Lotus Biscoff roláda
Foto: Siuuu
Prudko žravá dobrota. Skoro každý týždeň mám dilemu čo pre našich upiecť. Tento týždeň som vedela, že to bude niečo z Lotus
Biscoff nátierky, Zobraziť celý popisPrudko žravá dobrota. Skoro každý týždeň mám dilemu čo pre našich upiecť. Tento týždeň som vedela, že to bude niečo z Lotus
Biscoff nátierky, ktorá nám chuťovo sedí. Nakoniec som zvolila roládu. Pôvodne mal byť iný krém, ale keďže som zabudla, že som kúpila dva druhy Lotus nátierky (jemnú a chrumkavú) a omylom som dala do krému práve tú s kúskami keksíkov, musela som zasa
improvizovať. Výzorovo má značné rezervy, ale chuťovo je výborná.
Zdroj: internet + vlastné úpravy
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
Korpus: | |
5 ks |
|
60 ml |
|
60 ml |
|
120 g |
|
120 g |
|
1 ČL |
|
1/4 ČL |
|
Krém: | |
250 g |
|
85 ml |
|
50 g |
|
200 g |
|
Okrem toho: | |
3-4 PL |
|
1-2 ks (na zdobenie) |
|
Postup
-
1
Na cesto som najskôr oddelila bielky a žĺtky. Z bielkov a citrónovej šťavy som dala šľahať sneh. Keď boli bielky napenené, postupne asi na 3-4x som zašľahala krupicový cukor a vyšľahala som tuhý sneh - aby držali špičky. Medzitým som v miske metličkou prešľahala žĺtky, pridala som olej a mlieko, prešľahala, nakoniec som všľahala (stále ručne) múku so soľou. Múku som použila pol na pol hladkú a polohrubú. Vznikla pomerne tuhá kašovitá hmota, do ktorej som postupne metličkou ručne a zľahka vmiešala na 3-4x sneh. Cesto som rozotrela rovnomerne na plech vystlaný papierom na pečenie. Ja som použila plech s vnútornými rozmermi 34 x 37 cm, ak chcete vyššie cesto, treba použiť menší pekáč. Piekla som v rúre zohriatej na 175 °C - 12-13 minút.
- 2
Po upečení som v pekáči korpus po krajoch obrezala nožom a stiahla z pekáča dolu. Korpus som prevrátila papierom hore na čistý papier na pečenie a ten papier, na ktorom sa korpus piekol som odstránila. Kostrbaté okraje som obrezala a korpus som spolu s papierom zrolovala a nechala vychladnúť.
- 3
Pokiaľ korpus chladol, pripravila som krém. Smotanu som zahriala a horúcou som zaliala polámanú čokoládu, rozmiešala som na hladkú zmes a pridala som Lotus nátierku. Ja som omylom pridala nátierku s kúskami keksíkov, takže mi vznikla hustá guča plnky - aby som dosiahla krémovitú konzistenciu, postupne som do tejto zmesi zašľahala mascarpone.
- 4
Korpus som rozvinula, potrela Lotus nátierkou s kúskami keksíkov (krásne chrumkajú pri jedení), 2/3 krému - zvyšnú 1/3 som nechala na potretie rolády zvonku. Pomocou papiera som roládu zrolovala, presunula na tácku, potrela zvyškom krému a nechala som zatuhnúť v chladničke. Potom som pofŕkala roztopenou Lotus nátierkou, zvyškami krému a podrvenými keksíkmi.
- 5
Vzhľadovo má roláda značné rezervy, ani zdobenie mi nevyšlo podľa predstáv, ale chuťovo je výborná.
Tiež karamelová roláda:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Tie obrezky rolady si mohla zamotrat na zaciatok rolady a potom sa vytvorí pekny slimak v prostriedku. Robim tak vsetky rolady, Neforemne obrezky polozim na zaciatok po dlžke.
Tú biscoff pomazánku vieš kúpiť online alebo aj v obchodoch/Tesco a pod./; má ale podľa mňa veľkú nevýhodu, je plná cukru?
Len smelo do toho - ja tiež nie som zdatná cukrárka a rolády sa mi dlho nedarili, každá jedna mi praskla - ale teraz už v pohode, takže určite treba do toho ísť a ono to pôjde.
Lotus sušienky mi napríklad nechutia - pre mňa sú príliš drobivé, ani nátierku iba tak samú by som nedokázala zjesť ale ako príchuť do krému prípadne na poliatie palaciniek či dezertu je výborná.
Vôbec mi to nepríde nevhodné - je to iba iné vyjadrenie toho, že je jedlo mimoriadne chutné. Bolo by mimoriadne nudné, keby všetky popisy k jedlám boli síce spisovné, ale rovnaké - ale každý to samozrejme môže pochopiť po svojom.
Ďakujem za milý komentár.
Výborný nápad s tými odrezkami, to ma veruže nenapadlo - dúfam, že si na to nabudúce spomeniem a urobím ako píšeš.
Ďakujem, bola výborná.
Fotiť som nestíhala tentoraz, som rada, že som stihla upiecť ;-)
Dezerty majú byť nezdravé (sladké)
Nevidím dôvod prečo by mali byť dezerty nezdravé? Sladké áno ale zbytočne príliš presladené?!prečo? Je to reklamný trik aby sa ľudia k tomu výrobku vracali/keď je plný cukru, soli atď/.. 100g tej pomazánky obsahuje 36.8g cukru.. to je podľa mňa viac než dosť ale každému niečo iné vyhovuje?
