Kysnuté cesnakové slimáky
Kysnuté cesnakové slimáky

Kysnuté slimáčiky so zemiakovou plnkou

lemonova - fotkalemonova, 31. decembra 2023
Kysnuté slimáčiky so zemiakovou plnkou
Foto: lemonova

Kedysi som mala voči kysnutému cestu rešpekt, a dnes sa už nebojím trošku s ním experimentovať. Tento recept je mojou variáciou na slané kysnuté Zobraziť celý popisKedysi som mala voči kysnutému cestu rešpekt, a dnes sa už nebojím trošku s ním experimentovať. Tento recept je mojou variáciou na slané kysnuté pečivo. Využila som zvyšné popučené zemiaky z obeda, ktoré by som už nemala ako použiť. Výsledok nám všetkým chutil, tak verím, že bude aj vám :-) Samozrejme fantázii sa medze nekladú, takže okrem základných surovín môžete pridať, čo máte radi - bylinky, syr... čo uznáte za vhodné.

100 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

300 g
2 PL
120 ml
60 ml
1 KL
7 g
1 KL
4 ks uvarené popučené
podľa chuti
8-10 strúčikov
Na potretie:
trocha (rozpustené)
trocha




Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka dajte cukor, sušené droždie a trošku múky a dajte prikryté podkysnúť na teplé miesto. Zatiaľ si dajte trochu zohriať smotanu a masť - iba toľko, aby sa s ňou dobre pracovalo.

  2. 2

    Do rozkvasu pridajte smotanu, masť, múku a soľ a vypracujte pevnejšie cesto. Nechajte ho kysnúť aspoň hodinu na teplom mieste.

  3. 3

    Slaninu nakrájajte na malé kocky a dajte ju opražiť na troche oleja. Zalejte ňou popučené zemiaky. Cesnak nastrúhajte najemno.

  4. 4

    Vykysnuté cesto rozdeľte na dva bochníky. Každý vyvaľkajte na tenko, potrite cesnakom a navrstvite naň pripravené zemiaky. Zviňte do závinov a nakrájajte slimáky - ani príliš tenké ani hrubé. Slimáčiky uložte na masťou vymastený stredne veľký plech. Nechajte ešte chvíľu podkysnúť pod utierkou.

  5. 5

    Pred pečením každého slimáčika jemne potrite rozpusteným maslom. Dajte piecť na približne 30 min na 170 °C. Riaďte sa vlastnými skúsenosťami s pečením kysnutého cesta.

  6. 6

    Slimáčiky by mali mať zlatistú farbu. Overte ich prípadne aj odspodu, či sú upečené. Hneď po vytiahnutí ich ešte potrite vlažným mliekom, prikryte utierkou a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý receptík, s radostí bych ochutnala. Fajn dobrota, klidně i jako příloha k zeleninové polévce.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia