Cuketová polievka
Cuketová polievka

Letná cuketová polievka s plnenými chlebovými plackami bez lepku

novalim - fotkanovalim, 20. júna 2022. Komerčný recept.
Letná cuketová polievka s plnenými chlebovými plackami bez lepku
Foto: novalim

Rozmýšľate, čo pripraviť na večeru po horúcom letnom dni? Vyskúšajte náš recept na letnú cuketovú polievku s chlebovými plackami bez lepku. Vlažná polievka Zobraziť celý popisRozmýšľate, čo pripraviť na večeru po horúcom letnom dni? Vyskúšajte náš recept na letnú cuketovú polievku s chlebovými plackami bez lepku. Vlažná polievka doplní tekutiny a je plná zdravej zeleniny a strukovín. Bezlepkové chlebové placky plnené mozzarellou a bazalkou zasa zasýtia a výborne sa k nej hodia.
Zdroj: www.novalim.sk

4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na polievku:
2 PL
1 ks malá
2 stonky
1,5 l (alebo bujón)
250 g
1 malá plechovka
100 g (môže byť aj mrazený)
400 g (konzerva, aj s nálevom)
Na ozdobu:
 opražené na sucho (alebo tekvicové)
 (alebo lístky čerstvej bazalky)
pár kvapiek
Na plnené placky:
350 g (+ na pomúčenie dosky)
1 bal.
1 ČL
3 PL
250-300 ml vlažná
200 g strúhaná
hrsť (čerstvé lístky nasekané)




Postup

  1. 1

    Najprv postavíme polievku. V hlbšom hrnci rozohrejeme olivový olej a zľahka na ňom orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a zeler do zlatista. Prilejeme vývar, privedieme k varu a znížime teplotu tak, aby len jemne bublal. Cuketu umyjeme, osušíme, kúsok z nej odkrojíme a odložíme na bok. Zvyšok nakrájame aj so šupkou na malé kocky. Pridáme do hrnca a varíme asi 3-4 minúty, aby cuketa začala mäknúť.

  2. 2

    Prisypeme aj kukuricu, hrášok a scedený cícer. Z cícerového nálevu pridáme asi 100 ml, pekne polievku zafarbí a tiež mierne zahustí. Povaríme pár minút, aby hrášok zmäkol a kukurica s cícerom sa prehriali. Nakoniec podľa chuti osolíme a okoreníme. Kúsok cukety, ktorý sme si odložili, nastrúhame na jemné plátky a pridáme teraz do polievky. V horúcej polievke sa oblanšírujú do chrumkava. Ďalej už nevaríme. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť.

  3. 3

    Pripravíme si chlebové placky. Vo veľkej mise zmiešame múku so soľou a kypriacim práškom. Pridáme olej a postupne začneme prilievať vodu. Vareškou alebo rukami (prípadne aj hnetacími metlami) vypracujeme hladké cesto. Ak sa nám zdá cesto príliš tuhé, môžeme pridať ešte trochu vody, ak je naopak moc riedke, prisypeme múku. Malo by mať stredne tuhú konzistenciu, aby sa s ním dalo pracovať ručne.

  4. 4

    Na pomúčenej pracovnej doske cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí a tie potom ešte každú na polovicu. Takto vznikne 16 dielov. Z každého vytvarujeme malú guličku a potom rozvaľkáme na guľatú placku s priemerom asi 12 cm. Do stredu jednej placky nasypeme 1-2 lyžice strúhanej mozzarelly (ak nemáme strúhanú, môžeme pokojne natrhať z celej), pridáme nasekané lístky bazalky a preložíme na vrch druhú takú istú placku. Okraje dôkladne pozatláčame, aby syr nevytiekol. Takto isto postupujeme pri ďalších plackách.

  5. 5

    Placky smažíme na panvici, kde sme si rozpálili olej z každej strany do zlatista. Hotové ukladáme na papierové obrúsky, aby sme sa zbavili prebytočného oleja.

Diskusia k receptu