Foto: pusta
Stará dobrá klasika nikdy nesklame, dnes som varila kyslú šošovicovú polievku. Pridala som do nej variť kožku z domácej údenej slaniny, je potom chutnejšia. Zobraziť celý popisStará dobrá klasika nikdy nesklame, dnes som varila kyslú šošovicovú polievku. Pridala som do nej variť kožku z domácej údenej slaniny, je potom chutnejšia. Niekedy ju varím s kyslou smotanou, ale väčšinou s mliekom. Na záver dochutím prelisovaným cesnakom a ked ju odstavím, pridám ocot.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
150 g suchá |
|
30 g |
|
1 ks menšia |
|
2 strúčiky |
|
200 ml |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
podľa potreby |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Suchú šošovicu som namočila do studenej vody na 12 hodín. Vodu, v ktorej bola namočená som zliala a šošovicu som dala variť v čerstvej vode. Tento postup som zopakovala ešte 2x po zovretí vody, aby sa odstránili nadýmavé látky. Potom som pridala kožku z domácej údenej slaniny, bobkový list a varila som ju na strednom plameni.
-
2
Pridala som soľ, cukor a mlieko a kým sa prevarilo v polievke, pripravila som si zásmažku.
-
3
Na rozohriatom oleji som v panvici orestovala pokrájanú cibuľu do sklovita a..
-
4
...múku do svetlej žemľovej farby, zaliala som studenou vodou a dobre rozmiešala, aby sa neutvorili hrudky.
-
5
Hotovú zásmažku som priliala do polievky a za stáleho miešania som ešte varila cca 15 minút.
-
6
Polievku som odstavila, prelisovala som do nej cesnak a nechala prikrytú pokrievkou, aby cesnak ju pekne prevoňal.
-
7
Dochutila som ju ešte octom a až na tanieri čerstvo mletým čiernym korením. Polievka je lahodná sladko-kyslá s jemnou príchuťou údenej slaninky.
Máš pekné foto, popis, aj koreniny sa mi páčia aké si použila. Vždy sa šošovica aj u nás minie.
Fazula sa maca 12 hod,a voda v ktorej sa maca ma sa vyliat,aby nenaduvala,potom sa uz uvari v cerstvej vody a nie este 3x zlievat.
Vylejes si z nej vsetky cenne latky.