Penový mrežovník fotorecept
Foto: olinecka
Príprava nie je ťažká, ale chuť prekvapí a poteší veľkých aj malých.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g (alebo špeciál) |
|
1/2 ČL |
|
250 g (alebo maslo, Hera) |
|
200 g |
|
1 ČL |
|
5 ks |
|
Na potretie korpusu: | |
(alebo lekvár) |
|
Náplň: | |
500 ml |
|
2 bal. (v prášku) |
|
1 bal. |
|
7 PL |
|
400 ml (16-18 %) |
|
5 ks |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto. Múku a prášok do pečiva preosejeme do misy, pridáme soľ, na strúhadle nastrúhame Palmarin a pridáme zbytok surovín.
-
2
Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie na potraviny a dáme do chladničky stuhnúť, aby sa nám s cestom lepšie pracovalo.
-
3
Suroviny na náplň.
-
4
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti väčšiu a menšiu. Menšiu časť cesta dáme späť do chladničky, neskôr z nej urobíme mriežku navrch koláča.
-
5
Plech vymastíme maslovým papierom a väčšiu časť cesta rozvaľkáme.
-
6
Cesto pomocou valčeka preložíme na plech, boky mierne vyvýšime. Cesto popicháme vidličkou a dáme predpiecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov 10-12 minút.
-
7
V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zbytok mlieka s kryštálovým a vanilínovým cukrom dáme variť. Po zovretí do osladeného mlieka vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Po uvarení puding prelejeme do sklenenej nádoby, zakryjeme fóliou na potraviny a necháme vychladnúť.
-
8
Mierne vychladnutý puding mixérom rozmixujeme a po častiach zašľaháme kyslú smotanu a nakoniec tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
-
9
Vychladnutý predpečený korpus potrieme lekvárom a rozotrieme náplň.
-
10
Z menšej časti cesta vytvarujeme šúľky a navrchu koláča vytvoríme mriežku, viď foto. Dáme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme ďalších 25-30 minút.
-
11
Po upečení necháme úplne vychladnúť. Pred podávaním mrežovník pokrájame a môžeme posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť.
-
12
Takto vyzerá rez.
Diskusia k receptu