Kysnutý kakaový závin

Autor receptu: pusta

Každé prázdniny som trávila u mojej starej mamy a akože ináč, stará mama vyvárala a vypekala pre svoju vnučku. S týmto závinom som sa stretla už aj inde a s rôznymi obmenami, ale len ten od starej mamy je pre mňa ten pravý a aj dnes si ho dám rada ku kávičke.

2 záviny
porcie
210 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do misy preosejeme múku, premiešame ju so soľou a práškovým cukrom, uprostred vyhlbime jamku. Maslo rozpustíme v malom kastroliku. Do malej misky namrvíme droždie, dáme čajovú lyžičku kryštáľového cukru, zmiešame s 3 PL vlažného mlieka a necháme vykysnúť. Vo zcyšnom mlieku rozšľaháme žltok. Do priehlbinky v múke dáme kvások, rozpustené vlažné maslo, mlieko s rozšľahaným žltkom a dôkladne spracujeme na polotuhé cesto, ktoré necháme v teple vykysnúť na dvojnásobný objem. Cesto rozdelíme na 2 časti.
  2. Vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdlžníka a posypeme hojne kakaom a cukrom tak, že po obvode necháme 5 cm voľný okraj. Náplň pokvapkáme olejom a zvinieme do závinu. Po stranách cesto založíme, aby nám náplň nevytiekla a konce založíme pod závin, prenesieme na plech s pečiacim papierom. Necháme ešte 20 minút znova podkysnúť. Potrieme rozšľahaným žltkom .
  3. Pečieme v trúbe vyhriatej na 160 stupňov 35-45 minút do zlatožltej farby. Vychladnutý závin pokrájame na 1,5 cm plátky.