Foto: monty469
Tento recept som našla na internete a veľmi ma zaujal. Lúpačky sú skutočne nadýchané, ľahučké, vláčne, jednoducho perfektné. Preto sa chcem o recept podeliť Zobraziť celý popisTento recept som našla na internete a veľmi ma zaujal. Lúpačky sú skutočne nadýchané, ľahučké, vláčne, jednoducho perfektné. Preto sa chcem o recept podeliť s vami. A čo je tang zhong? Je to japonská technika, ktorá striedku pečiva urobí nadýchanejšiu, vláčnejšiu. Spočíva v jednoduchej príprave zohriatia vody (mlieka) s múkou... Veď pozrite sa :)
porcií
na 220 °C
Suroviny
Tang zhong: | |
25 g |
|
125 ml |
|
Cesto: | |
475 g |
|
40 g |
|
7 g |
|
5 g |
|
160 ml |
|
40 g zmäknuté |
|
1 ks |
|
na potretie |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Najskôr pripravíme tang zhong. V hrnci metličkou premiešame hladkú múku s vodou. Na miernom plameni začneme zmes na stáleho miešania zahrievať na 65 °C. Ak nemáte teplomer, tak akonáhle začne zmes hustnúť, hneď to vypneme, nesmie to vrieť. Preložíme to do malej misky, zakryjeme potravinárskou fóliu, ktorá sa dotýka povrchu hmoty, a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. (Zakrývame tak preto, aby sa na povrchu nevytvorila "koža"). Môžeme si to pripraviť aj deň pred tým, necháme v chladničke, a v deň pečenia si to vyberieme von tak, aby to malo izbovú teplotu.
-
2
Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, sušené droždie a zmäknuté maslo, a dôkladne to prstami premiešame, aby tam neostali kúsočky masla. Potom k tomu pridáme tang zhong izbovej teploty, vajce a postupne prilievame vlažné mlieko, a vypracujeme hladké a vláčne cesto, ktoré môže byť mierne lepivé.
-
3
Zakryjeme a necháme kysnúť cca 90 minút. Po 45 minútach cesto poprekladáme: chytíme okraj cesta, natiahneme a preložíme do stredu. Tak to urobíme dookola celého cesta. Zakryjeme a necháme kysnúť zvyšných 45 minút. Po vykysnutí cesto na doske ešte trošku prehnetieme a rozdelíme na 10 rovnakých kúskov, z ktorých vyformujeme guľky.
-
4
S pomocou valčeka a rúk z každej guličky vytvarujeme trojuholník, ktorý od širšieho konca zrolujeme k užšiemu a vytvoríme lúpačku. Ukladáme ich vedľa seba v širších odstupoch na plech. Zakryjeme fóliou a necháme kysnúť ďalšiu hodinu.
-
5
Po hodine potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme makom a pečieme pri teplote 220 °C cca 15-20 minút. Necháme vychladnúť na mriežke.
-
6
Podávame natreté džemom, maslom, dcére chutia so šunkou, synovi s medom... Každý podľa chuti :)
ďakujem ti moja zlatá :-)
@Janara , @Kukulienka71 , @Gabriele ďakujem vám veľmi pekne. Pozriem si recepty od Pusty a vyhľadám si :-)
@Marbud ďakujem a pozdravujem. Klasické droždie treba 25g
@Sracz ďakujem ti veľmi pekne. Teším sa a verím, že zožneš úspech. Pozdravujem celú tvoju rodinku
presne tak, súhlasim s tebou a ďakujem za pristavenie :-)
thang zhong dávno poznám a veľa s ním pečiem, môžem potvrdiť @Monty469
@Gabriele , veľmi pozoruhodné hodnotenie, pekná zmienka :-) Palec hore!
Nepočula som o nej, postup je zaujímavý, aj komentáre k receptu, lúpačky na pohĺad lákavé tak onedlho vyskúšam :-)) .
