Kysnutý veniec
Kysnutý veniec

Kysnutý veniec so šľahačkou (Tortell de nata) fotorecept

kucharka - fotkakucharka, 2. mája 2021
Kysnutý veniec so šľahačkou (Tortell de nata) (fotorecept)
Foto: kucharka

Jeden z obľúbených kysnutých španielskych receptov. Pochutnávame si na ňom na rodinných oslavách, festivaloch a výročiach. Ja zapíjam kávou alebo čajom, Španieli Zobraziť celý popisJeden z obľúbených kysnutých španielskych receptov. Pochutnávame si na ňom na rodinných oslavách, festivaloch a výročiach. Ja zapíjam kávou alebo čajom, Španieli pohárom šampanského :-))

10-12
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Prvé cesto:
10 g čerstvé
75 ml vlažná
75 ml
Druhé cesto:
35 g
20 g
250 g
štipka
1 ks
1 ks
65 ml vlažná
Šľahačka:
400 ml
50 g
Okrem toho:
1 ks na potretie
40 g (alebo píniové oriešky)
30 g na posypanie




Postup

  1. 1

    Na prípravu prvého cesta rozmrvíme droždie vo vode a pridáme múku. Prikryjeme a necháme odpočívať na teplom mieste 20-30 min.

    Kysnutý veniec so šľahačkou (Tortell de nata) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na prípravu druhého cesta dáme do misky cukor, soľ, masť, nastrúhanú citrónovú kôru a vodu a miešame. Pridáme vajce a múku a znova miešame, ručne alebo mixérom, až pokým nevznikne vláčne cesto.

    Kysnutý veniec so šľahačkou (Tortell de nata) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme prvé cesto a znova dobre pomiešame, aspoň 5 minút. Cesto necháme oddýchnuť, 20-30 min.

    Kysnutý veniec so šľahačkou (Tortell de nata) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pomúčenými rukami vytvarujeme z cesta veniec. A to tak, že plech vystelieme papierom na pečenie, položíme naň cesto, dlaňou urobíme v strede cesta “dieru” a krúživými pohybmi rozťahujeme veniec.

    Kysnutý veniec so šľahačkou (Tortell de nata) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nebojíme sa toho, cesto by malo byť pružné a neroztrhnúť sa... točíme a točíme a veniec “lieta” po plechu... až na požadovanú veľkosť.

    Kysnutý veniec so šľahačkou (Tortell de nata) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Veniec prikryjeme utierkou a necháme odpočívať/kysnúť na teplom mieste 1-2 hod. Vykysnutý veniec potrieme vajcom a posypeme plátkami mandlí alebo píniovými orieškami. Pečieme na 200 stupňov, 15-20 min.

    Kysnutý veniec so šľahačkou (Tortell de nata) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečený veniec necháme vychladnúť.

    Kysnutý veniec so šľahačkou (Tortell de nata) (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vyšľaháme smotanu s 50 g cukru. Veniec prekrojíme cez polovicu, naplníme šľahačkou a posypeme cukrom (30 g). Dobrú chuť.

    Kysnutý veniec so šľahačkou (Tortell de nata) (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý receptík, zajímavý postup a krásná práce! Pro mě s kafíčkem! Soustružení věnce je pro mě novinka haha Krásné fotečky!
kucharka
@haji (2.5.2021 21:33)
Že vraj “sústruženie”. Rozmýšlala som ako ten postup opísať a vidíš, sústruženie ma teda nenapadlo :-))
Ďakujem za komentárik.

motyka
O kysnutom so šľahačkou som ešte nepočula. Tvoj vyzerá fantastický. Niekedy vyskúšam
Si vymyselníčka a šikovná.
kucharka
@motyka (3.5.2021 14:36)
Som rada, že sa páči. A len tak medzi nami : ja som to nevymyslela, robí sa to tu bežne :-))
Ďakujem

1x motyka