Losos v sezamovej kôrke s feniklovým pyré

Pavol Búci
šéfkuchár hotela Termál *** vo Vyhniach, 4. novembra 2020
Losos v sezamovej kôrke s feniklovým pyré
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

600 g
40 g
800 g
1-2 ks
400 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Lososa obalíme v sezame a grilujeme asi minútu z každej strany – závisí od hrúbky a od preferovaného prepečenia. Potom ho dáme do rúry dopiecť alebo len odležať na panvici, aby sa neprepiekol.

  2. 2

    Pyré pripravíme z fenikla a petržlenu. Obe suroviny nakrájame na menšie kúsky a na oleji opražíme dozlata. Pridáme soľ, korenie a zalejeme smotanou a trochou vody a varíme, až kým zelenina nebude mäkká.

  3. 3

    Potom zeleninu scedíme (prebytočnú smotanu odložíme), dáme do mixéra spolu s maslom, rozmixujeme. Podľa potreby postupne prilievame odloženú smotanu, aby vzniklo jemné pyré. Dochutíme soľou, cukrom, korením, limetkovou šťavou. Na dozdobenie použijeme ochutený olej napríklad z koriandra, koriandrové alebo feniklové lístky.

Diskusia k receptu

kucharka
Tak toto musí byť dobrota. Jedla som niečo podobné s tuniakom, ale losos tam tiež pasuje...
Určite niekedy skúsim.