Radšej nerozoberaj, lebo by si sa mýlil :) Prudko žravé sa bežne používa. Chápem že sa to niekomu nepozdáva (mne sa to napríklad dosť páči a pri niektorých receptoch sa to až pýta), ale to sa dá ľako vyriešiť - prosto to dotyčný nebude používať a ostatných nechá používať výrazy, aké sa im páčia, bez moralizovania :)
No vidíš, ja velmi rada chrumkám a klidne može byť aj drobivé /mám na to metodu/. Nátierku vyzkúšam, na palacinky či na tvoj receptík, je to dobrý nápad. Akorát nevím, kdo ju bude predo mnou strážit, než na recept dojde... se znám! Krásný den a díky za inspiraci.
To verím, že si veľmi rád za naše pripomienky, kedže 'pozornosť prešla z receptu skôr na teba'. To, že niekto s tebou nesúhlasí ešte neznamená, že je hlúpy alebo že nemá otvorené srdce!!!
Ale späť k receptu. Roláda je krásna. Skús ju urobiť, odfotiť, napísať k nej recept...nie je to také jednoduché ako sa zdá!
Názor povedať dokáže každý, ak sa potrebuješ vyrozprávať, na to sú diskusie, tu si trochu 'zablúdil' medzi receptami?
Veruže aj v palacinkách a na palacinkách bola výborná, a to ja palacinky vôbec nemusím - ale tieto sa zjedli na to tata ;-)
Vôbec som sa nesnažila o "zhovadenie" jedla, či cynizmus ako píšeš ... mám už dosť rokov na to, aby som si vedela vážiť nie iba jedlo ... ale k životu patrí aj trocha humoru a nespisovných výrazov, pretože inak by to bola strašná nuda.
Je to pravda, tiež nemám rada presladené dezerty - ale občas ako sa hovorí tiež uletím. Ja sama dávam prednosť väčšinou zdravším dezertom a to čo upečiem zvyčajne iba mini kúsok ochutnám, aby som vedela či je to jedlé, ale raz za čas si pochutím aj na nejakej sladšej maškrte - a musím povedať že táto roláda bola mimoriadne chutná.
Azda Vy jediná máte, pani, čo oprávneného k môjmu príspevku povedať.
To, že je niekto starý ešte neznamená, že je aj múdry. Nie je. To si mnohí myslia, ale nie je to pravda. Takže vekom sa nebudeme zaručovať. Možno také dačo bývalo, že šediny znamenali múdrosť, ale už nie je. Neudržujte tento mýtus pri živote, mladí su dnes omnoho múdrejší, ako sme my. A skúsenosti ...ani tie nie sú nič moc. Mladí dnes cestujú po svete, zažívajú veci o akých my ani len nechyrujeme.
K Vášmu slovníku som sa vyjadril a nemám čo k tomu viac povedať. A verte mi, že takýto tzv. humor zo sebou niečo nesie. Niečo odzrkadľuje. Aj ja niekedy mrzko niečo poviem, nie je to však nikdy v súvislosti s jedlom, deťmi alebo v práci. Niekto pokojne! Kto nie je dostatočne citlivý k používaniu slovenského jazyka (aj hovorovému), nech ani nediskutuje. "Prudko žravé" pokladám za vulgarizmus v spojitosti s jedlom a uráža ma ak sa o takýto vtip niekde potknem.
Tej hore (@blissofplants ). na tomto portáli som občasne, ale od samotného založenia. A Vy?
Ešte k jednej podstatnosti, pani. Nevravel som a ani si to nemyslím, žeby ste zhovaďovali jedlo. To, ako sa vyjadrujeme na tomto špecifickom portály, je ukážka našej osobnosti a nie jedla, ktoré prezentujeme. Ale to už sa opakujem. Ale má to celé aj niečo s Vašimi čitateľmi, nami. Aby sme sa tu nemuseli potkýňať o smeti. Do toho máme čo povedať aj my a nie si uzurpovať právomoci určovať, čo mi čitatelia smieme a čo nie, @blissofplants .
Nespomínam si že by som určovala niekedy niekomu čo a ako má robiť!!to, ako veci pochopíte, je na vás!!To ako sa vyjadrujeme na tomto špecifickom portáli, je ukážka našej osobnosti/vaše slová, trochu som si dovolila opraviť gramatiku?/ 》"tej hore" vyjadrujete sa bez rešpektu, dosť to naznačuje o vašej osobnosti..a čo tým presne chcete povedať že ste tu od samotného založenia?! Že ste viac 'dôležitý' ako ten kto tu je menej?! Majte príjemný večer, určite máte dôležitejšie veci na práci ako vymieňať si názory na portáli 'ktorý vám patrí'.. a ja tiež?
Tento portál je o varení a receptoch a je úplne zbytočné sa tu prieť o slovíčka. Ak sa mi niečo nepáči, tak si to jednoducho nevšímam a nemám potrebu sa k tomu silou - mocou vyjadrovať. Ak nemáte čo povedať priamo k receptu, tak sme myslím si s debatou skončili. Krásny večer.
Ja Lotusky vo forme keksov nemusím vôbec, ale v kréme či pod krémom chuť nátierky funguje dokonale ;-)
Upravím slovo "žravý" do tvojej reči:
Toto je krásna oku lahodiaca gustiózna roláda, ktorá láskou a nehou náplní srdiečko kazdeho degustátora.
A pre ostatných napíšem, že vyzerá naozaj "k sežrání" a určite ju musím niekedy vyskúšať.
Vďaka za recept 😉