Losos s cviklovým šalátom a baby špenátom

mandarin999 - fotkamandarin999, 25. marca 2016

Losos patrí už nejakú tú dobu medzi populárne jedlá a aj na Slovensku sa pripravuje čoraz častejšie. Je to veľmi chutná ryba a rada ju pripravujem. Losos nepotrebuje veľa surovín ani času a jeho chuť je dokonalá. Tentokrát som si ako prílohu vybrala cviklový šalát, ktorý dokáže nahradiť tradičné majonézové šaláty, je ľahší, zdravší a veľmi chutný. Na prepojenie chutí som k tomu dodala baby špenát, ktorý som jemne tepelne upravila.

Suroviny

Losos:
4 ks
4 plátky
Cviklový šalát:
4 ks
4 ks
2 ks
1 čl
300 ml
2 PL
Ostatné:
2 strúčiky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cviklu si uvaríme v osolenej vode do mäkka. V malom hrnci uvaríme v osolenej vode zemiaky v šupke. Uvarenú cviklu ošúpeme a nakrájame na malé štvorčeky alebo pretlačíme cez pretláčadlo. To isté spravíme zo zemiakmi. Nastrúhame si chren a pridáme ho do zmesi podľa chuti. Osolíme, okoreníme, pridáme rascu, biely jogurt, majonézu a horčicu. Podľa chuti môžeme pridať aj trocha vínneho octu. Nakoniec do šalátu vmiešame pretlačené vajíčko. Odložíme do chladu.

  2. 2

    Lososa narežeme zo spodu (tam, kde je koža) - spravíme cca 2, 3 rezy do stredu. Je to dôležité z hľadiska toho, aby sa nám vypiekol tuk nachádzajúci sa pod kožou. Filety uložíme na plech a pokvapkáme citrónovou šťavou. Jemne osolíme, okoreníme a posypeme rozmarínom. Na každý filet uložíme plátok masla a pečieme vo vyhriatej rúre cca 8 minút pri 180 stupňoch. Upečený losos ešte pokvapkáme citrónovou šťavou.

  3. 3

    Na panvici si rozhorúčime trocha oleja, pridáme baby špenát, ktorý jemne posolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a pridáme k nemu pretlačený cesnak. Krátko ho tepelne upravujeme, cca 2 minútky.

Diskusia k receptu

6 komentárov k receptu
Pekne jedlo, cviklu som k lososovi este nedavala, vyskusam :) Maslo na filety stacilo, na plech nebolo treba ziaden olej? Aj ked losos ma samotny dost tuku...bych sa bala, ze sa prilepi :)
Robievam lososa casto, celkovo som rybozrut :) vselijak na masle, uz najma na panvici, opiect a potom este pod pokrievkou chvilocku podusim, len aby sa aj stredom tepelne upravil, tak je vysledok podobny ako ked sa pecie v rure.
Tak nabuduce bude s tymto salatom podla Teba. :)

Pridaj komentár k receptu: