Karamelová roláda

Lotus Biscoff roláda

Autor receptu: siuuu

Prudko žravá dobrota. Skoro každý týždeň mám dilemu čo pre našich upiecť. Tento týždeň som vedela, že to bude niečo z Lotus Biscoff nátierky, ktorá nám chuťovo sedí.* Nakoniec som zvolila roládu. Pôvodne mal byť iný krém, ale keďže som zabudla, že som kúpila dva druhy Lotus nátierky (jemnú a chrumkavú) a omylom som dala do krému práve tú s kúskami keksíkov, musela som zasa improvizovať. Výzorovo má značné rezervy, ale chuťovo je výborná.

10-12
porcií
15-20 minút
príprava
12-13 minút
na 175 °C

Postup

  1. Na cesto som najskôr oddelila bielky a žĺtky. Z bielkov a citrónovej šťavy som dala šľahať sneh. Keď boli bielky napenené, postupne asi na 3-4x som zašľahala krupicový cukor a vyšľahala som tuhý sneh - aby držali špičky. Medzitým som v miske metličkou prešľahala žĺtky, pridala som olej a mlieko, prešľahala, nakoniec som všľahala (stále ručne) múku so soľou. Múku som použila pol na pol hladkú a polohrubú. Vznikla pomerne tuhá kašovitá hmota, do ktorej som postupne metličkou ručne a zľahka vmiešala na 3-4x sneh. Cesto som rozotrela rovnomerne na plech vystlaný papierom na pečenie. Ja som použila plech s vnútornými rozmermi 34 x 37 cm, ak chcete vyššie cesto, treba použiť menší pekáč. Piekla som v rúre zohriatej na 175 °C - 12-13 minút.
  2. Po upečení som v pekáči korpus po krajoch obrezala nožom a stiahla z pekáča dolu. Korpus som prevrátila papierom hore na čistý papier na pečenie a ten papier, na ktorom sa korpus piekol som odstránila. Kostrbaté okraje som obrezala a korpus som spolu s papierom zrolovala a nechala vychladnúť.
  3. Pokiaľ korpus chladol, pripravila som krém. Smotanu som zahriala a horúcou som zaliala polámanú čokoládu, rozmiešala som na hladkú zmes a pridala som Lotus nátierku. Ja som omylom pridala nátierku s kúskami keksíkov, takže mi vznikla hustá guča plnky - aby som dosiahla krémovitú konzistenciu, postupne som do tejto zmesi zašľahala mascarpone.
  4. Korpus som rozvinula, potrela Lotus nátierkou s kúskami keksíkov (krásne chrumkajú pri jedení), 2/3 krému - zvyšnú 1/3 som nechala na potretie rolády zvonku. Pomocou papiera som roládu zrolovala, presunula na tácku, potrela zvyškom krému a nechala som zatuhnúť v chladničke. Potom som pofŕkala roztopenou Lotus nátierkou, zvyškami krému a podrvenými keksíkmi.
  5. Vzhľadovo má roláda značné rezervy, ani zdobenie mi nevyšlo podľa predstáv, ale chuťovo je výborná.