Lúpačky metódou tang zhong fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 25. októbra 2016
Lúpačky metódou tang zhong (fotorecept)
Foto: monty469

Tento recept som našla na internete a veľmi ma zaujal. Lúpačky sú skutočne nadýchané, ľahučké, vláčne, jednoducho perfektné. Preto sa chcem o recept podeliť Zobraziť celý popisTento recept som našla na internete a veľmi ma zaujal. Lúpačky sú skutočne nadýchané, ľahučké, vláčne, jednoducho perfektné. Preto sa chcem o recept podeliť s vami. A čo je tang zhong? Je to japonská technika, ktorá striedku pečiva urobí nadýchanejšiu, vláčnejšiu. Spočíva v jednoduchej príprave zohriatia vody (mlieka) s múkou... Veď pozrite sa :)

10
porcií
20 minút
na 220 °C

Suroviny

Tang zhong:
25 g
125 ml
Cesto:
475 g
40 g
7 g
5 g
160 ml
40 g zmäknuté
1 ks
 na potretie
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Najskôr pripravíme tang zhong. V hrnci metličkou premiešame hladkú múku s vodou. Na miernom plameni začneme zmes na stáleho miešania zahrievať na 65 °C. Ak nemáte teplomer, tak akonáhle začne zmes hustnúť, hneď to vypneme, nesmie to vrieť. Preložíme to do malej misky, zakryjeme potravinárskou fóliu, ktorá sa dotýka povrchu hmoty, a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. (Zakrývame tak preto, aby sa na povrchu nevytvorila "koža"). Môžeme si to pripraviť aj deň pred tým, necháme v chladničke, a v deň pečenia si to vyberieme von tak, aby to malo izbovú teplotu.

    Lúpačky metódou tang zhong (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, sušené droždie a zmäknuté maslo, a dôkladne to prstami premiešame, aby tam neostali kúsočky masla. Potom k tomu pridáme tang zhong izbovej teploty, vajce a postupne prilievame vlažné mlieko, a vypracujeme hladké a vláčne cesto, ktoré môže byť mierne lepivé.

    Lúpačky metódou tang zhong (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zakryjeme a necháme kysnúť cca 90 minút. Po 45 minútach cesto poprekladáme: chytíme okraj cesta, natiahneme a preložíme do stredu. Tak to urobíme dookola celého cesta. Zakryjeme a necháme kysnúť zvyšných 45 minút. Po vykysnutí cesto na doske ešte trošku prehnetieme a rozdelíme na 10 rovnakých kúskov, z ktorých vyformujeme guľky.

    Lúpačky metódou tang zhong (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    S pomocou valčeka a rúk z každej guličky vytvarujeme trojuholník, ktorý od širšieho konca zrolujeme k užšiemu a vytvoríme lúpačku. Ukladáme ich vedľa seba v širších odstupoch na plech. Zakryjeme fóliou a necháme kysnúť ďalšiu hodinu.

    Lúpačky metódou tang zhong (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po hodine potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme makom a pečieme pri teplote 220 °C cca 15-20 minút. Necháme vychladnúť na mriežke.

    Lúpačky metódou tang zhong (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame natreté džemom, maslom, dcére chutia so šunkou, synovi s medom... Každý podľa chuti :)

    Lúpačky metódou tang zhong (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