@Haji ,@Garanco , @Siisa , @Jozka2 dakujem vam velmi pekne. Ja som o tejto metode ani nepocula, len nedavno som to objavilana nete vdaka skupine pecempecen.cz a velmi ma to zaujalo a bola som milo prekvapena:-)
@Luss44 aj u nas sa tymto rohlikom hovori lupacky a tie uzly volame briosky. Dakujem ti velmi pekne:-)
@Violeta , @Patroveckypitrs dakujem vam velmi pekne. Dcera vie co je dobre :-))
Dakujem ti :-)
Ja si myslim, ze jej dohovoris. Postras ju, ze ak neposluchne pojde do srotu ;-))
Se dějí věci, milá @Jack vidím že mobil drží partu s troubou! Na troubu bych pozvala opraváře. Já vím, že se to dnes nenosí, ale ne všichni opraváři kašlou na práci, poradí nejen z funkčního hlediska, ale finančního. Rozhoď sítě a nech si opraváře doporučit. U nás se kazí také kdeco. Asi je něco ve vzduchu. Hezký večer a držím palce tobě, troubě, mobilu i peněžence!
S Tang zhong som tiež už piekla, ale bolo to dávno, podľa @pusta a už veľmi dlho na moju škodu nie, ved začal kvások, asi preto. Ja by Ti poradila, cesto je s Tang zhong výborné, ale ak ich budem piecť tieto Tvoje, pridám masť miesto masla a predsa len med, ako mám v obyčajných lúpačkách ja.
@frezia si veľmi milá, dakujem, poteší, ked si človek o sebe prečíta
@salinka , cicka moja, detto, nech chutia,aj tieto, aj ja ich urobím s Tang zhong
@Gabriele , je to pre mňa veľká česť! ú primne dakujem :-) @Monty469 , veľmi ma poteší, ak si pozrieš moje recepty a dúfam, že si niektoré vyberieš a vyskúšaš. dakujem :-)
varecha.pravda.sk/recepty/kvasok-tangzhong-water-roux-kva...
varecha.pravda.sk/recepty/syrove-rozky-s-kvaskom-tangzhon...
varecha.pravda.sk/recepty/bryndzovo-syrove-bochnicky-s-kv...
Dakujem ti velmi pekne. Pre mna to je tiez novinka;-)
Dakujem ti ;-) Nabuduce ich skusim s medom a mastou. Uvidim ci bude rozdiel :-)
Potesila si ma. Vdaka za vyskusanie receptu :-)
Dakujem ti velmi pekne ;-)
Na tu stranku sa pozriem. Dakujem ti velmi pekne ;-)
Dakujem ti velmi pekne. Pozrela som si tie recepty, su zaujimave. Ja tiez mam inac plnu hlavu kvaskovania, uz mam pripravene rozkvasy na chlebik a mozno bagety ak sa zadari, no chcela som vyskusat aj toto, lebo o tej metode som sa dozvedela len nedavno a musela som to skusit. Dakujem ti velmi pekne ;-)
@monty , a ked tak tie cesta porovnas, ktore sa ti viac paci? Ci kazde na iny ucel? Toto sa mi podla obrazku zda take makucke, viac pecivove.
Povedala by som, ze kazde na iny ucel. Toto je viac pecivove mäkkucke a s kvaskom, ja pracujem len s raznym tak je chlebove. Skusala som aj pecivko s raznym kvaskom na sposob lupaciek no bolo to chlebove. Robi sa aj psenicny kvasok, ze ten sa viac hodi na take pecivka na sladko no este s nim nemam skusenost. Dokonca ho mam doma suseny, dostala som ho ale vraj je s nim viac prace tak ho zatial nechavam odpocivat. Z razneho kvasku som uz robila dalamanky aj zemle, tie boli dobre. Tiez skusam a nieco sa osvedci a pri niecom si povieme bolo to fajn, ale uz to neurobim:-) Takze asi tak s mojimi este zaciatocnickymi skusenostami s kvaskom.
Dakujem ti velmi pekne ;-)
Velmi sa tesim a dakujem za vyskusanie receptu ;-) A hlavne to najdolezitejsie a to, ze chutili :-)
Veruze neostala ani jedna ;-) Ako si napisalkto neskoro chodi...... ;-))
Dakujem ti velmi pekne ;-)