Kysnutý slivkový koláč s rebarborou fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 20. júla 2014

Recept som vytvorila kombináciou dvoch receptov: od Marijanky712 na buchty a od Babkamt na ovocný koláč s ich láskavým dovolením. Je čas dozrievania sliviek Zobraziť celý popisRecept som vytvorila kombináciou dvoch receptov: od Marijanky712 na buchty a od Babkamt na ovocný koláč s ich láskavým dovolením. Je čas dozrievania sliviek a iného ovocia, ktoré môžeme naň použiť.

60 minút
príprava
30 minút
na 175-180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
200 g
2 pl
asi 200 ml
2 ks
1 pl
1 pl
2 pl (16%)
 z polovičky citróna
 trošku
1 čl
 na špic noža (soľ 1čl)
kvások:
 pol kocky
1 čl
1 pl
100 ml (vlažné)
posýpka:
100 g
2 pl (kopcovité)
 podľa potreby
 od oka
náplň:
1 kg (polené)
0,5 kg (sparená) (alebo iné ovocie podľa uváženia)




Postup

  1. 1

    Najprv som si pripravila posýpku vmiešaním uvedených surovín do rozpustenáho masla v hlbokom malom tanieri a odložila som do chladničky na stuhnutie. Potom nasledovala príprava kvásku: Do asi 100 ml ohriateho mlieka som zamiešala kvasnice spolu s kryštalovým cukrom a hladkou múkou. Po chvíľke kysnutia a aktivácie kvasníc som kvások pridala do preosiatej a zmiešanej múky (dva druhy). V múke som predom zamiešala aj ostatné sypké suroviny (PDP, sóda bikarbóna, 2 PL cukru). Vo zvyšnom vlažnom mlieku (radšej najprv menej) som rozšprúdlovala žĺtky a soľ. S týmto mliekom, kyslou smotanou, cit. šťavou a rumom som zamiesila cesto redšej konzistencie. Až na koniec do cesta sa pridáva po častiach rozpustený tuk (bravčová masť + olej), aby cesto dobre nakyslo. Keby sme pridali tuk prv, čiastočky múky by sa obalili tukom a ten by zamedzil prístup vzuduchu pre kvasnice. Kvasnice sú živý organizmus, ktorý potrebuje k životu kyslík. :-)Najprv teda sa musí múka napiť mliekom alebo inou tekutinou, tuk nakoniec. Dobre vypracované cesto vo vandlíku posypem po vrchu múkou, zabalím do veľkého igel. sáčku a schovám do predom vyhriatej rúry na asi 50 °C na mriežku. Teplotu v rúre už nepridávam, rúra je vypnutá a teplá zároveň. Tak cesto kysne bez prievanu. Po zdvojnásobení objemu je cesto vykysnuté a pripravené na ďalšie spracovanie:

    Kysnutý slivkový koláč s rebarborou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Počas kysnutia (asi pol hodiny) som pripravila ovocie. Umyté slivky som rozpolila a odkôstkovala.

    Kysnutý slivkový koláč s rebarborou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Umytú rebarboru som ošúpala so škrabkou na zemiaky, prípadne len nožíkom. Dala som ju vo väčších kusoch do hrnca a zaliala vriacou vodou z varnej konvice. Prikrytá pokrievkou po 2 minútach (nie dlhšie) je pripravená na pokrájanie asi na 1,5 cm kúsky. Tie sa použijú na cesto pomedzi poukladané polovičky sliviek.

    Kysnutý slivkový koláč s rebarborou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po vykysnutí cesto premiestnime na plech vystlaný papierom. Mastnou rukou ho rovnomerne roztlačíme na celú plochu, nepotrebujeme dosku, ani valček. Olej si trochu nalejem do taniera a tam si namáčam dlaň. Ide to rýchlo.

    Kysnutý slivkový koláč s rebarborou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na celú pochu cesta som husto poukladala polovičky sliviek a pomedzi ne kúsky sparenej rebarbory.

    Kysnutý slivkový koláč s rebarborou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Slivky, keďže sú kyslé, som pocukrovala priamo na ne kryštálovým cukrom a jemne poprášila škoricou. Ozaj jemne, my nemáme veľmi radi škoricu.

    Kysnutý slivkový koláč s rebarborou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na koniec už len všetko pokryť s postrúhanou stuhnutou drobenkou (posýpkou). Okraje koláča som potrela zvyšnými bielkami zmiešanými s trochou vody.

    Kysnutý slivkový koláč s rebarborou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto počas kladenia ovocia už vykyslo na plechu. Pečieme najprv v horúcej rúre dopredu vyhriatej na maximum (250 °C) asi 3-4 minúty a potom teplotu treba znížiť na asi 175 °C. Počas pečenia vkladám do rúry na spodok hrnček s vodou, aby sa vytvorila para. Plech je v polohe druhé poschodie od spodu. Po upečení (asi pol hodiny) plech vyberieme z rúry a po čiastočnom vychladení cesto bez papiera treba premiestniť na drevenú dosku, lebo inak by odspodu navlhlo. Pri servírovaní môžete, ale aj nemusíte, pocukrovať. Moja dcéra po okoštovaní koláča okomentovala jeho kvalitu: "To sa nedá prestať jesť!" Dobrú chuť a peknú nedeľu prajem.

    Kysnutý slivkový koláč s rebarborou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

radost
popis dokonalý..koláč isto tiež..kysnuté ovocné teda piecť vieš..:-)
odložím si poznámky tvoje..:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia