İçli köfte - plnené bulgurové kofte (fotorecept)

Autor receptu: nazarboncuk

İçli köfte je jedno z najšpecifickejších tureckých jedál. Jeho príprava je náročná na čas a vyžaduje určitú zručnosť. Je to vzácne jedlo, ktoré sa podáva predovšetkým pri rodinných stretnutiach a ak ho pripravíte svojim hosťom, ukazujete im, že sú pre vás veľmi dôležití. Väčšinou sa varí na juhu krajiny, a má veľa variant, podľa oblasti, v ktorej sa pripravuje. Ako náš guláš :) Je to typicky domáce jedlo, v reštaurácii ho nájdete medzi predjedlami, ale nikdy nebude také dobré ako od maminky:)

4
porcie
60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na olivovom oleji orestujeme nasekanú spolu cibuľu a mleté mäso. Dusíme na miernom ohni, kým sa nevyparí všetka tekutina. Potom pridáme maslo a necháme ho rozpustiť. Maslo je veľmi dôležité, nakoľko sa bude zmes chladiť a potrebujeme ju trocha stuhnutú. Ak by sme použili len olej, kofte by sa ťažko plnili.
  2. Medzitým pripravíme korenie, paprikovú pastu, chilli papriku, petržlenovú vňať a vlašké orechy nasekáme nadrobno.
  3. Keď sa maslo rozpustilo, pridáme paprikovú pastu a dobre premiešame. Potom dáme do hrnca petržlenovú vňať, nasekanú chilli papriku a všetky koreniny a soľ.
  4. Na záver vmiešame vlašské orechy. Premiešame a hneď odstavíme.
  5. Mäsovú plnku necháme mierne vychladnúť a potom ju vložíme do chladničky aspoň na dve hodiny. Môžeme ju tiež pripraviť deň vopred.
  6. Teraz príde na rad ťažšia čast :) Do väčšej misky nasypeme z jednej strany semolinovú múku a z druhej strany bulgur. Zalejeme vodou a osobitne opatrne rukami premiešame. Voda nemá bulgur a semolinu zakrývať, má ju len zvlhčiť. Misku zakryjeme fóliou a necháme asi 15 minút odpočívať. Potom premiešame, pridáme paprikovú pastu, koreniny, soľ, vajíčko a nakoniec hladú múku. Cesto veľmi dobre premiesime rukami.
  7. Zo zmesi odoberáme guličky veľkosti golfovej loptičky alebo menšie. Pomáhame si rukami namočenými v studenej vode. Guličku vyformujeme do tvaru "mešca" a to tak, že do vnútra urobíme prstom dieru a pomaly, otáčaním na dlani a miernym tlakom dovnútra vyformujeme takéto niečo: táto časť je asi najťažšia. (tie steny by mali byt ešte tenšie, ale toto bolo moje maximum na prvýkrát).
  8. Naplníme vychladnutou mäsovou plnkou.
  9. a opatrne zatvoríme a vytvarujeme kofte, fašírku.
  10. Hotové kofte vhodíme do vriacej vody (pridali sme šťavu z citróna a soľ) a varíme 15 minút. Hotové plávajú na povrchu. Dierkovanou lyžicou ich potom vyberieme. Aby sme zistili či sú kofte hotové, po vybratí ich jemne zhora stlačíme a počúvame...mali by "šepkať" :) táto časť sa mi najviac páči :) Ak nevydávajú žiaden zvuk, treba ich ešte chvíľu povariť.
  11. Icli kofte servírujeme teplé s petržlenovou vňatou, zeleným šalátom, pokvapkané citrónovou šťavou a zapíjame ničím iným ako ayranom (jogurtový nápoj). Vážení, takto chutí Turecko! Všetky kebaby a turecké medy sa môžu schovať. Je to úžasné jedlo, áno je náročné na prípravu, ale...to je aj naša sviečková ;) Pre mňa je to jedlo domova, na ktoré sa tak tešíme, keď po dlhom čase zavítame domov pod maminu sukňu:) Keďže tá moja odišla v mladom veku, nesmierne som rada a vážim si, že som našla novú, tú tureckú :) Robila som to prvýkrát a priznám sa, že som neočakávala, že sa mi podarí. Nebolo to zlé, ale mám sa ešte veľa čo učiť.