Ako na to:
Tajomstvo mäkkých medovníkov? Cukrárka Veronika Bušová nám ho prezradila

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Nech robíte čo robíte, sú vaše medovníčky vždy tvrdé ako skala? Známa cukrárka nám poradila, ako ich pripraviť tak, že budú mäkké hneď, ako ich vyberiete z plechu.



Foto: Shutterstock

Medovníky treba piecť dostatočne dlho pred Vianocami, aby mali čas zmäknúť – určite poznáte túto radu, traduje sa už desaťročia. Nemusí to však tak byť. Podľa cukrárky Veroniky Bušovej je základom nielen dobrý recept, ale dôležité sú aj ďalšie drobnosti, ktoré majú však veľký význam.

Cesto musí odstáť

To je okrem dobrého receptu to najdôležitejšie – pripravené cesto musí v chladničke aspoň 24 hodín (a lepšie aj dlhšie) odstáť.

Maslo a med zohrievame spolu

Do cesta pridávame homogénnu zmes masla a medu, spolu ich zahrievame, než sa maslo neroztopí.

Na hrúbke záleží

Ani to najlepšie cesto a odstátie nepomôže, ak vyvaľkáme medovníky príliš natenko. Vtedy v rúre pri pečení vyschnú a budú tvrdé. Optimálna hrúbka vyvaľkaného cesta je 4 mm.



Foto: Shutterstock

S múkou to nepreháňame

Keď vaľkáme medovníkové cesto, podsýpame ho múkou čo najmenej, aby sme nemenili konzistenciu cesta. Čím viac múky, tým budú medovníky tvrdšie.

Neprepiecť

Aby boli medovníky mäkké, nesmieme ich dlho "mučiť" v rúre – stačí im 10 minút pri 170 stupňoch.

Potieranie po upečení

Aby sa medovníčky pekne leskli, potierame ich až po pečení, rozšľahanou zmesou jedného vajíčka a jedného žĺtka. Potierame ich hneď ako ich vyberieme z rúry, takto vajce aj tepelne "ošetríme".

Aby poleva držala

Ak chceme medovníčky ozdobiť cukrovou polevou, dôležité je nešľahať ju príliš, vtedy sa bude z pečiva odliepať. Stačí bielky, cukor, citrónovú šťavu podľa receptu, ktorý máme, vymiešať v miske vareškou, ale ak chceme miešať v robote, tak len veľmi krátko.



Foto: Archív SKPR

Recept na mäkké medovníky Veroniky Bušovej

Potrebujeme:
260 g hladkej múky
100 g práškového cukru
5 g sódy bikarbóny
25 g perníkového korenia
50 g masla
90 g medu
1 vajce
1 žĺtok
Na potieranie:
1 vajce
1 žĺtok
štipka soli

Postup:
1. Maslo s medom v menšom hrnci mierne zahrejeme a rozmiešame, kým sa maslo roztopí. Sypké suroviny preosejeme do misy. Pridáme ešte teplé maslo s medom, vajíčko a žĺtok a cesto poriadne premiesime.
2. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme odležať do chladničky aspoň na 24 hodín.
3. Odstáte cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 4 mm (čím tenšie vyvaľkáme tým tvrdšie medovníčky budú) a vykrajujeme rôzne tvary.
3. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 175 stupňov približne 10 minút. Ihneď po vybratí z rúry medovníky potrieme rozšľahaným vajíčkom so žĺtkom, aby boli lesklé.






ANKETA: Sú vaše medovníky po upečení vždy tvrdé?

23,5%



76,5%







Diskusia k článku










TOPlist