Kysnutý slivkový koláč s rebarborou (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

Recept som vytvorila kombináciou dvoch receptov: od Marijanky712 na buchty a od Babkamt na ovocný koláč s ich láskavým dovolením. Je čas dozrievania sliviek a iného ovocia, ktoré môžeme naň použiť.

60 minút
príprava
30 minút
na 175-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si pripravila posýpku vmiešaním uvedených surovín do rozpustenáho masla v hlbokom malom tanieri a odložila som do chladničky na stuhnutie. Potom nasledovala príprava kvásku: Do asi 100 ml ohriateho mlieka som zamiešala kvasnice spolu s kryštalovým cukrom a hladkou múkou. Po chvíľke kysnutia a aktivácie kvasníc som kvások pridala do preosiatej a zmiešanej múky (dva druhy). V múke som predom zamiešala aj ostatné sypké suroviny (PDP, sóda bikarbóna, 2 PL cukru). Vo zvyšnom vlažnom mlieku (radšej najprv menej) som rozšprúdlovala žĺtky a soľ. S týmto mliekom, kyslou smotanou, cit. šťavou a rumom som zamiesila cesto redšej konzistencie. Až na koniec do cesta sa pridáva po častiach rozpustený tuk (bravčová masť + olej), aby cesto dobre nakyslo. Keby sme pridali tuk prv, čiastočky múky by sa obalili tukom a ten by zamedzil prístup vzuduchu pre kvasnice. Kvasnice sú živý organizmus, ktorý potrebuje k životu kyslík. :-)Najprv teda sa musí múka napiť mliekom alebo inou tekutinou, tuk nakoniec. Dobre vypracované cesto vo vandlíku posypem po vrchu múkou, zabalím do veľkého igel. sáčku a schovám do predom vyhriatej rúry na asi 50 °C na mriežku. Teplotu v rúre už nepridávam, rúra je vypnutá a teplá zároveň. Tak cesto kysne bez prievanu. Po zdvojnásobení objemu je cesto vykysnuté a pripravené na ďalšie spracovanie:
  2. Počas kysnutia (asi pol hodiny) som pripravila ovocie. Umyté slivky som rozpolila a odkôstkovala.
  3. Umytú rebarboru som ošúpala so škrabkou na zemiaky, prípadne len nožíkom. Dala som ju vo väčších kusoch do hrnca a zaliala vriacou vodou z varnej konvice. Prikrytá pokrievkou po 2 minútach (nie dlhšie) je pripravená na pokrájanie asi na 1,5 cm kúsky. Tie sa použijú na cesto pomedzi poukladané polovičky sliviek.
  4. Po vykysnutí cesto premiestnime na plech vystlaný papierom. Mastnou rukou ho rovnomerne roztlačíme na celú plochu, nepotrebujeme dosku, ani valček. Olej si trochu nalejem do taniera a tam si namáčam dlaň. Ide to rýchlo.
  5. Na celú pochu cesta som husto poukladala polovičky sliviek a pomedzi ne kúsky sparenej rebarbory.
  6. Slivky, keďže sú kyslé, som pocukrovala priamo na ne kryštálovým cukrom a jemne poprášila škoricou. Ozaj jemne, my nemáme veľmi radi škoricu.
  7. Na koniec už len všetko pokryť s postrúhanou stuhnutou drobenkou (posýpkou). Okraje koláča som potrela zvyšnými bielkami zmiešanými s trochou vody.
  8. Cesto počas kladenia ovocia už vykyslo na plechu. Pečieme najprv v horúcej rúre dopredu vyhriatej na maximum (250 °C) asi 3-4 minúty a potom teplotu treba znížiť na asi 175 °C. Počas pečenia vkladám do rúry na spodok hrnček s vodou, aby sa vytvorila para. Plech je v polohe druhé poschodie od spodu. Po upečení (asi pol hodiny) plech vyberieme z rúry a po čiastočnom vychladení cesto bez papiera treba premiestniť na drevenú dosku, lebo inak by odspodu navlhlo. Pri servírovaní môžete, ale aj nemusíte, pocukrovať. Moja dcéra po okoštovaní koláča okomentovala jeho kvalitu: "To sa nedá prestať jesť!" Dobrú chuť a peknú nedeľu prajem.