Foto: bendix
Nakoľko sa jej hovorí aj polievka 100 surovín, tak je to len jedna z možností. Ak nezoženiete laksa pastu, tak si ju jednoducho vyrobte.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Laksa pasta: | |
2 cm |
|
(alebo pasta) |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
1/2 KL |
|
1/2 KL |
|
2 PL |
|
Ďalšie suroviny: | |
400 ml |
|
1 ks |
|
150 g |
|
1 ks |
|
200 g |
|
200 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Všetky ingrediencie na laksa pastu dám do mixéra a nahrubo rozmixujem. Koriander a rímsku rascu s troškou soli rozdrvím v mažiari. Na troške oleja osmažím koreniny a našu pastu, niekedy pridám ešte trošku curry pasty a posmažím kým sa uvolní krásna vôňa.
-
2
Pridám nakrájanú mrkvu ktorú osmažím, a postupne aj ďalšie suroviny. Samozrejme suroviny si môžte dať podľa vlastnej chuti aj ja to zvyknem obmieňať. Podlejem vodou a po chvíľke aj kokosové mlieko.
- 3
V celku opečené tofu nakrájam na kocky a pridám do polievky. Cestoviny uvarím podľa návodu.
- 4
Servírujem tak, že na spodok misky dám rezance, zalejeme polievkou, pridáme čerstvý koriander, jarnú cibuľku, kto chce aj chilli papričku dochutíme limetkou a už len dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
PS: nedavaj tam mrkvu + najmenej 3 chilli treba
Konečne som sa dostal aj k tvojmu komentáru,
tak za prvé páči sa mi ako si hneď z tých 100 ingrediencií vybral pre teba tie dôležité a to mäso, krevety, ryby. V tom to ale nie je. Laksa je hlavne o laksa paste a kokosovom mlieku a čo si tam dáš je už na tebe. Ja som varil vegan laksu, tak tam asi nebudem dávať krevety a kuracie mäso, ale ty si kľudne daj. Zjavne si nepochopil polievka 100 ingrediencií. Tak tvoje nedaj tam mrkvu a daj tam 3 chilli je naozaj zlaté, ale daj tam čo chceš a koľko chceš. Keď varím a niekto napíše 1 chilli ani by ma nenapadlo písať daj 3 chilli veď je to blbosť daj si koľko chceš. Ja dávam jednu, lebo varím aj pre dcéru (ona má rada menej chilli) a potom si pridám nakrájanú chilli papričku do taniera, alebo pridám srirachu.
A obrázok, ako vyzerá v ázii je tiež pekný :)) Dám ti aj iný bez mäsa a bez kreviet.
Neviem koľko máš rokov a ako dlho varíš, ale pobavil si ma. Okrem teba len moja dcéra mi povie ocko napíš koľko soli a koľko ....
veď si to daj podľa svojej chuti nie?
Ale aj tak ďakujem za komentár a nič v zlom.
Tych 100 ingrediencii je metafora ale to neznamena ze tam ide bez ladu a skladu co ti pride na rozum( ako kari). Tak ako do gulasu ide vela cibule a cervena paprika do laksy idu susene krevety, belacan, candle nut atd...a jasne ze vela chilli, radsej si ju v azii nedavaj. Inac tu zijem vacsinu zivota. Takto prekomplikovane vyzera priprava preto si myslim ze je v europe extremne tazko ju uvarit, tu tiez je to restauracne jedlo alebo sa kupi hotova pasta.
en.wikipedia.org/wiki/Laksa...
Ja ji neznala s tim kokosovym mlekem a hlavne diky tobe ted a tvemu komentari jsem si ji poradne nastudovala. A jen koukam, kolik je druhu v ruznych castech Asie. V urcite oblasti je tofu mozne, o mrkvi nikde ani slovo. A ze clanek je opravdu obsahly a podrobny.
Komentar v zadnem pripade neodstranuj, jak vidis, i kdyby jen pro me, je prinosny. A konečně i ten @Bendix recept, protože jsem se dozvěděla, že je tam i varianta s kokosovým mlékem.
O mrkvi uvazovat jsem opravdu nemela potrebu, ale @Bendix ji prizpusobil dceři. Asi by to chtělo změnit název treba na asijskou, kokosovo mrkvovou polévku?
Každopádně já děkuji vám oběma :-)
Ďakujem za pekný kometn, ušetrila si mi prácu, lebo už som nemal ani chuť reagovať na zástancov pravej a jedinej laksy. Vedel som, že sa pripravuje pomaly v celej Ázii (Čína, Indonézia, Malajzia, Thajsko, Singapur a dokonca aj v Austrálii...), ale aj mňa prekvapilo to množstvo verzií. A dokonca aj curry laksa. Samozrejme ak nechceš mrkvu si nedaj a sprav to podľa vlastnej chuti, ale našiel som za teba aj verzie s mrkvou. Pri jej príprave vždy používam sezónne suroviny, ktoré sú práve čerstvé.
Budem sa už opakovať, ale, tak ako nie je jedna a tá pravá kapustnica a to je nás len 5 mil., tak nie je jedna a tá pravá laksa a to je ich pár 10 ak nie 100 mil.
theeverydayveggie.com/vegan-laksa/...
talesofakitchen.com/soups/my-awesome-vegan-laksa/...
www.veganricha.com/2016/10/vegan-laksa-malaysian-curry-lak...
www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/mar/13/curry-laksa-re...
www.veganrecipeclub.org.uk/recipes/sarahs-laksa-big-fragrant-malay...
youtu.be/y8Bx8Y_f3Oo...