Kysnuté hruškové koláče (fotorecept)

Autor receptu: papkoska

Recept podľa staršieho čísla časopisu Apetit veľmi vhodný na jeseň, keď treba rýchlo spotrebovať úrodu hrušiek.

6
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 160-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame droždie, lyžicu cukru, lyžicu múky a polovicu mlieka, necháme vzísť kvások.
  2. Pridáme zvyšok cukru, múku, soľ, vajcia, maslo a postupne prilievame mlieko tak, aby sme získali vláčne cesto. Podľa typu múky budeme možno potrebovať menej mlieka alebo ešte trochu pridať.
  3. Posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme 45 minút kysnúť.
  4. Zatiaľ si prichystáme hruškovú náplň. Hrušky očistíme, nakrájame na kúsky, pridáme cukor, koreniny a dusíme pod pokrievkou do mäkka asi 10 minút. Netreba podlievať vodou, len pomiešať, kým si pustia vlastnú šťavu. Potom odkryjeme a asi 15 minút dusíme do zhustnutia. Odstavíme, prilejeme rum a vyberieme badyán s klinčekmi.
  5. Na drobienku si zmiešame všetky suroviny v rukách, ak sa nám zdá riedka, prisypeme ešte trochu múky a cukru.
  6. Predhrejeme rúru na 160/180°C. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na asi 2cm hrúbku, povykrajujeme koláčiky a uložíme na plech, nie zbytočne veľa, aby sa nezlepili pri pečení...
  7. ... stred koláčikov prstami popritláčame...
  8. ... okraje potrieme žĺtkom, naplníme hruškovou plnkou...
  9. ... posypeme drobienkou.
  10. Pečieme asi 20 minút, kým nie sú zlatisté okraje. Z jednej dávky nám vyjde asi 15 koláčov.