Kysnutý čokoládovo-kokosový koláč fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 20. mája 2015

Chutí ako tyčinky Bounty, bude dobrý na raňajky, alebo sladkú večeru pri búrke a káve :) inšpirovaná Topmagazínom...

35 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
20 g
50 g
50 g
80 ml
1 ks
štipka
Plnka kokosová:
120 ml
70 g
20 g
1 lyžica
100 g
200 g




Postup

  1. 1

    Ráno, keď popíjate kávu a hľadíte na jasnú oblohu, zamiesite cesto z uvedených surovín. V teplom osladenom mlieku necháte vzísť kvások, v miske zmiešate múku cukor, štipku soli, rozbijete vajce a pridáte rozpustené maslo...

    Kysnutý čokoládovo-kokosový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiesime poddajné mäkké cesto, ktoré necháme pri izbovej teplote asi 1/2 hodinu, potom cesto zakryjeme a odložíme do chladničky aspoň na 5 hodín, môžete aj do druhého dňa. Cesto treba vyložiť z chladničky o 1/2 hodinu skôr, ako s ním budeme pracovať.

    Kysnutý čokoládovo-kokosový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokiaľ cesto odpočíva, máme kopu času, ale chvíľu budeme venovať príprave kokosovej plnky. Mlieko cukor a maslo dáme pomaly ohrievať kým sa cukor nepustí, nevariť, do horúceho pridať kokos, vanilkovú esenciu a dobre premiešať. Necháme vychladnúť.

    Kysnutý čokoládovo-kokosový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto si odpočinulo lepšie ako ja, aj obloha sa zmenila z jasnej na nejasnú :) tak budeme pokračovať, cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik približne 35x40 cm, rozmeriame si ho tak, aby sa do stredu vošla celá čokoláda, teda na tretiny... Do stredu naložíme vychladnutú kokosovú plnku.

    Kysnutý čokoládovo-kokosový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na plnku položíme celú čokoládu, prečnievajúce časti do šikma narežeme asi na dvojcentimetrové pásy, konce zahneme na čokoládu a zvyšok zavinieme ako múmiu :)

    Kysnutý čokoládovo-kokosový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Necháme ešte 1/2 hodiny podkysnúť, natrieme rozšľahaným vajcom a vtedy prídeme na to, že obloha má farbu dozretej slivky a vy už len môžete dúfať, že nevypadne elektrický prúd pokiaľ sa Vám podarí koláč dopiecť. Stačí Vám na to teplota 180 stupňov a približne 30 minút.

    Kysnutý čokoládovo-kokosový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tak sa podarilo, čokoláda vo vnútri ostane polotekutá a krásne sa rozteká po kokosovej plnke, je vláčny, nepresladený a zaujímavý, ako Bounty :) Polovicu sme koštovali večer, uvidíme aká bude druhá polovica ráno...

    Kysnutý čokoládovo-kokosový koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

