Karamelová roláda
Karamelová roláda

Roláda Eclair fotorecept

kucharka - bez fotkykucharka, 1. mája 2019
Roláda Eclair (fotorecept)
Foto: kucharka

Táto roláda je taký pokušiteľ... Keď je v chladničke, tak vás stále niečo pokúša, aby ste na ňu chodili... Recept je od mojej obľúbenej Nadiya Hussain.

30 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Odpaľované cesto:
200 ml
85 g
115 g
3 ks
1 PL
 štipka
Krém:
300 Ml
2 PL
4-5 PL
Poleva:
80 g
50 g
50-70 ml
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vodu, maslo, cukor a soľ dáme do hrnca a pomaly zohrejeme, aby sa maslo a cukor roztopili.

    Roláda Eclair (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tesne pred bodom varu hrniec stiahneme z ohňa a rýchlo prisypeme múku. A rýchlo miešame, aby sa nevytvorili hrčky.

    Roláda Eclair (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Miešame a miešame... Cesto by malo byť hladké a odliepať sa od stien hrnca.

    Roláda Eclair (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Postupne, po jednom, začneme pridávať vajcia.

    Roláda Eclair (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vždy, až keď je cesto dobre vymiešané a spojené, pridáme ďalšie vajce.

    Roláda Eclair (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Plech je veľkosti približne 20x30 cm. Mokrými prstami môžeme “upackať” bublinky. Pečieme asi tak 25 minút na 180 stupňov.

    Roláda Eclair (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hneď po upečení cesto opatrne pozdĺžne zatočíme do čistej utierky. Necháme vychladnúť aspoň 20 minút.

    Roláda Eclair (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zatiaľ vyšľaháme smotanu na šľahanie s cukrom. Polevu urobíme tak, že všetky suroviny pomaly rozpustíme nad parou. Rozvinieme cesto ( nezabudnúť na utierku :-)) . Natrieme karamelovým Salkom a šľahačkou a zrolujeme.

    Roláda Eclair (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Polejeme/potrieme čokoládovou polevou.

    Roláda Eclair (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
@Haji , neboj, to by bol len prvy rez opatrny...potom uz by to slo jedna-dva... :-))

@Atina47 , ak maju vnucence radi sladke, tak ich potesis!

@Pivonka , @Marienka44 , ten cukor ide do slahacky. Na rozmotane cesto sa najskor natrie karamel a potom nato sa navrstvi slahacka. Ak sa vam zda dost sladke, mozte vyslahat slahacku bez cukru.

Pekne popoludnie.
@Zolik (1.5.2019 23:23)

Sa smeješ,ale akurát dnes je na cas.sk článok:"Chceli niečo dobré navariť,skončilo sa to katastrofou" a tam je toto: "Susede sa podarilo zavinúť štrúdľu aj s utierkou. Nastal problém - ako tú utierku dostať odtiaľ preč." ☺
@Viera1 (2.5.2019 17:59)
Sa smejem a smejem. Mojej kamaratke sa pred rokmi podarilo nieco podobne. Robila roladu a zabudla stiahnut peciaci papier. Zarazila sa ale dost rychlo, ked si uvedomila, ze sa jej marmelada natiera ovela, ovela lahsie ako obycajne. Ale zabudnut utierku? Stat sa to mne, tak ani nepipnem. Strudlu aj s utierkou zlikvidujem a budem zatlkat. Skutok sa nestal.
@Viera1 , rozmýšľam nad riešením zavinutej utierky. Vyhodiť roládu by bolo škoda. Asi by som sa inšpirovala šolmó haluškami - tie vraj vznikli tak, že kuchárovi spadla torta. :-))
Pečiem rada z odpaľovaného cesta a pekné sa mi zdá preto, že je nerovnomerné, čo na niektoré zákusky naschvál vytvorím. Prečo sa tie bublinky musia utľapkať? Do cesta dávam namiesto masla bravčovú masť, vydrží dlhšie vláčne a masť tam nie je cítiť. Výborný zákusok, chválim a vyskúšam.
@Kecupicek , dakujem. Tie bublinky sa asi nemusia utlapkat ... urcite je to len kvoli estetike, aby bolo cesto hladke.
Este som nepocula ze sa da odpalovane cesto robit aj z bravcovej masti.... hadam niekedy vyskusam.
Pekny vecer.

Pridaj komentár k receptu: