Foto: papkoska
Recept podľa staršieho čísla časopisu Apetit veľmi vhodný na jeseň, keď treba rýchlo spotrebovať úrodu hrušiek.
porcií
príprava
na 160-180 °C
Suroviny
1 kocka čerstvé |
|
6 lyžíc |
|
500 g |
|
240 ml vlažné |
|
1/2 čajovej lyžičky |
|
100 g rozpustené |
|
2 ks |
|
na potretie |
|
Plnka: | |
5 ks väčšie |
|
1 lyžička |
|
5 ks |
|
1 ks |
|
5 lyžíc |
|
50 ml /um |
|
Mrvenička: | |
1 hrsť alebo lieskové nasekané |
|
30 g studené |
|
50 g |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Zmiešame droždie, lyžicu cukru, lyžicu múky a polovicu mlieka, necháme vzísť kvások.
-
2
Pridáme zvyšok cukru, múku, soľ, vajcia, maslo a postupne prilievame mlieko tak, aby sme získali vláčne cesto. Podľa typu múky budeme možno potrebovať menej mlieka alebo ešte trochu pridať.
-
3
Posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme 45 minút kysnúť.
-
4
Zatiaľ si prichystáme hruškovú náplň. Hrušky očistíme, nakrájame na kúsky, pridáme cukor, koreniny a dusíme pod pokrievkou do mäkka asi 10 minút. Netreba podlievať vodou, len pomiešať, kým si pustia vlastnú šťavu. Potom odkryjeme a asi 15 minút dusíme do zhustnutia. Odstavíme, prilejeme rum a vyberieme badyán s klinčekmi.
-
5
Na drobienku si zmiešame všetky suroviny v rukách, ak sa nám zdá riedka, prisypeme ešte trochu múky a cukru.
-
6
Predhrejeme rúru na 160/180°C. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na asi 2cm hrúbku, povykrajujeme koláčiky a uložíme na plech, nie zbytočne veľa, aby sa nezlepili pri pečení...
-
7
... stred koláčikov prstami popritláčame...
-
8
... okraje potrieme žĺtkom, naplníme hruškovou plnkou...
-
9
... posypeme drobienkou.
-
10
Pečieme asi 20 minút, kým nie sú zlatisté okraje. Z jednej dávky nám vyjde asi 15 koláčov.
Diskusia k receptu