Lúpačky metódou tang zhong (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Tento recept som našla na internete a veľmi ma zaujal. Lúpačky sú skutočne nadýchané, ľahučké, vláčne, jednoducho perfektné. Preto sa chcem o recept podeliť s vami. A čo je tang zhong? Je to japonská technika, ktorá striedku pečiva urobí nadýchanejšiu, vláčnejšiu. Spočíva v jednoduchej príprave zohriatia vody (mlieka) s múkou... Veď pozrite sa :)

10
porcií
20 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr pripravíme tang zhong. V hrnci metličkou premiešame hladkú múku s vodou. Na miernom plameni začneme zmes na stáleho miešania zahrievať na 65 °C. Ak nemáte teplomer, tak akonáhle začne zmes hustnúť, hneď to vypneme, nesmie to vrieť. Preložíme to do malej misky, zakryjeme potravinárskou fóliu, ktorá sa dotýka povrchu hmoty, a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. (Zakrývame tak preto, aby sa na povrchu nevytvorila "koža"). Môžeme si to pripraviť aj deň pred tým, necháme v chladničke, a v deň pečenia si to vyberieme von tak, aby to malo izbovú teplotu.
  2. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, sušené droždie a zmäknuté maslo, a dôkladne to prstami premiešame, aby tam neostali kúsočky masla. Potom k tomu pridáme tang zhong izbovej teploty, vajce a postupne prilievame vlažné mlieko, a vypracujeme hladké a vláčne cesto, ktoré môže byť mierne lepivé.
  3. Zakryjeme a necháme kysnúť cca 90 minút. Po 45 minútach cesto poprekladáme: chytíme okraj cesta, natiahneme a preložíme do stredu. Tak to urobíme dookola celého cesta. Zakryjeme a necháme kysnúť zvyšných 45 minút. Po vykysnutí cesto na doske ešte trošku prehnetieme a rozdelíme na 10 rovnakých kúskov, z ktorých vyformujeme guľky.
  4. S pomocou valčeka a rúk z každej guličky vytvarujeme trojuholník, ktorý od širšieho konca zrolujeme k užšiemu a vytvoríme lúpačku. Ukladáme ich vedľa seba v širších odstupoch na plech. Zakryjeme fóliou a necháme kysnúť ďalšiu hodinu.
  5. Po hodine potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme makom a pečieme pri teplote 220 °C cca 15-20 minút. Necháme vychladnúť na mriežke.
  6. Podávame natreté džemom, maslom, dcére chutia so šunkou, synovi s medom... Každý podľa chuti :)