tatranka
Krásny recept.Uložila som si ho metódou tang zhong som už dávnejšie chcela vyskúšať nejaký recept.No akosi som naň pozabudla pri iných starostiach.No tento krát už pôjdem na istotu.Ďakujem za tvoj pekný recept a dávam 5 hviezdičiek.
luwinka
Veľmi vydarené lúpačky. Tiež by som si dala s maslom , ale aj s nutellou určite chutia.
luclup
Su uzasne (: Kedze kedysi davno mamka (Monty) robila spaldove rozky, vyzorom podobne tymto, bola som dost skepticka ... kedze niekdajsi pokus bol, dali sa zjest .. :D Tieto su uz na vahu lahunke, chutou jemne ... tesim sa, az si ich rano natriem maslom, a doplnim sunkou .. k tomu bylinkovy cajik, mnam (: Si sikovna mami, super !
frezia68
@Monty469 :Z Tvojich receptov vidieť,ako rada varíš,pečieš a tie lúpačky sú utešené.Tak rada by som mala pred sebou jednu od Teba a druhú od @Havino ,lebo aj ona pečie krásne.Jedna natretá maslom,druhá marhuľovým džemom a ja by som si degustovala,vychutnávala a rozhodovala,podľa ktorej šikovnici napečiem.Ale koniec predstavám,lebo z bezlepkovej múky také nikdy nebudú.Ale stáli by za hriech,asi podľahnem pokušeniu.A ak moje vnútorné orgány budú protestovať a búriť sa, zasa prestanem chodiť na Varechu :-).
kukulienka71
vyzerajú naozaj, že sú ľahučké, krásne sa ti upiekli a navyše sú takmer rovnaké všetky. Metódou tang-zhong som piekla, pečivo bolo perfektné, môžem len odporúčať.
marbud
Ahoj. Sušené droždí nepoužívám--- kolik dát normálního? Díky a zdravím od Brna
sracz
Nádherná práca Montyčku alias @monty469 a pre mňa inšpirácia pre nedelňajšie raňajky. Vďaka Tebe budem opäť slávny a nenahraditeľný! Ďakujem a keď ich budemE zapíjať horúcim "kakajíčkom", budemE Ti posielať móóóre pozdravov s prianim zdravia, šťastia a lásky v kruhu milovanej rodinky!
sovka62
Túto metódu som vyskúšala opakovane na rôzne druhy pečiva. Výsledok bol vždy výborný, pečivo jemné, nadýchané a čo je na tom úplne najlepšie, také ostane aj na druhý deň, netvrdne tak, ako pečivo z bežného kysnutého cesta.
monty469
@Frezia68 si zlatá :-) Máš pravdu aj lúpačky od @Havino sú určite skvelé a moje tiež :-D Verím, že by ti chutili. A áno veľmi rada pečiem a aj varím , poslednú dobu aj kváskujem a som z toho nadšená . Naši doma sa už zo mňa smejú ako ma to zobralo, no na druhej strane majú kvalitné pečivo a to ich teší. Manžel si môže konečne vychutnávať chlebík s chrumkavou kôrkou :-) Ďakujem ti veľmi pekne
@Janara , @Kukulienka71 , @Gabriele ďakujem vám veľmi pekne. Pozriem si recepty od Pusty a vyhľadám si :-)
@Marbud ďakujem a pozdravujem. Klasické droždie treba 25g
@Sracz ďakujem ti veľmi pekne. Teším sa a verím, že zožneš úspech. Pozdravujem celú tvoju rodinku
masakli
Vyzerá to úžasne, skvelý recept na dlhé zimné dni. Ďakujem, určite vyskúšam.
haji
Krásná práce, vůně se táhne až k nám! Tang zhong jsem nezkoušela, jen obdivovala. Určo musí být tvé loupáčky výýbornéé! Jsi nesmírně šikovná a pilná, milá Monty!
garanco
Tá metóda tang zhong akosi tichúčko prešla okolo mňa, ani som si nevšimla...
Nepočula som o nej, postup je zaujímavý, aj komentáre k receptu, lúpačky na pohĺad lákavé tak onedlho vyskúšam :-)) .
jozka2
Davnejsie tu pridala recept metodou tang zong ,,pusta,, zaujal ma tak som to prestudovala co to je. Verim ti,ze mas svoje rozky skutocne velmi nadychane. Vsetky kolace robene touto metodou su veeelmi jemne.
luss44
podobným spôsobom som už raz dávnejšie piekla pečivo a bolo dobré. Pekne vyšli aj Tvoje lúpačky. Prosím Ťa, u vás sa takýmto zahnutým rohlíkom hovorí lúpačky? Lebo som počula že na východe sú lúpačkami nazývané pečivá v tvare akoby uzlov, na sladko, posypané makom. U nás práve naopak.
violeta
Vyzerajú veľmi chutne, niekedy vyskúšam tento spôsob prípravy cesta...
patroveckypitrs
Vyzerá to veľmi pekne a isto aj veľmi dobré. Škoda len že nie sú u mňa na stole. A chválim dcéru aj mne by chutili so šunkou, alebo s údeným.
jack
Veľmi dobre si napiekla montík.Určite skúsim.
monty469
@Veronikkka , @Masakli , @Ailuj82 dakujem vam velmi pekne ;-)
@Haji ,@Garanco , @Siisa , @Jozka2 dakujem vam velmi pekne. Ja som o tejto metode ani nepocula, len nedavno som to objavilana nete vdaka skupine pecempecen.cz a velmi ma to zaujalo a bola som milo prekvapena:-)
@Luss44 aj u nas sa tymto rohlikom hovori lupacky a tie uzly volame briosky. Dakujem ti velmi pekne:-)
@Violeta , @Patroveckypitrs dakujem vam velmi pekne. Dcera vie co je dobre :-))
jack
Akosi mi blbne mobílek,zato som nedopísala.No a dúfam,že toto už moja rúra UPEČIE.Predstav si,že akosi odmieta piecť kysnuté.Keď má trošku dlhšie pracovať,tak začala trucovať.Nepomáhaju ani potoky sĺz,ktoré som pre ňu vyronila,prosila,modlila sa,aj tak nič.Kašle na mňa.Veď ja ju nejako obalamutím,uvidíme kto z.koho.Super rp.
monty469
@Jack (26.10.2016 20:21)

