Kysnuté cesnakové slimáky

Kysnuté slimáčiky so zemiakovou plnkou

Autor receptu: lemonova

Kedysi som mala voči kysnutému cestu rešpekt, a dnes sa už nebojím trošku s ním experimentovať. Tento recept je mojou variáciou na slané kysnuté pečivo.* Využila som zvyšné popučené zemiaky z obeda, ktoré by som už nemala ako použiť. Výsledok nám všetkým chutil, tak verím, že bude aj vám :-) Samozrejme fantázii sa medze nekladú, takže okrem základných surovín môžete pridať, čo máte radi - bylinky, syr... čo uznáte za vhodné.

100 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vlažného mlieka dajte cukor, sušené droždie a trošku múky a dajte prikryté podkysnúť na teplé miesto. Zatiaľ si dajte trochu zohriať smotanu a masť - iba toľko, aby sa s ňou dobre pracovalo.
  2. Do rozkvasu pridajte smotanu, masť, múku a soľ a vypracujte pevnejšie cesto. Nechajte ho kysnúť aspoň hodinu na teplom mieste.
  3. Slaninu nakrájajte na malé kocky a dajte ju opražiť na troche oleja. Zalejte ňou popučené zemiaky. Cesnak nastrúhajte najemno.
  4. Vykysnuté cesto rozdeľte na dva bochníky. Každý vyvaľkajte na tenko, potrite cesnakom a navrstvite naň pripravené zemiaky. Zviňte do závinov a nakrájajte slimáky - ani príliš tenké ani hrubé. Slimáčiky uložte na masťou vymastený stredne veľký plech. Nechajte ešte chvíľu podkysnúť pod utierkou.
  5. Pred pečením každého slimáčika jemne potrite rozpusteným maslom. Dajte piecť na približne 30 min na 170 °C. Riaďte sa vlastnými skúsenosťami s pečením kysnutého cesta.
  6. Slimáčiky by mali mať zlatistú farbu. Overte ich prípadne aj odspodu, či sú upečené. Hneď po vytiahnutí ich ešte potrite vlažným mliekom, prikryte utierkou a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Dobrú chuť :-)