Roláda s karamelovou plnkou fotorecept
foodblog Sisters Bakery, 1. januára 2023
Foto: Archív Michaely Smolovej
Lahodná roláda s karamelovou plnkou a lieskovými orieškami pohladí jazýček i dušu.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
4 ks |
|
80 g |
|
100 g |
|
Na karamelovú plnku: | |
100-150 ml |
|
250 ml |
|
Na potretie: | |
|
|
Na posypanie: | |
50 g opražené mleté |
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme karamel.
- 2
Cesto: Vajíčka oddelíme, bielky samostatne vyšľaháme na tuhý sneh.
- 3
Žĺtky vymiešame s cukrom do nadýchanej bledej peny.
- 4
Potom na žĺtkovú penu preosejeme múku a gumenou varechou ju zapracujeme.
- 5
Nakoniec varechou zľahka ale dôkladne vmiešame sneh z bielkov.
- 6
Cesto nalejeme na menší plech vyložený papierom na pečenie a uhladíme povrch.
- 7
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 10–12 minút.
- 8
Hneď po dopečení vyklopíme korpus na čistú utierku posypanú práškovým cukrom a stiahneme z neho papier na pečenie.
- 9
Spolu s utierkou korpus zavinieme a necháme vychladnúť.
- 10
Na plnku si nalejeme do misky smotanu, pridáme 100–150 ml karamelu (závisí, akú intenzívnu karamelovú chuť plnky máme radi).
- 11
Mixérom ich spolu dotuha vyšľaháme.
- 12
Vychladnutú roládu rozvinieme, potrieme tenkou vrstvou karamelu a nanesieme karamelovo-šľahačkovú plnku.
- 13
Zavinieme späť. Roládu necháme zabalenú v utierke a dáme do chladu na hodinu, aby plnka stuhla.
- 14
Po hodine potrieme hotovú roládu na povrchu karamelom, naň nalepíme mleté pražené lieskovce. Roládu krájame na plátky.
- 2
Diskusia k receptu