Ekşili Patlıcan (dusený baklažán nakyslo - fotorecept)

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 21. februára 2012

Baklažán je u nás doma "pečený varený". A to doslova. Vyskúšajte tento recept na dusený baklažán s paradajkami, cesnakom, petržlenovou vňaťou a citrónom. Zobraziť celý popisBaklažán je u nás doma "pečený varený". A to doslova. Vyskúšajte tento recept na dusený baklažán s paradajkami, cesnakom, petržlenovou vňaťou a citrónom. Na juhovýchode Turecka sa s podobným pokrmom stretnete často. Dusená zelenina na olivovom oleji sa podáva studená a perfektne osvieži počas horúcich dní. No a čo že je polovica februára :))

2
porcie
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

2
3
1 väčšia
3 strúčiky
50 ml
1 ČL
1 ČL
1/2 ČL
1 ČL (chilli korenie)
z jedného citróna
1 zväzok




Postup

  1. 1

    Baklažány umyjeme a pozdĺžne ošúpeme, tak ako na obrázku.

    Ekşili Patlıcan (dusený baklažán nakyslo - fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájame ich na kocky a ponoríme na pol hodinu do osolenej vody. Zaťažíme ich tanierom aby zostali ponorené. Potom z nich vodu zlejeme a poriadne vyžmýkame.

    Ekşili Patlıcan (dusený baklažán nakyslo - fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu nakrájame na tenké plátky, cesnak roztlačíme. Do hrnca nalejeme olivový olej, pridáme cibuľu a cesnak, a na miernom plameni chvíľu (asi minútu) miešame. Pridáme ošúpané nakrájané paradajky, baklažán a citrónovú šťavu.

    Ekşili Patlıcan (dusený baklažán nakyslo - fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ochutíme soľou, korením, chilli a cukrom. Zamiešame, zvýšime teplotu a dusíme asi 5 minút. Potom pridáme nasekanú petržlenovú vňať a na miernom plameni dusíme asi 40 minút do mäkka.

    Ekşili Patlıcan (dusený baklažán nakyslo - fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Toto jedlo sa tradične podáva vychladené posypané petržlenovou vňaťou a poliate olivovým olejom. Vy si ho vychutnajte aj teplé, tak či onak, je to veľmi chutné, hlavne netreba šetriť olivovým olejom, petržlenom a citrónovou šťavou :) Dobrú chuť!

    Ekşili Patlıcan (dusený baklažán nakyslo - fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

danculka
Ukladám,podľa ingrediencii ,zdá sa že ho využijem....
sjuz
áno, to patrí k mojim obľúbeným jedlám...:)
irenaw
vyskúšame, máme radi a teraz sa hodia také ľahké zleninové :)
2010
Pekny recept odkladam, ( nas bude lepsi... teraz su tie male-japonske baklazany v sezone ) Cheers
jamarlen
dnes sme mali šalátik, samozrejme teplučký, a zajtra na desiatu bude ten studený zbytok. nič nového pod slnkom, robievali sme ho takto často, ibaže bez citróna - no a práve ten jekorunou tohto rcp. vďaka za inšpiráciu a novú chuť, @nazarbon čuk
tamik
mňaaam dneska som tvoj recept použila ako výbornú prílohu k mäsu..nabudúce si to pripravím k cestovinám...super:)
eldina
určite vyskúšam,baklažány milujem,keby bolo viac receptov,nemala by som aj tak dosť..:)
ukladám..
drajan
Práve dokončujem a som rada, že som sa pustila do vyskúšania tohto receptu. Pôvodne som chcela baklažán zapekať s cesnakom, no rozhodla som sa nakoniec , že vyskúšam čosi nové. Chodím ochutnávať a musím povedať, že je to fajnota. Robievam aj cuketu na citrone s cestovinou a tiež mi to veľmi chutí. Toto je niečo... tak trochu podobné, výborné. Ďakujem za recept.
kucharka
Už dlho dlho som mala na pláne tento recept, a teraz konečne naň došlo.
Je to veru dobrota, budem robiť častejšie. Ďakujem za recept.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia