Makové opekance
Makové opekance na vianočný stôl (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Bez opekancov by sa mi Vianoce ani nerátali. U nás patria na sviatočný stôl ako oblátky a med.
4-5 porcie |
85 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Múky som preosiala, pridala som soľ, zmrvila studené maslo a pridala som vajce.
- Do vlažného mlieka som si dala vykysnúť kvások, keď vykysol, pridala som ho do cesta a tiež vlažnú vodu, podľa potreby, každá múka reaguje na tekutiny inak.
- Vypracovala som nelepivé polotuhé cesto, posypala múkou, zakryla kuchynskou utierkou a nechala na teplom mieste vykysnúť.
- Pokiaľ cesto kyslo, pripravila som si mletý mak a ostatné suroviny. Cesto mi krásne vykyslo.
- Vyklopila som ho na pracovnú plochu a nakrájala približne na rovnako veľké kúsky.
- Každý kúsok som vyšúľala.
- Ukladala som ich na papierom vystlané plechy.
- Z tejto dávky som mala 2 plechy. Na plechu som ich nechala podkysnúť 20 minút.
- Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekli sa 20 minút.
- Oba plechy upečené.
- Samozrejme, že sa musí urobiť degustácia prípravy na sviatky. Upečené opekance som nakrájala na rovnaké kúsky a zaliala som ich horúcim mliekom, roztopeným medom a maslom.
- Napokon som ich posypala mletým makom a práškovým cukrom. Pre seba sypem kryštálovým cukrom, mám rada chrumkavé, sú fajnučké.
- Prajem vám dobrú chuť.