Linecké koláčiky

Linecké koláčiky so snehom a malinovým džemom

Autor receptu: siuuu

Milujem snehové dezerty a preto keď som videla niekde na sieti tieto koláčiky, jednoducho som ich musela vyskúšať.* A veru, nesklamali ma - vláčny linecký korpus, chrumkavý snehový venček a voňavý malinovo-ružový džem vytvárajú veľmi harmonickú kombináciu.

28-30
porcií
20 minút
príprava
10/80 minút
na 180/80 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme linecké kolieska - všetky suroviny zmiesime na kompaktnú hmotu, zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke hodinku odpočívať. Potom rozvaľkáme na hrúbku cca 2-3 mm, vykrojíme kolieska (veľkosť nechám na každom z vás - moje majú myslím priemer 5,5 cm) - z uvedeného množstva mi vyšlo 28 kusov. Kolieska ukladáme na pekáč vyložený papierom alebo fóliou na pečenie a upečieme na 180 °C do ružova - cca 10 minút (treba si odsledovať, každá rúra pečie inak). Po upečení vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.
  2. Ja som robila na etapy - jeden deň som upiekla kolieska ... o pár dní som robila snehový venček a o ďalších pár dní som plnila džemom. Ale každý ako mu vyhovuje.
  3. Na snehový venček najskôr uvaríme zo 120 g cukru a vody sirup (vody toľko, aby bol cukor pod vodou). Pokiaľ sa varí sirup, začneme šľahať bielky so štipkou soli (zabudla som ju uviesť do surovín) na stredných obrátkach. Keď sú bielky spenené, obrátky zvýšime a postupne pridáme zvyšný cukor a vyšľaháme na sneh - obrátky znížime a postupne zašľahávame horúci cukrový sirup - lejeme po okraji misy. Vyšľaháme na tuhý sneh - šľaháme dovtedy, kým masa nie je vlažná (od pridaného sirupu je teplá).
  4. Hmotu dáme do cukrárskeho vrecka a na vychladnuté kolieska striekame venčeky. Ja som striekala aj v dvoch vrstvách. Zo zvyšku snehu (mala som veľké vajíčka) som urobila zopár pusiniek. Sušíme v rúre na 50 °C cca 45 minút (tak uvádzal pôvodný recept) - za túto dobu ani zďaleka neboli usušené, takže som pridala na 70 °C a potom na 90 °C a na funkcii ventilátor som dosušila (spolu hádam aj 1,5 hodiny to trvalo). Po vybratí z rúry som nechala vychladnúť.
  5. Džem (použite podľa chuti) rozrobíme s kvapkou rumu alebo horúcej vody na prijateľnú konzistenciu (aby pomaly stiekol z lyžičky) a pomocou vrecka koláčiky naplníme. Dnes som skúšala prvých pár kusov (zostal mi džem z iných koláčikov) - zvyšok budem plniť až pár dní pred sviatkami, pretože neviem čo urobí snehová vrstva v spojení s džemom. Koláčiky (nenaplnené) skladujem v papierovej krabičke na chladničke (treba suché prostredie, aby snehová vrstva nezvlhla).
  6. Ja som chcela plniť malinovým džemom, ale keďže som nemala v špajzke, musela som si vyrobiť. Mrazené maliny som rozvarila s kvapkou vody, prepasírovala a s trochou cukru (chcela som kyslejší džem k sladkému snehu) a citrónovej šťavy som zvarila na konzistenciu trocha redšieho džemu (chladnutím trocha zhustne). Po odstavení z plameňa som pridala kvapku ružovej vody, ktorá k malinám náramne pasuje a úžasne vonia.