Ekşili Patlıcan (dusený baklažán nakyslo - fotorecept)
Foto: nazarboncuk
Baklažán je u nás doma "pečený varený". A to doslova. Vyskúšajte tento recept na dusený baklažán s paradajkami, cesnakom, petržlenovou vňaťou a citrónom. Zobraziť celý popisBaklažán je u nás doma "pečený varený". A to doslova. Vyskúšajte tento recept na dusený baklažán s paradajkami, cesnakom, petržlenovou vňaťou a citrónom. Na juhovýchode Turecka sa s podobným pokrmom stretnete často. Dusená zelenina na olivovom oleji sa podáva studená a perfektne osvieži počas horúcich dní. No a čo že je polovica februára :))
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 |
|
3 |
|
1 väčšia |
|
3 strúčiky |
|
50 ml |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1 ČL (chilli korenie) |
|
z jedného citróna |
|
1 zväzok |
|
Postup
-
1
Baklažány umyjeme a pozdĺžne ošúpeme, tak ako na obrázku.
-
2
Nakrájame ich na kocky a ponoríme na pol hodinu do osolenej vody. Zaťažíme ich tanierom aby zostali ponorené. Potom z nich vodu zlejeme a poriadne vyžmýkame.
-
3
Cibuľu nakrájame na tenké plátky, cesnak roztlačíme. Do hrnca nalejeme olivový olej, pridáme cibuľu a cesnak, a na miernom plameni chvíľu (asi minútu) miešame. Pridáme ošúpané nakrájané paradajky, baklažán a citrónovú šťavu.
-
4
Ochutíme soľou, korením, chilli a cukrom. Zamiešame, zvýšime teplotu a dusíme asi 5 minút. Potom pridáme nasekanú petržlenovú vňať a na miernom plameni dusíme asi 40 minút do mäkka.
-
5
Toto jedlo sa tradične podáva vychladené posypané petržlenovou vňaťou a poliate olivovým olejom. Vy si ho vychutnajte aj teplé, tak či onak, je to veľmi chutné, hlavne netreba šetriť olivovým olejom, petržlenom a citrónovou šťavou :) Dobrú chuť!
ukladám..
varecha.pravda.sk/recepty/imam-bayld-fotorecept/19930-rec...
varecha.pravda.sk/recepty/sezuanske-baklazany/14187-recep...
varecha.pravda.sk/recepty/grecke-baklazanove-hranolky/141...
varecha.pravda.sk/recepty/sultanova-radost-/16886-recept....
Je to veru dobrota, budem robiť častejšie. Ďakujem za recept.