Linecké koláčiky so snehom a malinovým džemom
Foto: siuuu
Milujem snehové dezerty a preto keď som videla niekde na sieti tieto koláčiky, jednoducho som ich musela vyskúšať. A veru, nesklamali ma Zobraziť celý popisMilujem snehové dezerty a preto keď som videla niekde na sieti tieto koláčiky, jednoducho som ich musela vyskúšať. A veru, nesklamali ma - vláčny linecký korpus, chrumkavý snehový venček a voňavý malinovo-ružový džem vytvárajú veľmi harmonickú kombináciu.
porcií
príprava
na 180/80 °C
Suroviny
150 g |
|
100 g studené |
|
40 g |
|
1 ČL |
|
1 bal. |
|
1 ČL nastrúhaná |
|
Snehová vrstva: | |
2 ks (+ štipka soli) |
|
180 g (alebo kryštálový) |
|
50-60 ml |
|
Malinovo-ružový džem: | |
mrazené |
|
|
|
|
|
(potravinárska) |
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme linecké kolieska - všetky suroviny zmiesime na kompaktnú hmotu, zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke hodinku odpočívať. Potom rozvaľkáme na hrúbku cca 2-3 mm, vykrojíme kolieska (veľkosť nechám na každom z vás - moje majú myslím priemer 5,5 cm) - z uvedeného množstva mi vyšlo 28 kusov. Kolieska ukladáme na pekáč vyložený papierom alebo fóliou na pečenie a upečieme na 180 °C do ružova - cca 10 minút (treba si odsledovať, každá rúra pečie inak). Po upečení vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.
- 2
Ja som robila na etapy - jeden deň som upiekla kolieska ... o pár dní som robila snehový venček a o ďalších pár dní som plnila džemom. Ale každý ako mu vyhovuje.
- 3
Na snehový venček najskôr uvaríme zo 120 g cukru a vody sirup (vody toľko, aby bol cukor pod vodou). Pokiaľ sa varí sirup, začneme šľahať bielky so štipkou soli (zabudla som ju uviesť do surovín) na stredných obrátkach. Keď sú bielky spenené, obrátky zvýšime a postupne pridáme zvyšný cukor a vyšľaháme na sneh - obrátky znížime a postupne zašľahávame horúci cukrový sirup - lejeme po okraji misy. Vyšľaháme na tuhý sneh - šľaháme dovtedy, kým masa nie je vlažná (od pridaného sirupu je teplá).
- 4
Hmotu dáme do cukrárskeho vrecka a na vychladnuté kolieska striekame venčeky. Ja som striekala aj v dvoch vrstvách. Zo zvyšku snehu (mala som veľké vajíčka) som urobila zopár pusiniek. Sušíme v rúre na 50 °C cca 45 minút (tak uvádzal pôvodný recept) - za túto dobu ani zďaleka neboli usušené, takže som pridala na 70 °C a potom na 90 °C a na funkcii ventilátor som dosušila (spolu hádam aj 1,5 hodiny to trvalo). Po vybratí z rúry som nechala vychladnúť.
- 5
Džem (použite podľa chuti) rozrobíme s kvapkou rumu alebo horúcej vody na prijateľnú konzistenciu (aby pomaly stiekol z lyžičky) a pomocou vrecka koláčiky naplníme. Dnes som skúšala prvých pár kusov (zostal mi džem z iných koláčikov) - zvyšok budem plniť až pár dní pred sviatkami, pretože neviem čo urobí snehová vrstva v spojení s džemom. Koláčiky (nenaplnené) skladujem v papierovej krabičke na chladničke (treba suché prostredie, aby snehová vrstva nezvlhla).
- 6
Ja som chcela plniť malinovým džemom, ale keďže som nemala v špajzke, musela som si vyrobiť. Mrazené maliny som rozvarila s kvapkou vody, prepasírovala a s trochou cukru (chcela som kyslejší džem k sladkému snehu) a citrónovej šťavy som zvarila na konzistenciu trocha redšieho džemu (chladnutím trocha zhustne). Po odstavení z plameňa som pridala kvapku ružovej vody, ktorá k malinám náramne pasuje a úžasne vonia.
Tiež linecké koláčiky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Možno blbá otázka, nedalo by sa to s tým snehovým venčekom upiecť?
tiež som to musela overiť postup zložitej prace:
angiebakes.com/2017/12/07/linecke-s-penou/...
nanicmama.sme.sk/drobne-pecivo/linecke-snehove-venceky...
Keď si pozrieš teploty a časy pečenia, tak asi nie, ale nemám odskúšané
Souhlas. Pokud neutrefíš teplotu, bude sněhový věneček okrový a křehčí než obvykle. Dělala jsem kdysi něco podobného, ale už se s tím dál neoperovalo /žádný džem do středu po upečení/. Tady bych měla obavu to péct v cuku. Možná ostřílená kuchařka/pekařka to dá hravě.
Určite dalo - videla som aj také recepty, treba potom prispôsobiť teplotu aj čas pečenia - mne vyhovoval teraz tento spôsob, pretože som najskôr v predstihu chystala linecké korpusy a až neskôr som robila sneh.
Lekvár nie je pod snehom - iba v strede snehového venčeka. Prizním sa, že by som sa bála to piecť spolu, aby sa nestalo, že pokiaľ sa upečie linecký korpus snehové venčeky by neboli biele ale béžové - predsa len korpus si vyžaduje vyššiu teplotu - ale videla som ne nete aj spolu pečené, ale nemám to odskúšané.
Skoré uzdravenie všetkým u vás doma!!
Sneh na venčeky som robila podľa svojho overeného postupu: na 1 bielko 50g kryštáloveho cukru, 50g práškového cukru, trochu citrónovej šťavy som šľahala nad parou, kým masa nebola dostatočne hustá. Ďalej som postupovala ako Ty, no rúru som zapla na 120°, vložila som plech a dvierka rúry som máličko pootvorila ( mám tam takú západku) a sledovala som, kedy budú správne vysušené - možno raz vyskúšaš aj tento spôsob prípravy snehu... a z 3 bielok sa zvýšilo aj na "pusinky"
Prajem pekné radostné sviatky!