Karamelová roláda
Karamelová roláda

Karamelová roláda ako muzikál fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 12. marca 2020
Karamelová roláda ako muzikál (fotorecept)
Foto: irenaw
15-20
porcií
120 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
5 PL
5 PL
 štipka
Karamelový krém:
170 g
170 ml
170 g
Čokoládový krém:
100 g (70 %)
100 ml
25 g
Na dokončenie:
100 g
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Rúru dáme vyhriať na 180 °C. Bielky so štipkou soli vyšľaháme do tuha. Postupne zašľaháme cukor. Cukor sa rozpustí a sneh bude pevný, hladký a lesklý. Do snehu zašľaháme žĺtky. Nakoniec zľahka lopatkou vmiešame polohrubú múku. Cesto rozotrieme na plech na papier na pečenie. Pečieme cca 15 minút. Necháme 5 minút postáť a zvinieme aj s papierom na pečenie. Necháme vychladnúť. Vychladnuté piškótové cesto rozvinieme a opatrne stiahneme papier na pečenie. Z jedného okraja piškóty odrežeme 7-8 cm široký pás po celej dĺžke. Môj plech bez okrajov má rozmery 38×30 cm.

    Karamelová roláda ako muzikál (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Karamelový krém: Smotanu na šľahanie pomaly zahrejeme k bodu varu. Medzitým z cukru upálime karamel. Zalejeme horúcou smotanou. Zo začiatku rýchlo miešame, aby sme zabránili prskaniu. Keď sa bublanie upokojí na najslabšom výkone rozvaríme do rozpustenia. Odstavíme, hneď pridáme maslo a rozmiešame. Necháme vychladnúť. Nakoniec dobre vychladíme v chladničke a vyšľaháme krém.

    Karamelová roláda ako muzikál (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Čokoládový krém: Horkú čokoládu rozpustíme nad parou. Primiešame smotanu na šľahanie. Primiešame maslo. Necháme vychladnúť. Dobre schladíme v chladničke a vyšľaháme krém.

    Karamelová roláda ako muzikál (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odrezaný pás piškóty potrieme cca 1/3 čokoládového krému. Ostatok piškótového plátu potrieme karamelovým krémom. Zvinieme do rolády. Naplnenú roládu položíme na pás s čokoládovým krémom. Celú roládu potrieme 2/3 čokoládového krému. Na bokoch doplníme krém tak, aby boli bočné strany naspodu rovné. Na priereze má roláda tvar tunela (viď obrázok). Dáme dobre vychladiť.

    Karamelová roláda ako muzikál (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vychladenú roládu polejeme čokoládovou polevou. Marcipán vyvaľkáme na asi 3 cm široký pásik a umiestnime navrch rolády kým poleva stuhne. Nožom do marcipánu naznačíme jednotlivé rezy.

    Karamelová roláda ako muzikál (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na každý naznačený kúsok nakreslíme čokoládou husľový kľúč.

    Karamelová roláda ako muzikál (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Niekedy sa predávala bez husľového kľúča s mriežkou z čokolády. Dobrú chuť.

    Karamelová roláda ako muzikál (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@marienka44 , čomu zas nerozumieš? Tú roládu, už zavinutú! dáme na ten pás potretý čkoládou....je pravda, že to tam chýba , že plát cesta po naplnení - potretí plnkou, treba zrolovať a na ten pás ide hotová roláda, ale to sa dá aj domyslieť.