Kvások Tangzhong - water roux kvások alebo želatinizácia škrobu fotorecept
Foto: tizian1cat
Našla som nový kvások, ktorý som ešte nepoznala...:-))). No tak som ho ihneď musela vyskúšať a z noho niečo upiecť (recept nasleduje). Tento kvások Zobraziť celý popisNašla som nový kvások, ktorý som ešte nepoznala...:-))). No tak som ho ihneď musela vyskúšať a z noho niečo upiecť (recept nasleduje). Tento kvások je založený na podobnom princípe ako napr. príprava bešamelu, že pri určitej teplote sa zo zmesi tekutiny a múky uvoľní škrob, ktorý utvorí gélovitú hmotu. Po vychladnutí sa pridáva do pečenia - hlavne pečiva, ktorému dodáva elasticitu a udržuje ho dlhšie čerstvým.
príprava
na 65 °C
Postup
-
1
Vo vode dobre rozmiešame múku, aby nezostali žiadne hrčky.
-
2
Na miernom ohni začneme za stáleho miešania zohrievať na 65 stupňov Celsia (cca 3-4min.).
-
3
Odstavíme zo sporáka, kvások má želatinovitú konzistenciu. Voľne zakrytý (aby sa nevysušil) necháme vychladnúť. Po vychladnutí použijeme na pečenie podľa návodu v receptoch alebo uskladníme v chladničke (maximum 3 dni). Pred pečením ho pri vyberaní z chladničky necháme zohriať na kuchynskej linke na izbovú teplotu.
Tu je recept na chleba z domacej pekarne bez kvasnic z obchodu.
gildednutshell.com/2010/10/making-sourdough-bread-the-old-...
ked budes piect, skus pridat do cesta par lyzic celozrnnej muky, troska orange juice, a podlavane (alebo aj instantne) zemiaky. Pouzivam aj pri peceni rozkov, kde vsak pridavam mlieko, alebo kyslu smotanu.
Ocenujem tvoju tvorivost!
@2010 :to más svatu pravdu s tými chemikáliami, tie chleby, co predávajú v obchode su uz v celofáne, vobec nevonaju a na tretí den mozes vyhodit, lebo su plesnivé. Díky za ten link, idem studovat...:-)))
daj mi vediet ci chutili. tvoja nova fotka je tiez velmi tvoriva.