Kysucká jelenia glejovka na šípkach

Zuzana Majerčíková, Milan Maršalka, Štefan Psotný
z Villy Betula v Liptovskej Sielnici, 2. februára 2014
Kysucká jelenia glejovka na šípkach
Foto: Robert Hüttner
4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
100 ml
500 g
200 g
100 g
200 ml
zemiakové cesto:
400 g
200 g
1 ks
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Zo šípok spravíme šípkový čaj (pre vyššiu intenzitu čaju šípky rozdrvíme a necháme ich chvíľku povrieť). Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno a pridáme na rozohriaty olej. Kým sa restuje cibuľa, umyjeme glejovku a nakrájame ju.

  2. 2

    Mäso pridáme na orestovanú cibuľku, opečieme ho a podlejeme vínom. Víno vydusíme a mäso zalejeme šípkovým čajom. Dusíme domäkka. Keď je mäso hotové, pridáme doň lesné ovocie, krátko povaríme a dochutíme soľou a korením.

  3. 3

    Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme a pomelieme na mlynčeku. Pridáme vajce, múku a štipku soli, zmes vymiešame na tuhú hmotu, z ktorej vyrobíme knedle, ktoré by mali 30 minút postáť. Varíme ich vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Pre vyšší pôžitok z jedla môžeme uvarenú knedľu nakrájať a ugrilovať ju dochrumkava na panvici.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia