Lahôdková kôprová omáčka

tlustoch - fotkatlustoch, 16. júna 2011

Manželkyná špecialita k hociktorému varenému mäsu.

8 - 10
porcií
20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 plné hrste nasekaný na jemno
50 g
1/2 Pl
1 Čl
1/2 Čl
1/2 litra horúca
1 liter
0,2 litra
1 krabica
2 plné hrste




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme olej nasypeme kôpor, trochu smažíme. Nalejeme vrelú vodu, pridáme maslo,ocot, cukor a soľ. Varíme, až pokial nebude kôpor uvarený na mäkko. Medzi tým pripravýme mlieko, kyslú smotanu, smotanu na varenie a múku hladkú. Dôkladne vyšlaháme a prilejeme do uvareného kôpru. Privedieme do varu a po 5 minutách ukončíme varenie. Ochutnáme a prípadne dochutíme so soľou. Podávame s vareným mäsom a dobrou domácou knedlou. Táto omáčka je chutná aj s natvrdo uvarenými vajíčkami.

Diskusia k receptu

alexdidi
Nuž, ten môj postup je práve opačný, lebo si myslím, že kôpor varu ani nepotrebuje. Na masle a oleji si urobím bešamel, zriedim vývarom z kôprových stoniek, mliekom, smotanou a dochutím octom, cukrom, soľou, bielym korením a pridám posekaný kôpor. Chvíľu povarím na veľmi slabom ohni.
1x anilah
milina
Kôpor ani ja nevarím, pridávam až na koniec do hotovej omáčky.
ab210372
ja kôpor pridávam až na koniec, zostane krásne zelený a vôbec nie je tvrdý
marta23
Kôpor sa nikdy nevarí. Tu je o ňom z časopisu Záhradkár: Vňať na kuchynské využitie zberáme od začiatku kvitnutia do plného kvitnutia kôpru. Kvitnúca vňať sa pridáva do nakladaných uhoriek, mliečnych polievok, smotanových prívarkov a dusených jedál. Zelený kôpor nikdy nevaríme, pretože stráca svoju osobitú chuť. V prípade použitia kôpru ako čerstvej zeleniny zberáme vňať vo fáze pred stĺpkovaním, takzvaný mladý kôpor. Vňať môžeme aj sušiť uložený v tenkej vrstve na vzdušnom, tienistom mieste. Sušením stráca chuť, vôňu aj farbu, preto ho radšej mrazíme. Z kvetov alebo semien sa pripravuje kôprový ocot. Mladá vňať sa používa do čerstvej zeleniny. Semená zberáme, keď sú v hlavných okolíkoch zrelé a v ostatných hnedé, z dôvodu ľahkého uvoľňovania predpoludním a dosušíme ich rozprestreté v tenkej vrstve.Obsahové látky: Hlavnou obsahovou látkou je silica (v plodoch 2,3-4 %, vo vňati 0,6 - 1,5 %), ktorá obsahuje najmä D-karvón (40 - 60 %), ktorý jej dáva osobitý pach, potom limonén a felandrén. Plody obsahujú asi 20 % oleja, 15 % bielkovín, amínové bázy, kyseliny a flavonoidy.
sovka62
Varím presne ako @alexdidi. Tá zásmažka na bešamel omáčke dodá inú chuť, ako keď je len zatrepaná. A keďže z kôpru priamo do omáčky používam len lístočky, bez stoniek, nevarím ho, pridám ho až na koniec.
kata50
Súhlasím s diskutujúcimi. Kôpor v žiadnom prípade nevariť. Veď v teplej bešamelovej omáčke so smotanou sa plne rozvinú všetky jeho vône, ak ho pridáme nakoniec. A ešte lepšie v tvarohových nátierkach kde je posekaný na jemno.
straka1
AJ ja si dovolím oponovať-varený kôpor-neviem-či tá omáčka-nie je moc tuková-olej,maslo,smotany-dva druhy-úplne stačí dobré mlieko-priamo z ranča/teraz je prístupné aj pojazdnými predajňami/.Ja robím omáčku aj z nazbieraných "kvašničiek"varievala to moja mamka-keď som bola ešte slobodná.hlavne v nedeľu-k varenému masu z polievočky./hovadzej/.Mami-maj sa tam hore Fain.
evanaaa
Takže ste to objasnili aj za mňa, lebo ja som sa hneď čudovala, načo sa má kôpor vôbec smažiť na oleji ako cibula, všetka jeho aróma odíde, to už by sa tam mohla dať aj nasekaná slamka- prepáč Tlustoch, nie v zlom ti to radia, skús tak, ako to robí väčšina a porovnaj, možno sa ti to tak zapáči.
tlustoch
Tak za prvé o urazení hneve nemôže byť ani reč. Za druhé máte všetký úplnu pravdu /kvašničky síce neviem čo sú, ale keď im to chutí budiš/. To že ste sa zapojili do komentárov to mňa velmi teší. No a teraz je tu to ale, moja manželka to varila podobne ako vy píšete, len že moja mama neboha to varila tak ako je to v recepte . Moje deti to doma nechceli jesť manželke povedali že oni nebudú jesť omáčku s pilinami. Tak že chodili jesť kôprovú omáčku k mojej mame. Teraz mám vnuka aj vnučky ich mama to tiež začala robiť tak ako sa to má. Staršia vnučka povedala svojej maminke, že ona nebude jesť omáčku s nasekaným ihličím. Tak,že si rozkážu u babky doslova lahôdkovú kôprovú omačku. A aby som pravdu povedal mám rád kôprovú omáčku, pokial som pracoval raz som si to objednal k obedu v závodnej jedálni no viac som si neobjednával kôprovku a bolo nás viac len preto, že to bola len kôprová omáčka, nebola lahodná.
capla
Ahoj Tlustoch, náhodne som si prečítala recept na kôprovku, ktorú varí Tvoja manželka a najmä komentáre. Doporučujem im, prečítať si recept Koprová omáčka podle pana Šroubka - Kuchárska pohotovosť.cz (fotorecept) a budú prekvapené. Nedaj sa odradiť lebo recepty našich babičiek nikdy nesklamali.
kaixi
mne tiež chutila :)) pridala som kôpor - trocha neskôr, ale povaril sa chvíľu :))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia