Fašiangové šišky s pridaním sušeného mlieka fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, dnes 16:29
Fašiangové šišky s pridaním sušeného mlieka (fotorecept)
Foto: olinecka

Výborná pochúťka na tieto fašiangové dni, nadýchané šišky plnené malinovým lekvárom. Môžete podávať aj ako hlavné jedlo na sladko so sýtou polievkou.

20 ks
porcií
40-50 minút
príprava
3+3 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
300 g špeciál
300 g
1 kocka (čerstvé)
250 ml vlažná
3-4 PL
3  PL (+ 1 ČL do kvásku)
1-2 ČL
60 g rozpustené
3 ks
3 PL
Na vysmážanie:
2-3 PL
Na plnenie:
 (alebo podľa chuti)
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto.

    Fašiangové šišky s pridaním sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vlažnej vody pridáme 1 ČL kryštálového cukor, 3-4 PL sušeného mlieka, rozhabarkujeme a rozdrobíme čerstvé droždie. Na teplom mieste necháme vykysnúť kvások. Múku hladkú a polohrubú preosejeme do väčšej misky, pridáme zvyšok cukru a soľ. Pridáme kvások, rum, žĺtky a nakoniec vychladnuté rozpustené maslo.

    Fašiangové šišky s pridaním sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vymiesime (vypracujeme) cesto, ktoré pomúčime a zakryjeme. Necháme na teplom mieste nakysnúť.

    Fašiangové šišky s pridaním sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.

    Fašiangové šišky s pridaním sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto na pomúčenej doske zopár ráz premiesime a rozvaľkáme na hrúbku 0,6 -0,7 cm.

    Fašiangové šišky s pridaním sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z cesta pomocou pohára vykrojíme šišky.

    Fašiangové šišky s pridaním sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vykrojené šišky aj odkrojky z cesta zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť 15-20 minút na pracovnej doske.

    Fašiangové šišky s pridaním sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Olej a bravčovú masť rozpálime na miernom plameni a vysmážame šišky aj odkrojky z oboch strán do zlatista. Po upečení ukladáme na kuchynskú papierovú utierku. Pred podávaním naplníme lekvárom, ktorý dáme do cukrárskeho vrecka s rovnou špičkou a malým otvorom naplníme šišky z boku. Posypeme práškovým a vanilínovým cukrom. Dobrú chuť

    Fašiangové šišky s pridaním sušeného mlieka (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

farbuska
Tuším sa aj musím pribrať a urobiť nejaké šišky! Je ich tu na Vareche niekoľko druhov a aj tieto tvoje sú lákavé. Vďaka za "nakopnutie". :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia