Kysnuté pizzové slimáky fotorecept
Foto: kukulienka71
A zase sme po prázdninách a riešime desiatu do školy. Za tieto pizza slimáky vás budú nosiť deti na rukách.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
150 g |
|
150 g |
|
10 g čerstvé |
|
200 ml vlažná |
|
50 ml |
|
2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
Plnka: | |
150 g jemne krájaná |
|
150 g |
|
100 g |
|
1 strúčik |
|
1 PL |
|
1/4 ČL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Pomer oboch múk môže byť rozličný, hlavne, aby spolu bolo 300 g. Preosejeme ju do väčšej misy, pridáme soľ a oregano. V polovici teplej vody rozmiešame cukor s droždím, dáme bokom.
-
2
K múke prilejeme vzídený kvások, olej a zvyšok teplej vody, vypracujeme jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od stien nádoby. Prikryté necháme na teplom mieste nakysnúť asi 30 minút.
-
3
Kým cesto zapracuje na objeme, v miske zmiešame paradajkový pretlak s pretlačeným strúčikom cesnaku, olejom a ochutíme soľou. Môj domáci pretlak nie je hustý, rada používam tento. Šunku mám Berto, 90 % podielu mäsa, znížený obsah soli. Nám veľmi chutí. Plátky pokrájame na drobné štvorčeky, čím menšie tým lepšie.
-
4
Cesto pekne nakyslo, pripravíme pomúčenú dosku a pomocou valčeka vyformujeme plát s hrúbkou asi 1/2 cm.
-
5
Natrieme ho paradajkovo-cesnakovou masou, porozhadzujeme podľa možnosti rovnomerne šunku a navrch nastrúhame syr. Použila som goudu. Syr je tiež na celom pláte, v tejto fáze ešte vidieť vrstvy ako som ich dávala. Tým, že je oregano v ceste, netreba ho už do plnky. Mne sa to takto osvedčilo viac.
-
6
V tomto momente, ak máte podlhovastý útvar, rozhodnite sa, či chcete viac menších ( v tom prípade začnite rolovať zo širšej strany), alebo menej väčších slimákov (rolujte z užšej strany, roláda bude vyššia a kratšia) ja som rolovala z užšej strany. Čím tesnejšie zrolujete, tým bude viac vrstiev. Cesto je jemnučké, možno sa bude lepiť na dosku, postupujte opatrne. Po zrolovaní uložte spojom dolu a boky trocha rukami pritlačte, rolka bude rovnomernejšia. Teraz si vezmite veľmi ostrý nástroj a z rolky začnite krájať dieliky hrubé asi 4 cm. Tie uložte na pečiacim papierom vyložený dostatočne veľký plech. Ja ich zvyknem na plechu ešte uťapkať, trocha sploštiť. Nedávajte ich moc natesno, ešte porastú a mohli by počas pečenia “zrásť”. Potieranie vajíčkom možno aj vynechať, ale to by bol hriech. Vajíčko dodá krásnu farbu a trocha aj udrží plnku, kde má. O chuti ani nevraviac.
-
7
To už sa rúra vyhrieva na 200 °C, pečenie s ventilátorom. Ešte pár minút podkysnú a môžu sa dať piecť. Mne to trvalo 25 minút. Najlepší identifikátor prepečenia je spodok každého pečiva. Z tejto dávky mi vyšlo 10 nie malých slimákov so šťavnatou plnkou.
-
8
Najlepšie sú teplé, čerstvo upečené, no musia počkať do rána, veď si ich objednalo moje školopovinné dieťa na desiatu :) Ak nepredpokladáte, že sa celý plech minie ráno, ešte večer postrkajte vychladnuté pečivo do mikroténových vreciek a do mrazničky. Nabudúce akoby ste našli :)
Blahopřání k jedničkám i krásnému vztahu dcerka/maminka a naopak! Ať se vám daří, děvčata!
Ďakujem za odozvu, som rada, že slimáky chutia. Cesto je redšie a tým pádom po upečení aj jemnejšie. A to ešte každá múka inak saje tekutinu, takže sa to dá korigovať postupným prilievaním. Poradila si si, to je hlavné.
Teším sa, že chutili. A vďaka za odozvu, vyzerajú lákavo. Asi večer upečiem.