Kysnutý makový koláč - chryzantéma
Foto: kucharocka123
Koláč z rýchleho kysnutého cesta, s ktorým sa pracuje hneď. O čo viac času ušetríme na príprave cesta, o to viac sa môžeme pohrať Zobraziť celý popisKoláč z rýchleho kysnutého cesta, s ktorým sa pracuje hneď. O čo viac času ušetríme na príprave cesta, o to viac sa môžeme pohrať so vzhľadom koláča.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
1,5 PL |
|
1,5 PL |
|
2 ks |
|
1/2 ČL |
|
300 ml |
|
21 g |
|
1/2 bal. |
|
Náplň: | |
200 g |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 bal. |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
podľa potreby (horúce) |
|
Okrem toho: | |
(na potretie koláča) |
|
(na vymazanie a vysypanie formy) |
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme makovú náplň. Mak zomelieme, premiešame s cukrami, citrónovou šťavou, pridáme maslo, lekvár a podľa potreby zalejeme horúcim mliekom. Vymiešame šťavnatú plnku a necháme odstáť asi 15 minút.
- 2
Z vlažného mlieka, droždia, štipky soli a čajovej lyžičky cukru necháme vykysnúť kvások.
- 3
Preosiatu múku, kryštálový cukor, soľ a prášok do pečiva spolu premiešame, pridáme vajcia, olej, kvások, zvyšné mlieko podľa potreby a vymiesime cesto, s ktorým hneď pracujeme.
- 4
Cesto rozdelíme na 2 bochníky, ktoré rozvaľkáme na obdĺžniky o hrúbke asi 3-4 mm. Pohárom o priemere cca 6 cm vykrojíme kolieska, na ktoré rozotrieme makovú plnku. Každé koliesko preložíme na polovicu a preložené ešte znovu napoly. Po obvode pritlačíme, aby plnka nevytiekla a voľné konce dobre spojíme.
- 5
Takto pripravené kúsky ukladáme na okrúhly plech s vlnitým okrajom (priemer 28 cm), ktorý vyložíme na dne papierom na pečenie, boky natrieme tukom a posypeme múkou. Jednotlivé koláčiky ukladáme spojenými koncami smerom do stredu. Prvý rad začíname po vonkajšom obvode.
- 6
Keď je plech naplnený až po stred, koláč necháme asi 10 minút podkysnúť. Pred pečením ho potrieme vajcom rozšľahaným s trochou mlieka.
- 7
Pečieme pri teplote 180 °C asi 45 - 50 minút. Kontrolujeme špajdľou. Hotový koláč vyberieme z plechu, potrieme rozpusteným maslom a necháme vychladnúť na mriežke.
- 8
Takto môžeme trhať jednotlivé kúsky.
- 9
Koláč môžeme aj krájať ako tortu. Pohľad v reze. Dobrú chuť!
- 10
Podrobnejší návod, podľa ktorého som sa inšpirovala je na stránke: https://www.nejrecept.cz/recept/masovy-dort-chryzantema-r1286. Použila som však svoj recept na rýchle kysnuté cesto a plnku makovú.
Tiež makový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem veľmi pekne za pochvalu.
Ďakujem pekne, myslela som, že to bude náročné (robila som prvý raz), ale vôbec nie, koláč bol hotový rýchlo a bez problémov.
Veľká vďaka. Len som sa zabávala s príspevkom do varecháčskych nápadov, tak som akosi pozabudla postup koláčika nafotiť.
Ďakujem pekne za pochvalu. Teší ma, že sa ti koláč páči. A naviac, je aj veľmi chutný.
Veľké ďakujem. Skutočne rozprávkový koláč, zmizol, len sa tak zaprášilo po ňom:-)
Ďakujem, tvoj nápad piecť koláč v muffinovom plechu sa mi tiež páči. Nabudúce vyskúšam zase ja...
Ďakujem pekne.