Kysnutý čokoládovo-kokosový koláč (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Chutí ako tyčinky Bounty, bude dobrý na raňajky, alebo sladkú večeru pri búrke a káve :) inšpirovaná Topmagazínom...

35 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Ráno, keď popíjate kávu a hľadíte na jasnú oblohu, zamiesite cesto z uvedených surovín. V teplom osladenom mlieku necháte vzísť kvások, v miske zmiešate múku cukor, štipku soli, rozbijete vajce a pridáte rozpustené maslo...
  2. Vymiesime poddajné mäkké cesto, ktoré necháme pri izbovej teplote asi 1/2 hodinu, potom cesto zakryjeme a odložíme do chladničky aspoň na 5 hodín, môžete aj do druhého dňa. Cesto treba vyložiť z chladničky o 1/2 hodinu skôr, ako s ním budeme pracovať.
  3. Pokiaľ cesto odpočíva, máme kopu času, ale chvíľu budeme venovať príprave kokosovej plnky. Mlieko cukor a maslo dáme pomaly ohrievať kým sa cukor nepustí, nevariť, do horúceho pridať kokos, vanilkovú esenciu a dobre premiešať. Necháme vychladnúť.
  4. Cesto si odpočinulo lepšie ako ja, aj obloha sa zmenila z jasnej na nejasnú :) tak budeme pokračovať, cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik približne 35x40 cm, rozmeriame si ho tak, aby sa do stredu vošla celá čokoláda, teda na tretiny... Do stredu naložíme vychladnutú kokosovú plnku.
  5. Na plnku položíme celú čokoládu, prečnievajúce časti do šikma narežeme asi na dvojcentimetrové pásy, konce zahneme na čokoládu a zvyšok zavinieme ako múmiu :)
  6. Necháme ešte 1/2 hodiny podkysnúť, natrieme rozšľahaným vajcom a vtedy prídeme na to, že obloha má farbu dozretej slivky a vy už len môžete dúfať, že nevypadne elektrický prúd pokiaľ sa Vám podarí koláč dopiecť. Stačí Vám na to teplota 180 stupňov a približne 30 minút.
  7. Tak sa podarilo, čokoláda vo vnútri ostane polotekutá a krásne sa rozteká po kokosovej plnke, je vláčny, nepresladený a zaujímavý, ako Bounty :) Polovicu sme koštovali večer, uvidíme aká bude druhá polovica ráno...