Kysnuté cesnakové slimáky
Kysnuté slimáčiky so zemiakovou plnkou
Autor receptu: lemonova
Kedysi som mala voči kysnutému cestu rešpekt, a dnes sa už nebojím trošku s ním experimentovať. Tento recept je mojou
variáciou na slané kysnuté pečivo.* Využila som zvyšné popučené zemiaky z obeda, ktoré by som už nemala ako použiť. Výsledok
nám všetkým chutil, tak verím, že bude aj vám :-) Samozrejme fantázii sa medze nekladú, takže okrem základných surovín
môžete pridať, čo máte radi - bylinky, syr... čo uznáte za vhodné.
100 minút príprava |
30 minút na 170 °C |
Postup
- Do vlažného mlieka dajte cukor, sušené droždie a trošku múky a dajte prikryté podkysnúť na teplé miesto. Zatiaľ si dajte trochu zohriať smotanu a masť - iba toľko, aby sa s ňou dobre pracovalo.
- Do rozkvasu pridajte smotanu, masť, múku a soľ a vypracujte pevnejšie cesto. Nechajte ho kysnúť aspoň hodinu na teplom mieste.
- Slaninu nakrájajte na malé kocky a dajte ju opražiť na troche oleja. Zalejte ňou popučené zemiaky. Cesnak nastrúhajte najemno.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na dva bochníky. Každý vyvaľkajte na tenko, potrite cesnakom a navrstvite naň pripravené zemiaky. Zviňte do závinov a nakrájajte slimáky - ani príliš tenké ani hrubé. Slimáčiky uložte na masťou vymastený stredne veľký plech. Nechajte ešte chvíľu podkysnúť pod utierkou.
- Pred pečením každého slimáčika jemne potrite rozpusteným maslom. Dajte piecť na približne 30 min na 170 °C. Riaďte sa vlastnými skúsenosťami s pečením kysnutého cesta.
- Slimáčiky by mali mať zlatistú farbu. Overte ich prípadne aj odspodu, či sú upečené. Hneď po vytiahnutí ich ešte potrite vlažným mliekom, prikryte utierkou a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Dobrú chuť :-)