stanci11
nože mi prezraď, aké je to cesto samotné? vláčne? nevyschlo ti do rannej kávičky? :) inak strašne zaujímavý recept, určite skúsim ...kde je čokoláda, tam som ja :D
zuzanka1367
Podávam hlásenie o rannom stave koláča, úprimne, večer, taký teplý, s polotekutou čokoládou bol neporovnateľne lepší, ja mám rada takéto záviny a buchty teplé, ale chutil aj na raňajky, cesto neobschlo, ani nezmrandľavelo, tak ak sa Vám bude chcieť odskúšajte :) @stanci11 ,@dr ,@jujoska ďakujem Vám za pekné slová...
viera1
Stačí dať na 3sek do MW rúry.Tiež som rozmýšľala,čo sa s tou čokoládou stane,keď koláč vychladne.Stuhla? Pekný závin.
afataga
paradny kolac, ale u teba ma to uz vobec neprekvapuje, len sa divim, ze druha polovica vydrzala do rana :-), zaujala ma ta kokosova plnka, isto ju pouzijem, teda ak na nu nezabudnem :-)
radost
ja mám rada ZuZky..
/nemohla by som byť tvoja matka..bo bola by som širšia ako-hoc nie som -krátka../
pri tebe bych veru nemala pás úzky..
pošli len dva kúsky..:-)
katka78
Tiež som ho akurát včera videla na FB, hneď som si fotku uložila na pintereste, páčil sa mi ten nápad. Vydaril sa ti na jedničku a ja si môžem aj recept uložiť pekne do KK. Paráda, ďakujem! :-)
kukulienka71
pekný príbeh, taký pravdivý aj u nás včera, čo sa počasia týka, verím, že ti "lepilo", či nevypadne prúd:-))) Už sme spali, keď to prišlo, hromy-blesky a výpadky elektriny pouličnej lampy robili pätnásťminútové predstavenie...
Recept veľmi pekný, kokos a čokoláda je výborná kombinácia, v kysnutom som ešte asi nejedla, nepochybujem o skvelej chuti. Dobrá práca, Zuzanka!
zuzanka1367
@mesiar ,ďakujem pekne, cením si, šikovnosť ešte iba časom príde, zatiaľ tu veľa zručných ľudí (aj teba) len ticho obdivujem, ďakujem.
tatranka
Máš ho krásny ! Ja som ho tiež piekla,ale žiaľ,mne sa ani zďaleka tak nevydaril,ako tebe.Čokoláda mi povytekala. Skúsim ešte ráz.Páči sa mi tá prekrajovaná ozdoba na vrchu koláčika
Na tvoj pekný koláčik,ma upozornila na facebooku varechačka @evaaana lebo som sa posťažovala,ako sa mi koláč nevydaril. No asi sa aj to stáva aj starým gazdinkám.
martamm
@zuzanka1367 , koláčik určite vynikajúci, zaujal ma použitými ingredienciami, kokos a čokoláda spolu určite ladia a ako bonus som sa pobavila na Tvojich výrokoch v popise, proste super :)
zuzanka1367
Milá @tatranka ,to musel byť zlý recept, ináč by sa Vám určite podaril, ja som sa tu od Vás a ostatných skvelých kuchárok tu na Vareche naučila robiť s kysnutým cestom, to keď som so svokrom robila prvé buchty na pare tak ich ani pes nechcel žrať :) @izabellka929 ,@martamm ďakujem Vám všetkým, veru čokoláda a kokos vytvorili harmonické manželstvo :)
mamamagda
Koláč som úspešne upiekla, je taký ako tvoj na obrázku a strašne dobrý, musím sa pochváliť sama, lebo som zatial sama doma. Počkám si na reakciu, keď prídu všetci domov. Ešte malí dodatok, robila som ho zo špaldovej múky. Ďakujem za recept!!!
havino
pana beka @zuzi , toto vidieť, vytrčajúcu čokoládu z kysnutého cesta teraz? zahryzla by som, ukladám a príde čas, vyskúšam, krásne foto, aj chutný koláč
zuzanka1367
@havino , ďakujem pekne, mne sa to tiež v KK hromadí, len kedy to odskúšam, ani netuším, ak naň príde rad, napíš ako Vám chutil...
marianne
@zuzanka akurat ho robim na mamine narodeniny, ale!!:-) naozaj Ti stacilo 80ml mlieka? lebo ja mam z toho jednu hustu gulu, si neviem predstavit,ze by to vykyslo, rozriedila som to dvojnasobkom, uvidim, co z toho bude...
marianne
marna slava, rozriedila som cesto, mam tam hrce za boha to nemozem vymiestat, baby neviete poradit? lebo to budem musiet asi vyhodit, co sa mi este fakt nestalo, uvazujem, ci nemam na prd muku, som n......a jak mraky, lebo ma tlaci cas...asi urobim ovocnu tortu na rychlo s piskot:-))
zuzanka1367
@marianne , veru áno, ako vidíš na obrázku, maslo som dala rozpustené a cesto bolo skôr mäkké, také poddajné, skús ho nechať podkysnúť a potom znovu prepracovať, múku som mala obyčajnú hladkú...
marianne
nic to @zuzanka , nemam cas sa s tym uz parat, ceto som vyliala aj s hrcami na plech, plnku a cokoladu na to rozprestrela a uz sa pecie, zje sa doma,bolo mi to luto vyhodit. Mame uz robim piskotovu ovocnu tortu, nic sa nedeje, je pravdou,ze som nemala cerstve drozdie,pouzila som susene, no niekde sa chybicka vloudila, nebudem uz po tom patrat , vsetko je OK, aj tak dakujem, do plnky som este dala hojne rumu, bude dobry aj tak..na plechu:-)
zuzanka1367
No to ma mrzí @marianne , možno mu dáš ešte raz šancu, mne to kyslo asi 5 hodín v chladničke, ešte som ho raz premiesila a potom plnila, ešte že si si poradila, škoda by bola surovín :(
marianne
Nema ta co @zuzanka sancu mu urcite dam, ale spravim svoje kysnute cesto:-) ver ci nie stvrt plechu je uz v tahu, muz hovori ze je vyborny, akurat ho ma ku kave,urobila som pas, kokosovy, brusnicovy, bananovy a makovy ako stedrak, aj by som Ti fotku dala, ale to je uz uplne iny kolac:-D
zuzanka1367
Super si sa vynašla, a to sa dá použiť ako ďalšia variácia :) a možno aj ja vyskúšam podľa teba takto na celý plech...
janger
Tvoj kolac sa mi velmi paci :-). Marianka, @marianne , aj ten tvoj moze byt nahodou chutny, taky zaujimavy ;-)....ved nie vzdy sa vsetko vydari, to sa stava....Nezabudla si nahodou dat vajicko?
methi
Tak ja dnes testujem. Mne sa cesto v pohode vymiesalo, dobre sa s nim pracuje, nelepi sa a nie je ani tuhe. Ja som sa s tym tiez az tak nevyhrala a nenarezavala som tie kraje, len som plnku a cokoladu do cesta pekne zabalila a dala do formy na toastovy chlebik. Potrela som ho s ghee miesto vajicka, nam to tak chuti. Ak bude pekny pridam fotku a dam vediet ako sa podaril a ako chutilo :)
methi
Je mnam! Starsia dcera povedala, ze take bounty v kolaci a to ona lubi :) Dakujem za recept!

methi
Este jedna vec. Tento kolac je ovela lepsi na druhy den, ak bol cez noc v chladnicke. Aj chutovo, aj vyzorovo, lebo sa lepsie kraja, ked ta plnka a cokolada stuhnu. Tak este jedna foto odo mna ;)

zuzanka1367
Tak si ma navnadila tým zjednodušeným postupom a ešte aj tou poslednou fotkou, že si ho na víkend opäť upečiem :)
1x methi




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia