Kysnuté slimáčiky so zemiakovou plnkou
Foto: lemonova
Kedysi som mala voči kysnutému cestu rešpekt, a dnes sa už nebojím trošku s ním experimentovať. Tento recept je mojou variáciou na slané kysnuté Zobraziť celý popisKedysi som mala voči kysnutému cestu rešpekt, a dnes sa už nebojím trošku s ním experimentovať. Tento recept je mojou variáciou na slané kysnuté pečivo. Využila som zvyšné popučené zemiaky z obeda, ktoré by som už nemala ako použiť. Výsledok nám všetkým chutil, tak verím, že bude aj vám :-) Samozrejme fantázii sa medze nekladú, takže okrem základných surovín môžete pridať, čo máte radi - bylinky, syr... čo uznáte za vhodné.
príprava
na 170 °C
Suroviny
300 g |
|
2 PL |
|
120 ml |
|
60 ml |
|
1 KL |
|
7 g |
|
1 KL |
|
4 ks uvarené popučené |
|
podľa chuti |
|
8-10 strúčikov |
|
|
|
Na potretie: | |
trocha (rozpustené) |
|
trocha |
|
Postup
-
1
Do vlažného mlieka dajte cukor, sušené droždie a trošku múky a dajte prikryté podkysnúť na teplé miesto. Zatiaľ si dajte trochu zohriať smotanu a masť - iba toľko, aby sa s ňou dobre pracovalo.
- 2
Do rozkvasu pridajte smotanu, masť, múku a soľ a vypracujte pevnejšie cesto. Nechajte ho kysnúť aspoň hodinu na teplom mieste.
- 3
Slaninu nakrájajte na malé kocky a dajte ju opražiť na troche oleja. Zalejte ňou popučené zemiaky. Cesnak nastrúhajte najemno.
- 4
Vykysnuté cesto rozdeľte na dva bochníky. Každý vyvaľkajte na tenko, potrite cesnakom a navrstvite naň pripravené zemiaky. Zviňte do závinov a nakrájajte slimáky - ani príliš tenké ani hrubé. Slimáčiky uložte na masťou vymastený stredne veľký plech. Nechajte ešte chvíľu podkysnúť pod utierkou.
- 5
Pred pečením každého slimáčika jemne potrite rozpusteným maslom. Dajte piecť na približne 30 min na 170 °C. Riaďte sa vlastnými skúsenosťami s pečením kysnutého cesta.
- 6
Slimáčiky by mali mať zlatistú farbu. Overte ich prípadne aj odspodu, či sú upečené. Hneď po vytiahnutí ich ešte potrite vlažným mliekom, prikryte utierkou a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Dobrú chuť :-)
Tiež cesnakové slimáky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu