Makový závin
Kysnutý makový závin (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Žiadne váženie múky na cesto, pomôckou je hrnček. Výsledok prekvapí, takýto závin môže byť aj na vašom stole hoci aj na Vianoce.* Veď niekedy naše staré mamy na sviatky piekli iba kysnuté dobroty.
38-40 porcií |
45-50 minút príprava |
30-35 minút na 190 °C |
Postup
- Do vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru,1 PL múky, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme na teplom mieste vykysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme zvyšok cukru, soľ a premiešame. Následne vlejeme kvások, pridáme vajíčka, olej a premiesime. V troche vody (150 ml) rozmiešame sušené mlieko a mierne ohrejeme. Prilievame do cesta a vymiesime hladké cesto, ktoré pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na tri bochníky.
- Pripravíme makovú plnku. Mletý mak vsypeme do misy, pridáme lekvár, premiešame a ochutíme cukrom podľa seba. Plnku urobíme tak, aby sa nám dobré roztierala. Každý bochník cesta rozvaľkáme, potrieme plnkou a zrolujeme závin.
- Plech vymastíme papierom od masla, preložíme záviny, ktoré necháme na teplom mieste mierne nakysnúť. Pred vložením do rúry záviny potrieme rozpusteným maslom a rozšľahaným žĺtkom.
- Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme do zlatista asi 30-35 minút.
- Po upečení za horúca potrieme zvyškom rozpusteného masla alebo olejom. Dobrú chuť.