je to pekné, ale veľmi praktické..ďakujem za komentár...
Iste všade ich volajú inak podľa krajov..sú i také kde ich vôbec nepoznajú..tiež ma učila maminka robiť kysnuté cesto, dala mi do ruky misu s cestom a mala som miesiť, chvíľu ma to bavilo a nechcela som sa naučiť, že sa radšej nevydám, len nech nemusím robiť kysnuté cestá..-)dnes bez problémov pečiem chlieb, pečivo, vianočky chutné a hlavne domáce..vďaka nám,ktorí ešte majú vzťah k tradíciám sa zachovali aj tieto opekance, bobaľky..ďakujem pekne za komentár..
Moja, nie je s tým veľa roboty, ver mi..ale za pokus to skutočne stojí, je to fajnotka..zabudla som napísať, že do vriaceho mlieka pridávam troška vanilky a tak ich zalejem a maslo zmiešam s medom a takto ich polejem a potom posypem mletým makom, mak sa krásne prilepí na ne..nechcela som moc posypať makom, aby bolo vidieť, že sú to opeknace s makom..potm mi napíš, ako vám chutili..)ďakujem pekne za komentár...nádherné Vianoce celej rodinke..
Ak Tebe Izi, krásne Vianoce:-)
Požehnané Vánoce, na dálku objímám, milá Izi!!
Milá haji, je mi ľúto, že práve počas sviatkov štrajkuje tvoj notebook..Prajem aj tebe nádherné Vianoce, nech ich máš také krásne ako si praješ a zaslúžiš..posielam aj tebe
Ďakujem pekne za komentár-)
Viem o tom, že sú také oblasti u nás, kde ich vôbec na Vianoce nepripravujú..verím, že sa ti podaria...ďakujem pekne za komentár...
Terinka, ďakujem pekne za komentár...
Toho roku skúsim časť urobiť podľa tvojho postupu a porovnám, ktoré budú lepšie. Človek sa učí celý život.
Už na nich mám riadnu chuť.
...kedysi pradávno som staval modely lietadiel-klzákov a vetroňov a papier som pred nasadením na krídla mierne navlhčil a lepšie sa tvaroval, tak so m tento spôsob použil aj na papier na pečenie...na plech nalejem vodu, dám papier, ktorý sa mi dobre vytvaruje, ale dôležité je, že tá trocha vody pomáha pri pečení - vytvára paru a pečené cesto nemá pripálený spodok a aj je lepšie prepečené...poradil som to aj iným a chválili si to, lebo predtým natierali plech olejom a mali naviac umývania...
...takže, čo sa ako mládenec pri stavbe modelov naučíš, pri pečení ako ženáč akoby si našiel...:-)
Je to tak ako pises,ale ja som si zvykla takto ,mne sa dobre krájajú,dám ich do papierového vrecka do chlanicky a nedrobia sa mi,,,ďakujem pekne za komentár,,,
Iste prilepšiť sa dá čímkoľvek čo máme radi...keďže je štedro večerný stôl plný iných dobrôt ,nerobím ich bohaté len takto jednoducho,,stačí symbolicky niekoľko opekancov zohnúť ..najprv oblátky s medom ,potom opekance až potom nasleduje bohatá večera,,,prajem ti nádherné sviatky,,ďakujem pekne za komentár..
Milá háji,vďaka za príjemné slová ktoré vzdy hreju na duši..nádherné Vianoce a ďakujem pekne za komentár..
Je to tak ako píšeš, pod papier dávam vodu, alebo robím i tak že celý papier strčím pod vodovodný kohútik, poriadne ho namočím a vyžmýkam, nie je to pekné, ale veľmi praktické..ďakujem za komentár...
Iste všade ich volajú inak podľa krajov..sú i také kde ich vôbec nepoznajú..tiež ma učila maminka robiť kysnuté cesto, dala mi do ruky misu s cestom a mala som miesiť, chvíľu ma to bavilo a nechcela som sa naučiť, že sa radšej nevydám, len nech nemusím robiť kysnuté cestá..-)dnes bez problémov pečiem chlieb, pečivo, vianočky chutné a hlavne domáce..vďaka nám,ktorí ešte majú vzťah k tradíciám sa zachovali aj tieto opekance, bobaľky..ďakujem pekne za komentár..
Moja, nie je s tým veľa roboty, ver mi..ale za pokus to skutočne stojí, je to fajnotka..zabudla som napísať, že do vriaceho mlieka pridávam troška vanilky a tak ich zalejem a maslo zmiešam s medom a takto ich polejem a potom posypem mletým makom, mak sa krásne prilepí na ne..nechcela som moc posypať makom, aby bolo vidieť, že sú to opeknace s makom..potm mi napíš, ako vám chutili..)ďakujem pekne za komentár...nádherné Vianoce celej rodinke..
Ak Tebe Izi, krásne Vianoce:-)
Požehnané Vánoce, na dálku objímám, milá Izi!!
Milá haji, je mi ľúto, že práve počas sviatkov štrajkuje tvoj notebook..Prajem aj tebe nádherné Vianoce, nech ich máš také krásne ako si praješ a zaslúžiš..posielam aj tebe