Karamelová roláda ako muzikál fotorecept
Foto: irenaw
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
5 ks |
|
5 PL |
|
5 PL |
|
štipka |
|
Karamelový krém: | |
170 g |
|
170 ml |
|
170 g |
|
Čokoládový krém: | |
100 g (70 %) |
|
100 ml |
|
25 g |
|
Na dokončenie: | |
100 g |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Cesto: Rúru dáme vyhriať na 180 °C. Bielky so štipkou soli vyšľaháme do tuha. Postupne zašľaháme cukor. Cukor sa rozpustí a sneh bude pevný, hladký a lesklý. Do snehu zašľaháme žĺtky. Nakoniec zľahka lopatkou vmiešame polohrubú múku. Cesto rozotrieme na plech na papier na pečenie. Pečieme cca 15 minút. Necháme 5 minút postáť a zvinieme aj s papierom na pečenie. Necháme vychladnúť. Vychladnuté piškótové cesto rozvinieme a opatrne stiahneme papier na pečenie. Z jedného okraja piškóty odrežeme 7-8 cm široký pás po celej dĺžke. Môj plech bez okrajov má rozmery 38×30 cm.
-
2
Karamelový krém: Smotanu na šľahanie pomaly zahrejeme k bodu varu. Medzitým z cukru upálime karamel. Zalejeme horúcou smotanou. Zo začiatku rýchlo miešame, aby sme zabránili prskaniu. Keď sa bublanie upokojí na najslabšom výkone rozvaríme do rozpustenia. Odstavíme, hneď pridáme maslo a rozmiešame. Necháme vychladnúť. Nakoniec dobre vychladíme v chladničke a vyšľaháme krém.
-
3
Čokoládový krém: Horkú čokoládu rozpustíme nad parou. Primiešame smotanu na šľahanie. Primiešame maslo. Necháme vychladnúť. Dobre schladíme v chladničke a vyšľaháme krém.
-
4
Odrezaný pás piškóty potrieme cca 1/3 čokoládového krému. Ostatok piškótového plátu potrieme karamelovým krémom. Zvinieme do rolády. Naplnenú roládu položíme na pás s čokoládovým krémom. Celú roládu potrieme 2/3 čokoládového krému. Na bokoch doplníme krém tak, aby boli bočné strany naspodu rovné. Na priereze má roláda tvar tunela (viď obrázok). Dáme dobre vychladiť.
-
5
Vychladenú roládu polejeme čokoládovou polevou. Marcipán vyvaľkáme na asi 3 cm široký pásik a umiestnime navrch rolády kým poleva stuhne. Nožom do marcipánu naznačíme jednotlivé rezy.
-
6
Na každý naznačený kúsok nakreslíme čokoládou husľový kľúč.
-
7
Niekedy sa predávala bez husľového kľúča s mriežkou z čokolády. Dobrú chuť.
Tú roládu naplníme, ale nezrolujme, ked ju postavíme na ten pásik cesta? Tak je to tam napísané, nič sa nepíše o zrolovaní. Na to postavíme naplnenú roládu, je napísané, teda nie zrolovanú, čo si vôbec neviem predstaviť. Prosím bližšie vysvetliť, lebo je to nezrozumiteľne napísané, ďakujem.
A kedy dáme dolu papier? Chystám sa ju urobiť, preto toľko mojich otázok, aby bol výsledok dobrý.Ďakujem.
Přesně tak, jenže já byla o trochu větší, když tuto roládu začali prodávat. Mně už krotili se sladkostmi. Přesto je to jeden z mých favorit zákusků, výborný, s nezaměnitelnou chutí.
varecha.pravda.sk/recepty/torta-s-cokoladovou-plnkou-k-na...
Robilasi si svoj marcipán, či si kúpila hotový? Uznávám, je to možná naivní otázka, ale co už. Jsem někdy zvědavá jako opice.
Nie nerobila som, marcipán je kúpený, klasický mandľový, žiadna poťahovka.
Děkuji za odpověď, jsi milá!
Tortu darujem do detského domova v Močenku. Jeden chovanec má v UT 13 rokov a mama mu už zomrela. Mám z domácej zásoby aj sviečky v podobe číslic 1 a 3. Bude šťastný, keď ich bude sfukovať. Moja staršia dcéra ma poprosila ,tam pracuje ako vychovávateľka a koordinátorka. Teraz tam bude 1 týždeň v kuse aj v noci, potom po týždni ju vystrieda kolegyňa. Je ich málo, dávajú výpovede..
Spätná väzba: vraj torta všetkým chutila, Poskytla som aj sviečky v tvare číslic, aby mohol sfukovať ten oslávenec.
Čokoládový krém má v rozpise 25,0 g masla. Nie je to málo? Veď sa sním potiera to plató pod roládu a aj boky rolády. Prosím o upresnenie. Ďakujem.
Doma som našla aj sviečky v podobe číslic, bolo o zábavu postarané. :-)
Podľa obrázka je veľa toho čokoládového krému z 25 g masla.
Niktomi neodpovedá, je to dôležité info, či mám použiť 25 g alebo 250 g masla.
Myslím, že určite do krému ide 250g masla
Ja som nemala marcipán, takže je trochu “nedokončená” ale aj tak je výborná.
Ďakujem za recept. Pekné nedeľné popoludnie prajem.
Och prepáč marienka44, nechodím sem pravidelne ani často, skrátka iné veci riešim, ale ma veľmi mrzí, že som ti neodpovedala, keď ti to bolo treba. Kedysi chodilo info o komentároch na mail, funguje to ešte? Idem pozrieť nejaké nastavenia. Nie je tam chyba, masla je len 25 g pretože tam ide 100 ml šľahačky.
Ďakujem za vyskúšanie, teším sa, že sa podarila, čo tam po marcipáne, nabudúce možno ;-) tento môžeme nazvať "nemuzikál" :-) :-) :-)
U nás bolo teplo, roláda sa topila, tak som ju musela dať do chladničky. A potom čakať … to bolo najhoršie.
Rolada, hmmmm, sladky.... ale zase ten talirek!! :-)
Talírek je celkom normál, už ani neviem, kde som ho kúpila. Ale aj tak ďakujem. :-)