Pizza slimáky

Kysnuté pizzové slimáky (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

A zase sme po prázdninách a riešime desiatu do školy. Za tieto pizza slimáky vás budú nosiť deti na rukách.

10
porcií
30+ kysnutie minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pomer oboch múk môže byť rozličný, hlavne, aby spolu bolo 300 g. Preosejeme ju do väčšej misy, pridáme soľ a oregano. V polovici teplej vody rozmiešame cukor s droždím, dáme bokom.
  2. K múke prilejeme vzídený kvások, olej a zvyšok teplej vody, vypracujeme jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od stien nádoby. Prikryté necháme na teplom mieste nakysnúť asi 30 minút.
  3. Kým cesto zapracuje na objeme, v miske zmiešame paradajkový pretlak s pretlačeným strúčikom cesnaku, olejom a ochutíme soľou. Môj domáci pretlak nie je hustý, rada používam tento. Šunku mám Berto, 90 % podielu mäsa, znížený obsah soli. Nám veľmi chutí. Plátky pokrájame na drobné štvorčeky, čím menšie tým lepšie.
  4. Cesto pekne nakyslo, pripravíme pomúčenú dosku a pomocou valčeka vyformujeme plát s hrúbkou asi 1/2 cm.
  5. Natrieme ho paradajkovo-cesnakovou masou, porozhadzujeme podľa možnosti rovnomerne šunku a navrch nastrúhame syr. Použila som goudu. Syr je tiež na celom pláte, v tejto fáze ešte vidieť vrstvy ako som ich dávala. Tým, že je oregano v ceste, netreba ho už do plnky. Mne sa to takto osvedčilo viac.
  6. V tomto momente, ak máte podlhovastý útvar, rozhodnite sa, či chcete viac menších ( v tom prípade začnite rolovať zo širšej strany), alebo menej väčších slimákov (rolujte z užšej strany, roláda bude vyššia a kratšia) ja som rolovala z užšej strany. Čím tesnejšie zrolujete, tým bude viac vrstiev. Cesto je jemnučké, možno sa bude lepiť na dosku, postupujte opatrne. Po zrolovaní uložte spojom dolu a boky trocha rukami pritlačte, rolka bude rovnomernejšia. Teraz si vezmite veľmi ostrý nástroj a z rolky začnite krájať dieliky hrubé asi 4 cm. Tie uložte na pečiacim papierom vyložený dostatočne veľký plech. Ja ich zvyknem na plechu ešte uťapkať, trocha sploštiť. Nedávajte ich moc natesno, ešte porastú a mohli by počas pečenia “zrásť”. Potieranie vajíčkom možno aj vynechať, ale to by bol hriech. Vajíčko dodá krásnu farbu a trocha aj udrží plnku, kde má. O chuti ani nevraviac.
  7. To už sa rúra vyhrieva na 200 °C, pečenie s ventilátorom. Ešte pár minút podkysnú a môžu sa dať piecť. Mne to trvalo 25 minút. Najlepší identifikátor prepečenia je spodok každého pečiva. Z tejto dávky mi vyšlo 10 nie malých slimákov so šťavnatou plnkou.
  8. Najlepšie sú teplé, čerstvo upečené, no musia počkať do rána, veď si ich objednalo moje školopovinné dieťa na desiatu :) Ak nepredpokladáte, že sa celý plech minie ráno, ešte večer postrkajte vychladnuté pečivo do mikroténových vreciek a do mrazničky. Nabudúce akoby ste našli :)