Kysnuté cesnakové pečivo
Kysnuté cesnakové pečivo

Kysnuté cesnakové špirálky fotorecept

sonulienka - fotkasonulienka, 1. mája 2020

Ako vidím na Vareche dnes na Sviatok práce sú skoro len sladké recepty, tak ja pridám jeden slaný k vínečku.

19
porcií
60 minút
príprava
15-20 minút
na 190-200 °C

Suroviny

Cesto:
42 g
300 g vlažná
70 g
1 PL
1 PL
650 g
10 g
Na potretie:
125 g
6-7 strúčikov
trocha

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tu sú suroviny.

    Kysnuté cesnakové špirálky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv si urobíme kvások: Mlieko, med a droždie si rozmiešame a necháme vzísť kvások - trvá to asi tak 10 minút. Keď máme kvások zídený, do preosiatej múky primiešame soľ, pridáme vodu, olej a na koniec kvások a dobre vypracujeme cesto. Ja ako vždy strojom.

    Kysnuté cesnakové špirálky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nádobu, v ktorej bude cesto kysnúť natrieme olejom a vložíme do nej vypracované cesto.

    Kysnuté cesnakové špirálky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto necháme kysnúť 40 minút. Zabudla som vyfotiť nakysnuté cesto, tu už je pripravené na spracovanie.

    Kysnuté cesnakové špirálky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z cesta si krájame kúsky, ja som mala 19 kusov a každý vážil 60-61 g.

    Kysnuté cesnakové špirálky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z každého vyvaľkáme 25 cm dlhé šúľky.

    Kysnuté cesnakové špirálky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zoberieme si špajdľu, ktorej spodok namočíme do vody a začneme na ňu šúľok natáčať. Vrch špajdle tiež namočíme do vody. Takto si pripravíme asi 5 kusov na plech a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Potom potrieme rozpusteným maslom s cesnakom. Maslo som si rozpustila skorej, aby mi trochu stuhlo, lepšie sa potiera. Tu som mala 6 kusov ale ďalšie som dávala menej.

    Kysnuté cesnakové špirálky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tu je rozpustené maslo s cesnakom a pridala som aj trochu soli. Pečieme na 190-200 stupňov 15-20 minút do ružova. Ale to už si každá svoju rúru poznáte.

    Kysnuté cesnakové špirálky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    No a tu sú upečené.

    Kysnuté cesnakové špirálky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Sú naozaj výborné a k vínku ako stvorené.

    Kysnuté cesnakové špirálky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tak čo poviete, vyskúšate? Odporúčam.

    Kysnuté cesnakové špirálky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

zolik
Bodkovana Sonulienka!
Prave sa chystam na chorvatske Slance a Ty pridas tento uzasny recept. A ja mam teraz dilemu.
Super napad s tymi spajdlami.
haji
Zajímavý receptík, zvlášť to pečení na špajdli mě dostalo. Milá @sonulienka , ty jsi šikulka, krásná práce! Přeji krásný a pohodový víkend! Povedené fotečky!
marienka44
Efektné a iste aj chutné.
Namočiť spodok špajgle sa myslí po dĺžke alebo len jeden koniec? Nestačí celú špajgľu namočiť naraz do vody?
evanaaa
Oboje slané pochúťky (aj tie minulé) sa mi páčia, iste lepšie ako tie kupované...ale ani ja nerozumiem tomu namáčaniu špajlí - namočiť spodok, namotať tú tyčinku na ňu a potom namočiť vrch - čoho spodok a aj vrch?
sonulienka
@marienka44 (2.5.2020 14:55)

Marienka nie je treba namáčať celú špajdľu to len konce cesta aby sa prichytili na špajdľu. Teda keď začínaš a keď končíš zatáčanie.
sonulienka
@evanaaa (2.5.2020 20:50)

Vysvetlila som Marienke prečo sa špajdle namáčajú konce cesto sa tak prilepí na špajdľu a nespadne dole zo špajdle keď sa položí na plech.