Kysnutý kakaový závin

pusta - fotkapusta, 25. februára 2011
Kysnutý kakaový závin
Foto: pusta

Každé prázdniny som trávila u mojej starej mamy a akože ináč, stará mama vyvárala a vypekala pre svoju vnučku. S týmto závinom som sa Zobraziť celý popisKaždé prázdniny som trávila u mojej starej mamy a akože ináč, stará mama vyvárala a vypekala pre svoju vnučku. S týmto závinom som sa stretla už aj inde a s rôznymi obmenami, ale len ten od starej mamy je pre mňa ten pravý a aj dnes si ho dám rada ku kávičke.

2 záviny
porcie
210 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
100 g
50 g
štipka
30 g, čerstvé
250 ml,vlažné
2 ks
100 g, rozpustené vlažné
3 PL
3 PL




Postup

  1. 1

    Do misy preosejeme múku, premiešame ju so soľou a práškovým cukrom, uprostred vyhlbime jamku. Maslo rozpustíme v malom kastroliku. Do malej misky namrvíme droždie, dáme čajovú lyžičku kryštáľového cukru, zmiešame s 3 PL vlažného mlieka a necháme vykysnúť. Vo zcyšnom mlieku rozšľaháme žltok. Do priehlbinky v múke dáme kvások, rozpustené vlažné maslo, mlieko s rozšľahaným žltkom a dôkladne spracujeme na polotuhé cesto, ktoré necháme v teple vykysnúť na dvojnásobný objem. Cesto rozdelíme na 2 časti.

  2. 2

    Vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdlžníka a posypeme hojne kakaom a cukrom tak, že po obvode necháme 5 cm voľný okraj. Náplň pokvapkáme olejom a zvinieme do závinu. Po stranách cesto založíme, aby nám náplň nevytiekla a konce založíme pod závin, prenesieme na plech s pečiacim papierom. Necháme ešte 20 minút znova podkysnúť. Potrieme rozšľahaným žltkom .

  3. 3

    Pečieme v trúbe vyhriatej na 160 stupňov 35-45 minút do zlatožltej farby. Vychladnutý závin pokrájame na 1,5 cm plátky.

Diskusia k receptu

orchidea
Často robievám takýto kakaový závin, lebo doma ho zbožňujú, ja do cesta dávam polohrubú múku, ale to nič nemení na tom, že aj tento tvoj by sme zjedli s radosťou.
tonicka53
Takýchto koláčov sa moja maminka napiekla až-až. Mám dvoch mladších bratov a často spomíname, že keď vybrala koláče z rúry - tiež dávala po dva, tak len rozlomila a každému dala do každej ruky pol koláča a utekali na ihrisko hrať futbal. Ale ešte neprišli ani na pol cesty a už boli koláče v bruškách. Tak sa milí chlapci vrátili a maminke nezostávalo nič iné, len tak isto urobiť aj s ďalšími koláčmi. Fajn spomienka :D
pusta
tonička, som veľmi rada, že s týmto závinom ožilo aj tvoje kráene detstvo navyše spojené s maminkou
3sandra3
naozaj, pekný zážitok spred rokov... no ja mám nejaký rešpekt piecť z kysnutého cesta, bojím sa, že to pokazím
pusta
3sandra3, neboj sa to skúsiť. Možno mi nebudeš veriť, ale mne nikto kysnuté cesto neukázal a ani nevysvetlil. Skúsila som sama. V kuchárskych knihách sa toho veľa nedozvieš. Je to viacmenej tvoja vlastná skúsenosť daná praxou, aj mne sa stane, že to nie je vždy ako má byť vidíš a dnes pečiem chlieb, rôzne pečivo, posúchy, záviny...dokonca oečú podľa mojich receptov, takže odlož rešpekt a skús, niet inej cesty.
sovka62
@3sandra3 , pre tie, ktoré začínajú s kysnutým cestom som pridala recept- Univerzálne kysnuté cesto. Vyskúšaj piecť podľa neho, sú tam komentáre žien, ktorým sa predtým nedarilo a podľa tohto receptu napiekli úspešne. Keď si to na tom recepte natrénuješ, upečieš čokoľvek z kysnutého cesta, ver mi.
frezia68
Potieram maslom a na to granko,trocha kakaa a škoricový cukor...tiež fajný :-)))
pusta
sobka, teda ja si to rada pozriem, lebo sa na niečo nové chystám, dakujem
pusta
frezia, dakuem, súhlasím s tebou, čo si napísala, mám tiež odskúšané a tiež je to super
alexdidi
Robievam takýto závin a kakaový bol vždy môj najobľúbenejší, rovnako so spomienkami...ja však kakao posypávam kryštálovým cukrom a pokvapkávam roztopeným maslom, tak to robila moja babička a ja som zostala receptu verná ( olej tuším ani vtedy ešte nepoznali a nepoužívali), i keď s olejom to je určite rovnako dobré...
jarunka
@3sndra3 jasom mala tiez dlho respekt pred kysnutym cestom, myslela som si, ze sa to nikdy nenaucim, hlavne po jednej mojej zahanbujucej udalosti. Bola som vydata len niekolko mesiacov a skusila som uvarit knedlu. Zvonku vyzerala celkom dobre, ale ked som ju porezala vnutri bola surova. Myslela som, ze sa od hanby prepadnem. Moj manzel na to povedal:"to nic na buduce bude lepsia" a tak som skusala a naozaj na buduce bola lepsia:-))
janger
@pusta , myslim, ze mas krasne spomienky na svoju staru mamu, vo viacerych receptoch ju spominas. Aj ja mam pekne spomienky na svoju babicku. Tiez vypekala krasne a vyborne kysnute zaviny, take sa mi este nikdy nepodarili. Nikdy som nejako nedavala pozor, ako to robi. A teraz banujem. Kakaovy nerobievala, najcastejsie to boli orechove, makove a tvarohove...Ale aj tento kakaovy je iste vyborny!
3sandra3
pusta, sovka, jarunka, ďakujem , dodali ste mi odvahu, tak skúsim
pusta
3sandra3, niet za čo, daj vedieť, ako si uspela
lucylee
minule som robila, cesto výborné, ale dali sme málo plnky, tak bol trocha suchý
pusta
@lucylee , to som rada, tak na budúce ešte viac plnky a bude to, aké má byť. prepáč, že opovedám až teraz, ale tvoj komentík mi akosi unikol.dakujem.
marika21
Ak sa dá málo plnky dá sa to vylepšiť. Na koláčik odkrojený dáme vrstvu džemu a nič mu nechýba. Zapíjame čajíkom, kakaom, mliekom. Každý nedostatok sa dá veľmi ľahko zahladiť. Môže to byť aj nutela, slivková nutela, ktorú si vieme doma urobiť. Ja som si tento rok narobila. Hodí sa na maslový chlebík, vianočku, upečený koláčik s rôznymi plnkami a vylepšíme nutelou.
pusta
@marika21 , samozrejme, že sa dá koláčik vylepšiť všetkým, čo ti chutí aj zapiť, čím ti chutí :-)
mám u výborný recept aj na Domácu Nutellu. má veľmi široké využitie.
dakujem za pochvalu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia