Kysucká jelenia glejovka na šípkach

Autor receptu: redakcia

4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zo šípok spravíme šípkový čaj (pre vyššiu intenzitu čaju šípky rozdrvíme a necháme ich chvíľku povrieť). Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno a pridáme na rozohriaty olej. Kým sa restuje cibuľa, umyjeme glejovku a nakrájame ju.
  2. Mäso pridáme na orestovanú cibuľku, opečieme ho a podlejeme vínom. Víno vydusíme a mäso zalejeme šípkovým čajom. Dusíme domäkka. Keď je mäso hotové, pridáme doň lesné ovocie, krátko povaríme a dochutíme soľou a korením.
  3. Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme a pomelieme na mlynčeku. Pridáme vajce, múku a štipku soli, zmes vymiešame na tuhú hmotu, z ktorej vyrobíme knedle, ktoré by mali 30 minút postáť. Varíme ich vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Pre vyšší pôžitok z jedla môžeme uvarenú knedľu nakrájať a ugrilovať ju dochrumkava na panvici.