Fašiangové šišky s pridaním sušeného mlieka fotorecept
Foto: olinecka
Výborná pochúťka na tieto fašiangové dni, nadýchané šišky plnené malinovým lekvárom. Môžete podávať aj ako hlavné jedlo na sladko so sýtou polievkou.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
300 g špeciál |
|
300 g |
|
1 kocka (čerstvé) |
|
250 ml vlažná |
|
3-4 PL |
|
3 PL (+ 1 ČL do kvásku) |
|
1-2 ČL |
|
60 g rozpustené |
|
3 ks |
|
3 PL |
|
Na vysmážanie: | |
|
|
2-3 PL |
|
Na plnenie: | |
(alebo podľa chuti) |
|
Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto.
-
2
Do vlažnej vody pridáme 1 ČL kryštálového cukor, 3-4 PL sušeného mlieka, rozhabarkujeme a rozdrobíme čerstvé droždie. Na teplom mieste necháme vykysnúť kvások. Múku hladkú a polohrubú preosejeme do väčšej misky, pridáme zvyšok cukru a soľ. Pridáme kvások, rum, žĺtky a nakoniec vychladnuté rozpustené maslo.
-
3
Vymiesime (vypracujeme) cesto, ktoré pomúčime a zakryjeme. Necháme na teplom mieste nakysnúť.
-
4
Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
5
Cesto na pomúčenej doske zopár ráz premiesime a rozvaľkáme na hrúbku 0,6 -0,7 cm.
-
6
Z cesta pomocou pohára vykrojíme šišky.
-
7
Vykrojené šišky aj odkrojky z cesta zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť 15-20 minút na pracovnej doske.
-
8
Olej a bravčovú masť rozpálime na miernom plameni a vysmážame šišky aj odkrojky z oboch strán do zlatista. Po upečení ukladáme na kuchynskú papierovú utierku. Pred podávaním naplníme lekvárom, ktorý dáme do cukrárskeho vrecka s rovnou špičkou a malým otvorom naplníme šišky z boku. Posypeme práškovým a vanilínovým cukrom. Dobrú chuť
Diskusia k receptu