Makové opekance

Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Bez opekancov by sa mi Vianoce ani nerátali. U nás patria na sviatočný stôl ako oblátky a med.

4-5
porcie
85 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múky som preosiala, pridala som soľ, zmrvila studené maslo a pridala som vajce.
  2. Do vlažného mlieka som si dala vykysnúť kvások, keď vykysol, pridala som ho do cesta a tiež vlažnú vodu, podľa potreby, každá múka reaguje na tekutiny inak.
  3. Vypracovala som nelepivé polotuhé cesto, posypala múkou, zakryla kuchynskou utierkou a nechala na teplom mieste vykysnúť.
  4. Pokiaľ cesto kyslo, pripravila som si mletý mak a ostatné suroviny. Cesto mi krásne vykyslo.
  5. Vyklopila som ho na pracovnú plochu a nakrájala približne na rovnako veľké kúsky.
  6. Každý kúsok som vyšúľala.
  7. Ukladala som ich na papierom vystlané plechy.
  8. Z tejto dávky som mala 2 plechy. Na plechu som ich nechala podkysnúť 20 minút.
  9. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekli sa 20 minút.
  10. Oba plechy upečené.
  11. Samozrejme, že sa musí urobiť degustácia prípravy na sviatky. Upečené opekance som nakrájala na rovnaké kúsky a zaliala som ich horúcim mliekom, roztopeným medom a maslom.
  12. Napokon som ich posypala mletým makom a práškovým cukrom. Pre seba sypem kryštálovým cukrom, mám rada chrumkavé, sú fajnučké.
  13. Prajem vám dobrú chuť.