Ja si myslim, ze jej dohovoris. Postras ju, ze ak neposluchne pojde do srotu ;-))
haji
@Jack (26.10.2016 20:21)
Se dějí věci, milá @Jack vidím že mobil drží partu s troubou! Na troubu bych pozvala opraváře. Já vím, že se to dnes nenosí, ale ne všichni opraváři kašlou na práci, poradí nejen z funkčního hlediska, ale finančního. Rozhoď sítě a nech si opraváře doporučit. U nás se kazí také kdeco. Asi je něco ve vzduchu. Hezký večer a držím palce tobě, troubě, mobilu i peněžence!
salinka
O tejto metode som jakziv nepocula. Co len ti Japonci este nevymyslia?! @havinove lupacky som robila, su vyborne a tvoj recept je dalsia vyzva. Vyzeraju uzasne.
havino
neúrekom, máš ich krásne, pekne spracované, recept som videla na nete tiež.
S Tang zhong som tiež už piekla, ale bolo to dávno, podľa @pusta a už veľmi dlho na moju škodu nie, ved začal kvások, asi preto. Ja by Ti poradila, cesto je s Tang zhong výborné, ale ak ich budem piecť tieto Tvoje, pridám masť miesto masla a predsa len med, ako mám v obyčajných lúpačkách ja.

@frezia si veľmi milá, dakujem, poteší, ked si človek o sebe prečíta
@salinka , cicka moja, detto, nech chutia,aj tieto, aj ja ich urobím s Tang zhong
redakcia
Komentár od užívateľky Pusta:
@Gabriele , je to pre mňa veľká česť! ú primne dakujem :-) @Monty469 , veľmi ma poteší, ak si pozrieš moje recepty a dúfam, že si niektoré vyberieš a vyskúšaš. dakujem :-)
jozka2
Monty,ak by ta zaujimalo viac o metode Thang-zhong atd.pozri sa na stranku Home cooking in Montana.tam je viacero receptov touto metodou.Ja robim niekedy aj pirohy podobnym sposobom.
veronikkka
@Marbud 1 balenie 7 gramového sušeného droždia zodpovedá 21 gramom čerstvého droždia. Verím, že som Ti pomohla :-)
janger
@monty , taky krasny roztek, lupacku by som si veru dala na ranajky s kakaom. Krasne sa ti vydarili. Tiez som ten druh kvasku videla uz velmi davno na internete, ale este som s nim nic nepiekla. Nejako som na to zabudla. Teraz mam plnu hlavu normalneho kvasku, haha....Inac, s tang zhong nas tu na Vareche zoznamila @tizian1cat , mala vzdy krasne chlebove recepty. Ak by ste niekto mali zaujem, tak si pozrite:
 varecha.pravda.sk/recepty/kvasok-tangzhong-water-roux-kva...


 varecha.pravda.sk/recepty/syrove-rozky-s-kvaskom-tangzhon...



 varecha.pravda.sk/recepty/bryndzovo-syrove-bochnicky-s-kv...

monty469
@Havino (26.10.2016 21:46)

Dakujem ti ;-) Nabuduce ich skusim s medom a mastou. Uvidim ci bude rozdiel :-)
monty469
@Janger (28.10.2016 11:48)

Dakujem ti velmi pekne. Pozrela som si tie recepty, su zaujimave. Ja tiez mam inac plnu hlavu kvaskovania, uz mam pripravene rozkvasy na chlebik a mozno bagety ak sa zadari, no chcela som vyskusat aj toto, lebo o tej metode som sa dozvedela len nedavno a musela som to skusit. Dakujem ti velmi pekne ;-)
1x iwanna
janger
@Monty469 (28.10.2016 15:03)

@monty , a ked tak tie cesta porovnas, ktore sa ti viac paci? Ci kazde na iny ucel? Toto sa mi podla obrazku zda take makucke, viac pecivove.
monty469
@Janger (28.10.2016 15:06)

Povedala by som, ze kazde na iny ucel. Toto je viac pecivove mäkkucke a s kvaskom, ja pracujem len s raznym tak je chlebove. Skusala som aj pecivko s raznym kvaskom na sposob lupaciek no bolo to chlebove. Robi sa aj psenicny kvasok, ze ten sa viac hodi na take pecivka na sladko no este s nim nemam skusenost. Dokonca ho mam doma suseny, dostala som ho ale vraj je s nim viac prace tak ho zatial nechavam odpocivat. Z razneho kvasku som uz robila dalamanky aj zemle, tie boli dobre. Tiez skusam a nieco sa osvedci a pri niecom si povieme bolo to fajn, ale uz to neurobim:-) Takze asi tak s mojimi este zaciatocnickymi skusenostami s kvaskom.
1x iwanna
ocko
Este som nepocula o tejto metode pecenia a preto ako sa poznam musim odskusat...a uz sa cesto zohrieva na teplom mieste ..som zvwdava ake to bude..urcite chutne..moj muz si uz kupil aj nutelu ze vraj naplnit...tak skusim ...dakujem vam... a potom dam vediet ako to dopadlo..:)
monty469
@Katarina1247 (18.11.2016 16:35)

Velmi sa tesim a dakujem za vyskusanie receptu ;-) A hlavne to najdolezitejsie a to, ze chutili :-)
kecemis
Neostala jedna? Viem, je neskoro, a poznam to, kto neskoro chodi, sam sebe skodi.
monty469
@Kecemis (18.11.2016 21:21)

Veruze neostala ani jedna ;-) Ako si napisalkto neskoro chodi...... ;-))
Dakujem ti velmi pekne ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia