Kuru patlıcan dolması - Sušený plnený baklažán fotorecept

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 15. januára 2012

Jedno z najpopulárnejších jedál v Turecku je tzv. dolma (dolmak - plniť). Je to vlastne akákoľvek zelenina (baklažán, cukina, cibuľa, paprika, paradajky...) naplnená Zobraziť celý popisJedno z najpopulárnejších jedál v Turecku je tzv. dolma (dolmak - plniť). Je to vlastne akákoľvek zelenina (baklažán, cukina, cibuľa, paprika, paradajky...) naplnená zmesou ryže, bulguru, s mäsom alebo bez. Na juhu krajiny sa veľmi často stretnete so sušeným baklažánom či paprikou. Zelenina sa usuší na slnku, potom sa navlečie na bavlnenú šnúrku a skladuje sa zavesená, podobne ako chilli papričky.. Sušenú zeleninu potom stačí len uvariť a naplniť, tak ako čerstvú. Tu je recept na plnený baklažán a papriku bez mäsa:

3-4
porcie
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

a papriky
Náplň:
1/2 šálky
1/2 šálky
1
2 strúčiky
1 PL
1 PL
1/2 šálky
 z polovice citróna
1 ČL
1 ČL
1/2 ČL
1 ČL
2 PL
okrem toho:
1 šálka sekané




Postup

  1. 1

    Baklažány a papriky vložíme do vriacej vody a varíme asi 20 minút.

    Kuru patlıcan dolması - Sušený plnený baklažán (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Scedíme ich a opláchneme studenou vodou.

    Kuru patlıcan dolması - Sušený plnený baklažán (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým, ako sa baklažán varí, pripravíme plnku: Cibuľu nasekáme najemno, cesnak nastrúhame. Zmiešame s ryžou a ostatnými surovinami. Dobre premiešame.

    Kuru patlıcan dolması - Sušený plnený baklažán (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naplníme baklažány a papriky do 3/4 (ryža zdvojnásobí pri varení objem). Vložíme ich do nižšieho hrnca tesne vedľa seba, zalejeme paradajkami z konzervy, obložíme kúskami masla a posypeme sušenou mätou.

    Kuru patlıcan dolması - Sušený plnený baklažán (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podlejeme horúcou vodou, zaťažíme tanierom a udusíme do mäkka (asi 30 - 35 minút). Hotové jedlo podávame pri izbovej teplote s bielym jogurtom. Dobrú chuť :)

    Kuru patlıcan dolması - Sušený plnený baklažán (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

zuzliak
vyzera to krasne farebne, zdravo az vegetariansky :) Ja take lubim, ale masko chcem aj tak- inak som stale hladna - ak plnis maskom, kolko to varis? ci staci tak ako zeleninove?
marianne69
ci pana,tu sa varia take speciality,az mi hladno a to som po veceri:-)No k susenym baklazanom sa asi ja nedostanem,aspon oci popasiem,kraaasne
frezia68
Ci panečku,tak to je fajnotka,len odkiaľ sušené......?
evusik
no nič, v lete budeme sušiť :-) vyzerá to prudko jedlé.....
mijaita
Viděla jsem v Turecku prodávat sušené lilky. Chvilku mi trvalo, než mi došlo, co to visí v té zelenině.



Ráda bych věděla jak se sušej a jak potom chutnaj?
mijaita
Na slunci je asi těžko usuším u nás, šlo by to nějak v troubě horkovzdušné?
@nezarboncuk , co myslíš, poradíš?
jatanika
@nazarboncuk , opäť veľmi zaujímavý recept .... sušené papriky či baklažány nezoženiem , ale niekedy takto naplním čerstvé ... pozerám, že plnka je podobná tej z "plnených hroznových listov" teda bude určite dobrá :-))
2010
Super recept , suseda mala strasne vela baklazanov tento rok, mala si pridat skor. Odkladam
kumari
WOW :) ...ukladám do KK a teším sa na prípravu... je to absolútna mňamka
janger
Dali by sa naplnit aj cerstve? Tie susene maju ale asi intenzivnejsiu chut, pravda? Vyzera to velmi dobre. Budem musiet pozriet na trhu po tych susenych :-).
julica
wau, to je krásny recept. a ešte aj cestopisno náučný.
babidka
aj ja iba dodam po vychodniarsky : ci pana , tato to je je daco :-))) Nevidela , nepocula , nejedla :-) A to uz mam cosi "odjedene":-))))
evanaaa
Zaujímavé, páči sa mi to. @mijaita , píšeš, že na slnku sa to asi nesuší, ale asi ste si neprečítali úvod, veď tam je návod ako ich sušiť - baklažány aj papriku, možno to ani tak zložité nie je, aj @nazarboncuk iste poradí.
nazarboncuk
ahojte baby ďakujem, pokojne môžete použiť čerstvé baklažány (tie malinké, chuť je takmer rovnaká) alebo papriky, naplniť sa dajú aj paradajky či cukety. Čo sa týka toho sušenia v rúre, neporadím:( pýtala som sa mamky, no nemá s tým skusenosti. Tam majú pol roka na streche 60 °C takže sušenie v rúre neriešia. Neviem, možno keď bude horúce leto na chate, treba skúsiť ;) Keby ste sa k nim náhodou dostali, tak len poradím, že skladovať zabalené v plastovom vrecku v chlade. Už sa mi stalo, že sa mi do nich dostali nejaké mušky...Inak toto jedlo, a dolma celkovo vydrží v chladničke aj tri dni (bez mäsa) a najlepšie chutí zohriate na izbovú teplotu. Veľa radosti z varenia vám všetkým želám a krásny deň :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia